RockStation

100 % hardpop : Fish! - Csinálj egy lemezt!

2009. június 11. - sunthatneversets

A Kovács Krisztián – alias Senior Hal - vezette Fish! egy évtizede van már jelen a magyar zeneiparban. Rám nézve talán szégyen, de Kovács Krisztián nevével előbb találkoztam a feelinges desert-stonert toló Saint Petrol kapcsán – ott gitározik az úr –, mint az anyabanda révén. A Fish!-ben az évek alatt megfordult pár arc, Krisztián képviselte az állandóságot, de Maróti András dobos is a kitartóbbak közé tartozik immár nyolc éve.

Tíz év ide vagy oda, a bandának ez még csak a második lemeze, ráadásul az első ami ékes magyar nyelven íródott. Persze magyarul mégsem az első kísérletek ezek a dalok, hiszen a 2001-ben Na mi a helyzet? és a 2002-ben Tessék címmel megjelent demókon szerepeltek már magyar nyelvű nóták. Az előző First Of Many című albumon és a Stand Up! EP-n még englisül szólt ez az egész, de a recept mostanra sem változott.

A végeredmény most is egy jó adag popos megoldás, egy rockos bundába bujtatva. Adagolva van még hozzá egy kis punk, funky meg reggae, valamint 70-es évekbeli hard rock és kész a 100 % hardpopnak nevezett valami. Kétségtelenül fogós nóták gyűltek itt össze, és ugye azt tudjuk, hogy korábban az angol nyelvű dalok is simán befértek a nagyon zenei rádióba. Erről a lemezről is lesz pár nóta, amelyik simán ráhangolódik erre a hullámhosszra, így aztán nem fenyeget az a veszély, amit a kettes Majdnem Kalifornia-ban megénekel Krisztián, nevezetesen: Ha senki nem érti, hát ne bánd, majd azt mondják rá ez az ándergránd.

Hát ez nem az ándergránd, az biztos, mivel a lemez is a biztosra megy. Jó pár ismert, innen onnan már halott megoldás, buli-hangulat szinte végig, de addig nincs baj amíg működik a dolog. Márpedig a dolog működik, ami nagyban köszönhető az emészthető dallamos zenén túl, a Krisztián által írt, hol szarkasztikus, hol irónikus, hol talán önirónikus  szövegeknek, melyek a zenész-szakma és a csajozás rejtelmeibe kalauzolják a hallgatót.

Kétségtelenül az egyik legjobb bulizene ez, amit mostanában hallottam és szerintem a cél is ez volt, nagy világmegváltó gondolatok itt nem hangzanak el. A negyven perces lemez gyorsan repül el tizenkét egymástól nagyon nem különböző dallal, amiből zeneileg kilóg a ragga betéttel (a la Krsa - PASO) színesített Személyes Üzenet és az Egyedi Péter (Óriás, IHM) énekelte Még Egy Ilyen. Az igazán jó dalok azonban mégsem ezek, hanem az irónikus hangvételű Majdnem Kalifornia és Szépen Hangosan, a zseniális szöveggel megáldott  Rajzolj Magadnak, vagy a lemez legkarcosabb és egyben legjobb darabjai  a Nem Tudja és a Túl Kemény 

Egy biztos ezt a fajta muzsikát sokan fogják komálni és a közelgő fesztiválszezon simán szólhat akár a Fish!-ről is. A Csinálj Egy Lemezt! szórakoztatni akar és az sikerül is neki. Hogy ezt hányszor lehet elsütni azt nem tudom, de párszor még biztosan. A mélyebb zenéket kedvelők ne itt keresgéljenek, de akik szeretik a bulimuzsikát és a bajszos takarítónőt, azok jó helyen kapizsgálnak.

/ez az írás eredetileg a zene.hu portál számára készült - köszönet a promo CD-ért./
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr421178987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum