RockStation

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 9. rész : Meshuggah

2008. június 27. - sunthatneversets

[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 16.,  szombat,  21:30 | Meshuggah]

A zenekar 1987-ben alakult egy svéd városban, Umeĺben. A három alapító tag Fredrik Thordendal (gitár), Peter Nordin (basszusgitár), Jens Kidman (vokál) volt. 1991-ben csatlakozott hozzájuk Tomas Haake dobos, aki manapság a zenekar egyik védjegyévé vált technikás játékával. Ezévben felvették és kiadták az első albumukat a Contradictions Collapse-et, ami sokak szerint Metallica hatásokat tartalmazott. 
 

A következő lemezük 1995-ben jelent meg Destroy Erase Improve címmel, ami azóta a modern metál egyik alapműve lett. Pár év szünet, egy Fredrik Thornedal szólóalbum és Gustaf Hielm basszusgitáros csatlakozása után nekiálltak a Chaosphere albumnak, ami 1998-ban került a boltokba, és erősen megosztotta a rajongókat, többek között engem is. Többen kaotikusnak, zavarosnak, nehezen emészthetőnek találták az előző műhöz képest. Habár a csapat szekere jól futott (turné amerikában a Slayerrel, később a Toollal), a nem túl rég csatlakozott Gustaf Hielm tisztázatlan okok miatt kilépett. 2002-ben felvették és kiadták a Nothing című albumukat, ami ha lehet, még jobban megosztotta a rajongókat. 
  

A következő kiadványuk az I című, egyetlen számból álló EP, amivel ezúttal jobb fogadtatásban részesült, mint két elődje. Mint kiderült, ez az EP csak egy ízelítő a soron következő albumhoz a Catch 33-hez, ami a változatosság kedvéért szintén egy nótából áll, azonban több részre osztva. 2008-ban Obzen címmel megjelent friss lemezükről itt írtunk. Egy kicsit nehezen emészthető kiadvány ez is, de az értékei elvitathatatlanok. 

A Meshuggah immáron visszatérő vendég Magyarországon. Az öttagú metálzenekar legutóbb tavaly ősszel játszott nálunk, amikor is a hazai koncertszervezés történetében először egy spontán koncertet adtak az azóta megboldogult Kultiplexben, természetesen teltházzal. A HammerWorld Színpad egyik legzúzósabb koncertjét adják majd a Szigeten az biztos.

 

Meshuggah : Bleed

/A biográfia egy része a nuskull.hu segítségével készült/

 

[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 16.,  szombat,  21:30 | Meshuggah]

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr35541674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum