RockStation

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 3. rész : Iced Earth

2008. május 22. - sunthatneversets
[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 14.,  csütörtök,  21:30 | Iced Earth]

Az Iced Earth zenekar története 1984-ben kezdődött Indianában. Jon Schaffer gitáros megalapítja az akkor még teljesen ismeretlen Purgatory-t, s ezen a néven megközelítőleg három éven keresztül tevékenykedik, számos demót kiadva. Az együttes ezután Floridába költözött valamikor az 1988-as év vége felé, és nevet változtatva megszületett az Iced Earth. A sikereken felbuzdulva a zenekar elkészítette legelső fontosabb referenciáját, a szimplán csak Iced Earth névre keresztelt nagylemezt. A debüt albumon többek között olyan számokat hallhatunk, melyeket mind a mai napig előszeretettel kapkodnak elő a srácok koncerteken.

Az albumot követő turnémagáért beszél, Európában már a Blind Guardian vendégeként járták az öreg kontinens színpadait, klubjait, többek között megfordulva a Csepeli Művelődési házban is.

Kerek egy évvel az Iced Earth megjelenése után, az amerikai bőrnadrágosok újabb alkotásra szánták el magukat: kiadásra került a Night of the Stormrider, melyben már Jon Schaffer vette át egy az egyben az éneket is. Ezt követően 3 évig csönd volt, album nix, majd a Burnt Offerings-szel tértek vissza, ahol már Matt Barlow a csapat régi és jelenlegi énekese látta el a frontember teendőket. Innentől fogva az Iced Earth csillaga egyre magasabbra és magasabbra emelkedett. 1986-ban megjelenik az együttes kultikus lemeze a The Dark Saga.

Két évvel később a varázslat tovább szárnyalt; a Something Wicked This Way Comes albummal, ha lehet így fogalmazni, még nagyobbat taroltak.

Az ezredforduló után Jon Schaffer barátunk a misztikus világot kapta elő, és a zenekar 2001-ben előrukkolt a Horror Show albummal, mely ezúttal halványabban tündökölt elődjeihez képest.

2003 júniusában nem kis meghökkenést előidézve, váratlanul elhagyta a zenekart Matthew Barlow énekes, aki addigra már az Iced Earth egyik védjegyét képezte. A választás ezután Tim "Ripper" Owens-re énekesre esett, akit a Judas Priestből azért dobtak, mert Rob Halford visszatért. Ha valakiben kétely, merült fel, hogy jó választás volt-e, azok megnyugodhattak: jó volt. Bizonyítják ezt a 2004-es The Glorious Burden és a Framing Armageddon - Something Wicked Part I lemezek. Aztán Barlow újból bejelentkezett a frontemberi állásért és Schaffer vissza is vette, Ripper meg mehetett amerre látott. Hiába a zeneiparban ez már csak így működik.

Igaz, hogy komoly sikereket a 90-es években értek el, de zenélni nem felejtettek el és ezt az idei Sziget fesztivál HammerWorld színpadán is bizonyítani fogják az tuti.

A biográfia egy része a metalnews.hu segítségével készült.

 

Iced Earth: Melancholy

[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 14.,  csütörtök,  21:30 | Iced Earth]

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr79481815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum