RockStation

Rázva, nem keverve : The Best Of Bond … James Bond

2009. február 12. - sunthatneversets

Hogy perverz ötlet-e a James Bond filmek úgynevezett original soundtrack-jeit egy csokorban, egy válogatás cd-n kiadni arról nyílván megoszlanak a vélemények. Ha ezt ritkán teszi a kiadó, akkor a válaszom nem. Ha öt-hat évente akkor viszont igen, ugyanis nem a 2008-ban kiadott The Best Of Bond az első ilyen kiadvány.

Az elvakult Bond fanatikusok a filmek mellé általában a filmet követő filmzene albumot is beszerzik, így maximum azért vesznek meg egy ilyen cd-t, hogy ne egyenként kelljen a számokhoz nyúlni, ezért ennek a válogatás lemeznek az egyértelmű célcsoportja a pár Bond film között megszaporodott rajongó tábor lehet.

Minden Bond film rendelkezik egyfajta sajátságos hangulattal, amivel csak ez a film bír. A The Best Of Bond időrendi sorrendben szemezget dalokat vagy Bond-témákat, kezdve az 1963-as Dr. No-val és befejezve a 2006-os Casino Royale-lal.

Igazából egy ilyen albummal nagyot nem lehet hibázni, így összességében kellemes hallgatni való. Dalokat nem elemeznék egyenként,  hogy nézne már ki, hogy megmondjam Tina Turner jól adja-e elő a Bono és The Edge által írt Goldeneye-t. Jól hát! A legtöbb dallal a lemezen Shirley Bessey szerepel. Az Ő nevéhez fűződnek a legjobb Bond dalok: a lemezen a Goldfinger, a Diamonds Are Forever, és a Moonraker. Zseniális többek között Tom Jones Thunderball-ja, Nancy Sinatra You Only Live Twice-ja és Louis Armstrong We Have All The Time In The World-je. Ezekben vastagon benne van azért John Barry keze is, aki zeneszerzőként kultikus figura lett. A lemezen egyébként több Bond-téma is szerepel tőle.

Később aztán David Arnold vette át az öregtől a stafétabotot, akinek a nevéhez olyan dalok fűződnek, mint a Garbage által előadott The World Is Not Enough, k.d. Lang Surrender-je, vagy az azóta zeneileg megtévelyedett ex-Soundgarden énekes Chris Cornell You Know My Name című dala.

Személyes kedvencem a lemezről  Paul McCartney Live And Let Die című klasszikusa, amit egy bizonyos Guns N' Roses vitt még nagyobb sikerre és a Duran Duran A View To A Kill-je. Ami viszont nagyon kilóg az Madonna idegesítően prüntyögő Die Another Day című ópusza.

A lemez kétféle változatban került a boltokba. A piros lemezes változat csak cd-t tartalmaz a kék lemezes viszont egy dvd-t is melyen videoklipek (A View To A Kill - Duran Duran, For Your Eyes Only - Sheena Easton, Goldeneye - Tina Turner, The Living DaylightsA-Ha, All Time High - Rita Coolidge) mellett Shirley Beassey élőben előadott Goldfinger-je is szerepel, valamint helyet kapott rajta egy húszperces dokumentumfilm, mely nagyjából az ezredfordulóig követi figyelemmel a James Bond zenéket, megszólaltatva a szerzőket és előadókat.

Kellemes hallgatni való a The Best Of Bond, az pedig, hogy a Quantum Csendje Alicia Keys és Jack White (White Stripes) által előadott Another Way To Die című duettje lemaradt róla előre vetíti, hogy lesz mostanában még a 007-es nevével fémjelzett válogatáslemez.

/ez az írás a zene.hu portál számára készült - köszönet a promo CD-ért.../

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr43938155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum