RockStation

Doghitters, Virrasztók – megjelentek az első lemezek

2009. június 09. - sunthatneversets

Az Edge Records gondozásában júniusban jelenik meg a Doghitters és a Virrasztók debütáló albuma is.


A Doghitters-t 2007. december elején, a régi Septic és Septic Pain tagok, Joe és Lala keltette életre miután a Septic 2007 októberében a földbe állt. Az új zenekarban tettestársaik: Kutya (Flammable) és Ákos (Tűzvonal) lettek.

Az intenzív próbákon gyorsan születtek a dalok, a hardcore és a metal határvonalait keresztezve, így 2008 februárjában már a Puzzle-Speudo Stúdióban rögzítették első promóciós lemezüket. A korong nagyon pozitív visszhangot kapott, többek közt nemrég nálunk is megfordult (Rock STATION kritika: Doghitters - Strike demo) és az országszerte adott sikeres koncertek is azt bizonyították, hogy jó úton járnak.

2008 végére már 12 számmal rendelkeztek, és elérkezettnek látták az időt egy nagylemez felvételéhez. A munkálatok a Bit – Beat King Stúdióban zajlottak ”Wackor” Miki keze alatt. 2009 tavaszára elkészült a végleges koncepció, mind hangzás, mind pedig a borító tekintetében.

Az Edge Records kiadóval 2009 áprilisában kötöttek szerződést. Hamarosan újra országjárásba kezdenek, hogy mindenkihez eljuttassák a lemezen hallható üzenetüket.

Vendégként szerepelnek a lemezen:

Tóth Gergő (Blind Myself) – ének (Felismerés c. dalban)


A lemezen szereplő dalok:


1. ŐSZINTESÉG, 2. ÖNÁMÍTÁS, 3. ELSZAKADÁS, 4.FÜGGETLENSÉG, 5. CSALÓDOTTSÁG, 6. SZAVAHIHETŐSÉG, 7. ELSZÁNTSÁG, 8. TÉTLENSÉG, 9. KÖVETKEZETESSÉG, 10. EMBERTELENSÉG, 11. CÉLTUDATOSSÁG, 12. KÖTELESSÉGTUDAT, 13. FELISMERÉS

*******

A Virrasztók egy izgalmas, mondhatni unikális kísérlet az autentikus magyar népzene, a 21. századi urbánus folk és a metal ötvözésére. A Virrasztók nemcsak a műfajok közti keresztutakat keresi, de visszanyúl a néprajzi elemekhez is, így előadásuk egyfajta sötét happening, koncept-koncert - pszichedelikus folk-metalban. A pécsi székhelyű zenekar első albumán - az emlékezés kerek egy órájában – megidéz haláleseteket és elbocsát bolygó lelkeket. Feltűnik itt a nászi ágyon elhunyt lány, az életét bitón végző betyár, az idegenben meghalt bujdosó, Rákóczi katonája, egy első világháborús baka, és maga a Kaszás is. Súlyos, sötét, költői dalok a népdalok nyelvén, de 21. századi köntösben. 

Történetünk ott kezdődött, amikor Scrofa, a halottidéző úgy érezte, szükség van az elhunytak búcsúztatásához, a lelkekről való gondoskodáshoz avatott társakra. Felkereste a különleges képességekkel bíró halottlátót, Szkrobeket, és a legendás halottkísérőt, Tomusint, hogy közösen megalakítsák a Virrasztók társaságát. Hármuk ereje, különféle képességeik összeadódtak, így lehetővé vált, hogy megidézzék, láthatóvá tegyék, közénk, majd nyugvóhelyükre kísérjék a bolygó lelkeket. Meggyújtották a virrasztás gyertyáit, melyeknek imbolygó lángjainál kiderült, kóbor árnyak sokasága vesz körül bennünket. Hőseink munkához láttak, és elkezdték közös virrasztásaik sorát, amelyhez ősi dallamokat, archaikus szövegeket kerestek, elegyítették mai mondatokkal, zenei elemekkel és ritmusokkal. A korszerű, mégis múltbarévülő megszólaláshoz szakavatott siratókat kértek fel segítségül.

És lassan összeállt a kép… a hang… a szó… a dal… Virrasztók.


1. Bánatmalom, 2. Nem arról hajnallik, 3. Bújdosó, 4. A Kaszás, 5. Basa Pista, 6. Fehér – fekete, 7. Estvéli ének, 8. Bezsán Péter, 9. Lépj át!, 10. Siralomház, Sirató /Lábad nyoma a havon

            

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr311174298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum