RockStation

Dózsa György metál : Stopyt – Best Before End

2009. május 05. - sunthatneversets

A négy éve aktívan működő budapesti csapat már nem számít ismeretlennek a szakmában. 2006-ban jelent meg első Your Life Is A Piece Of Shit – de szép – címre hallgató EP-jük, majd egy évvel később jött a Deleted Fiction címre keresztelt EP. 2009 elején pedig megjelent a csapat első albuma Best Before End címmel. Aki szereti a sok groove-val és tribal elemekkel megpakolt fémzenét az a Stopyt-ot is szeretni fogja.

Magukat definitíve bólogatós Dózsa György metálnak nevezik, melyhez varacskosdisznó stílus és hurkakolbász is társul. Ebből nyilvánvalóan minden metálzenében szakértőnek számító rájöhetett, hogy van itt nem kevés Sepultura és Soulfly hatás, de nem kell megijedni a Stopyt önálló arccal rendelkezik, nincs itt szó az említett csapatok szolgahű másolásáról.

A Bio-vokál, Fett-gitár, Bandy-basszus, Csosz-gitár, Matyi-dob felállású kvintett nagyon szigorú kiállású, mélyre hangolt zenét játszik, amit csak tovább erősít a pontos és feszes dobjáték. Zenében talán a Cadaveres-hez áll a legközelebb a banda, de Bio vokalizálása szinte végig az acsarkodós üvöltésre épít, amitől én hosszútávon lefáradok, más kérdés, hogy a zenéhez abszolút passzol. A felvétel kiegyensúlyozottan és bivalyul szól, köszönhetően az Audioplanet stúdiónak.

A negyvennyolc perces album 13 tracket tartalmaz, melyből egy intró, egy pedig egy hangulati átkötő. A játékidő annak fényében egy kicsit soknak tűnik, hogy szinte egyvégtében megy le a lemez köszönhetően a nem túl változatos ének(!)témáknak. Több dallamot elviseltem volna, de nem tudom mi volt a koncepció, így okoskodni sem szeretnék.

Ettől függetlenül vannak itt nem ügyetlen próbálkozások. Szinte minden nóta rendelkezik olyan húzós riffel, groove-val, ami legalább a korrekt kategóriájába sorolja a nótákat. A jobbak közül való a legjobb Korn és Slipknot pillanatokat egybegyúró záró F.S., a trashes elemekkel is operáló Mr. Vincent, a bológatós, húzós Leave This, a dallamosabb éneket is felvonultató, szaggatottabb témákra épülő Sur-we-all, a kicsit lazább dallamos témákat hordozó klipes Shackle vagy a majdnem rap-metal magyar nyelvű Nem Leszek Ilyen (a DSP-ből Soda vendégeskedik a dalban).

Összességében egy teljesen rendben lévő debüt album lett a Best Before End. A továbblépés lehetősége biztosított vele azt hiszem, már csak a srácoknak kell a megfelelő pluszt hozzátenni és egészen szép sikerek is várhatnak a Stopyt-ra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr701103464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum