RockStation

VOLT 2008 fellépők | 2. rész : The Exploited

2008. április 30. - sunthatneversets
Az 1979-ben, Edinburgh-ben alakult The Exploited a 70-es évek közepi punkhullám lecsengése után indította be tevékenységét.

A Wattie Buchan énekes, Hayboy gitáros, Mark Patrizio basszusgitáros és Jim Park dobos által létrehozott társaság jobban megbotránkoztatta a konzervatív embereket, mint bármely társuk. 1981-ben első lemezükkel rögtön egy alapművet tettek le az asztalra Punk's Not Dead címmel, ami válasz volt a stílust már temetőknek.

Bár a szakadt külső már Johnny Rottenéknél (Sex Pistols) megjelent, a The Exploited tökélyre fejlesztette: biztostűk, bakancsok, felvarrók, szakadások, és a punk azóta védjegyévé vált kakastaréj-frizura. A debütáló album hatalmas siker lett, de a lemezt már nem az alapító társulat rögzítette, egyedül Wattie, a frontember maradt közölük. Az együttes azóta is rengeteg tagcserén ment keresztül. 1982-ben jött a folytatás, a Troops Of Tomorrow, amely a banda zeneileg legkifogástalanabb lemeze, rövid, lényegre törő antislágerekkel, mint a katonaság-ellenes himnusz, az Alternative, vagy épp a U.S.A., ami óta szokás a punkok körében az amerikai zászló rituális elégetése. Ezt követően még született egy klasszikus, a 83-as Let's Start A War, majd a The Exploited, akárcsak a második hullám többi alapzenekara, a Discharge és a GBH, földbe állt.

Az újraéledés és két nem túl emlékezetes nagylemez után a 90-es Massacre ismét egy korrekt darab lett. A 90-es évek főleg koncertezéssel telt, 1996-ban hazánkba is eljutottak, maradandó emlékeket hátrahagyva Győrben, a koncert helyszínén, ahol évekig nem rendezhettek punkkoncerteket, a buli utáni rendbontások miatt. Ebben az évben újabb lemez is érkezett, a Beat the Bastards, majd 2003-ban a Fuck The System. Ebben az évben ismét felléptek Magyarországon, majd 2005-ben visszatértek.

A zenekar a fennállás 25 évében nem sokat változott, most is a rendszert szidják, igaz a világ sem igen változott az elmúlt negyedszázadban. A The Exploited abszolút hiteles, bármi is történt az elmúlt években, sosem köpték szembe magukat, és meglepő módon 25 éve ugyanannál a kiadónál jelentetik meg lemezeiket (igaz a kiadó neve sokszor változott). Manapság is fellépnek a legkisebb klubokban is és a Volt-on is melege lesz azoknak akik a koncertjüket választják.


Never Sell Out

/A biográfia egy része a punk-rock portál segítségével készült/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr92448314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum