RockStation

Ha szól a soul : Seal - Soul

2009. január 09. - sunthatneversets

Seal lemezével új rovatot indítunk itt a Rock STATION blogon, amit azoknak az anyagoknak tartunk fenn, amiket figyelemre méltónak tartunk de nem sikerül bepaszírozni egyetlen rockzenei kategóriába sem. Az új rovat címe: RS Light.

------------

Seal-t mostanában kis túlzással többször lehetett látni híres modell feleségével Heidi Klum-mal, amint éppen valamilyen terepjárót reklámoz, mint abban a szerepkörben amihez a legjobban ért. A Soul című hatodik lemeze egy évvel az ötödik System után jelent meg és még akkor is jó, ha egyetlen saját dalt sem tartalmaz.

Mert kérem ez egy feldolgozás lemez, híres soul előadóktól. Hogy kinek az ötlete volt ez az egész nem tudom, de a többszörös platinalemezes énekes-dalszerző új albuma azoknak is kellemes perceket okoz, akik annyira nem rajonganak az ilyen zenéért. Tehát aki Killer-t, Crazy-t, meg Kiss From The Rose-t vár a legendás énekestől, az itt ezt nem fogja megkapni. 

Seal a legendás David Foster-t tudhatta a produceri székben maga mellett. Az album felvezetésének kötelező promóciójaként nem mulasztották el egymás vállát jól megveregetni és nem győzték eleget hangsúlyozni mennyire jó és nagy megtiszteltetés volt a másikkal együtt dolgozni. A végeredmény pedig egy érzelmes, meghitt hangulatú lemez lett. Aki azt mondja, hogy a lemez nem véletlenül jelent meg karácsony környékén nem téved nagyot. Simán el tudom képzelni, amolyan háttérzeneként a kis karácsony nagy karácsony mellett.   

Mivel nap, mint nap nem hallgatok soul zenét, igazából tulajdonképpen nem is emlékszem mikor hallgattam utoljára, ezért egy kicsit beleástam magam az ezen a lemezen szereplő előadók eredeti felvételeibe. Azt kell mondjam, kellő vérfrissítésen mentek át a dalok és Seal jó torkú énekesként a saját képére tudta őket formálni. Az összhatás pedig tényleg olyan, mintha egy önálló lemezt hallgatna az ember ettől a csókától.

Felesleges volna dalokat egyenként kiemelni, mert ha valaki végighallgatja a lemezt tuti, hogy az itt szereplő 12 nótából legalább a felét ismeri, kezdve a The Impressions People Get Ready-jén, James Brown It's A Man's Man's Man's World-jén a Harold Melvin And The Blue Notes If You Don't Know Me By Now-ján keresztül, Eddie Floyd zseniális Knock On Wood-jáig. De Ann Pebbles I Can't Stand The Rain-je és Al Green Here I Am (Come And Take Me)-je is jól sikerült adaptáció, Ben E. King már már elmaradhatatlan Stand By Me-jéről már nem is beszélve.

Seal új fent bizonyítja, milyen érzelmes erő lakozik a torkában és mint ilyen kaliberű énekes ezekkel a dalokkal nem is hibázik. Én speciel valami frisset már meghallgatnék tőle, de addig is itt a Soul. Karácsony környékén nálam is szól majd, miközben tömöm magamba a mákos bejglit.         

 

/ez az írás a zene.hu portálon is megjelent 2009.01.04-én/

Seal - A Change Is Gonna Come

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr33866657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum