RockStation

Vigyázz jön a Mumus! : KOROG - Mumus

2008. augusztus 07. - sunthatneversets

A budapesti Korog úgy három-négy évente jelentkezik új kiadvánnyal. Mumus című lemezükön új torok szerepel M. K. Atorz személyében aki az azóta a Mayhem-be távozott Csihar Attilát váltotta. A torok szót most a szó szoros értelmében tessék venni, mert itt olyan mélyről jövő torokhangok hagyják el a derék hörgő hangképző szervét, hogy bármelyik death/black banda megirigyelhetné.

A felvétel 2007-ben készült az érdi Bakery Stúdióban és nagyon dinamikusan szól. A hangmérnök Varga 'Pici' Zoltán és Bodnár 'Bogyó' Péter volt. A zenét és szöveget a Korog írta. Szólóval közreműködött a Primeslime című számban Keszei 'Buborék' Krisztián, illetve a Small Pieces című számban Varga 'Pici' Zoltán, hogy a hivatalos promó anyagból idézzünk.

A Korog zenéje igazából nehezen bekategorizálható, de aki mondja, hogy egyáltalán nem bekategorizálható, az téved. Van itt Voivod, Static-X és még sok más hatás, mégis tök egyedi amit művelnek. Ahogy ők nevezik ez growl'n'roll. Tört, groovos ütemek, igazából pár nóta még majdnem táncolható ritmusokkal is rendelkezik. Kellő súly, de nem sziklakeménység a hangszeres szekcióban. Ezek után viszont a nyitó Password: Circus-nál az ember aki a zenekart nem ismeri egyből hátrahőköl az ének (?) hang hallatán.

Azt mondom egy darabig jól működik a dolog. Igazából a lemez is pont abban a hosszban – harmincnyolc perc – íródott amikor még nem hat a nyolcadik szám körül önismétlőnek a dolog. Viszont egy picit a közepétől unalmas tud lenni, nehéz a végéig bírni ezt a folyamatos lávaként hömpölygő zenei masszát.



A fiúk ráadásul a húzósabb (értsd jobb) nótákat a lemez elejére helyezték. Ilyen a már említett nyitó, remek szólójával. A hangszeres megoldásaiban kissé Voivod-os kettes Small Pieces. A groove istenség Try Catch Finally, a szaggatott Kill escargot!, az ugrálós Encounter The Bogeyman, vagy a táncoslábú Testing The Grave.

A hangszeresek (Ágoston Péter gitár, Nagy Gábor – gitár, Sebestyén Balázs – basszus, Lukács Dávid - dob) pontosan és húzósan játszanak, öröm hallgatni. Az egyetlen pici negatívumot a torokban érzem. És itt nem arra gondolok, hogy nem hörög elég meggyőzően, hanem arra, hogy egy picit változatosabb énektémákkal - urambocsá néhol pici dallamfoszlány feltűnésével – talán nem lenne ilyen monoton az egész.

Mindettől függetlenül a Korog külföldön is üde színfolt lehetne a zenei palettán, idehaza pedig egyértelműen az is. A lemez hallgatóbarát – 1700 forintos – ára pedig elég ösztönző lehet bárkinek, hogy megismerkedjen velük.
 
8/10  

Hivatalos klip nincs, de itt egy viszonylag rendben lévő koncertfelvétel a Spidersphere dallal, amely megtalálható ezen a lemezen. Enjoy!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr71604511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum