RockStation

Hegyalja Fesztivál 2009 fellépők | 5. rész : Finntroll

2009. július 12. - sunthatneversets

Úgy gondoltuk idén, hogy a július 15-19. között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál nevesebb külföldi fellépőit is bemutatjuk. Tesszük ezt egyrészt azért, mert metálban elég erős a felhozatal, másrészt pedig a fesztivál idén ünnepli 10. születésnapját. 


A Finntroll név hallatán gyakran vágja rá a metál-fan, hogy folk metál. Zenéjükben azonban keveredik a black metal a finn népi polka, a humppa és más finn népzenék. A viking mondakör köré szőtt zenei motívumok ráadásul tovább erősítik a zene északi jellegét.
Az együttest 1997-ben alapította Teemu "Somnium" Raimoranta az Impaled Nazarene későbbi gitárosa és Jan "Katla" Jämsen. Első demójukat a Rivfader-t, egy évvel később, 1998-ban vették fel dobgép segítségével. A demó elkészítésével felkeltették a Spinefarm kiadó érdeklődését és további zenészek csatlakoztak hozzájuk. A következő mérföldkövet a Jaktens Tid lemez jelentette, amely 2001-ben jelent meg, mellyel odahaza nagy népszerűségre tettek szert, így aztán a Century Media lemeztársaságnál kötöttek ki.

A Visor om Slutet album megjelenését követően Jämsen énekesnek vissza kellett vonulnia egészségügyi okokból, mivel egy vírus-alapú daganatot találtak a hangszálain. A megjelenés előtt azonban ennél nagyobb tragédia is történt: a gitáros, alapítótag Raimoranta full részegen leesett egy hídról, bár egyesek szerint öngyilkosságot követett el. A zenekar nem bomlott fel, gitárosként Mikael Karlbom csatlakozott hozzájuk.
2006. Január 29-én, Tapio Wilska énekes kilépett a bandából, helyére érkezett Mathias "Vreth" Lillmåns, aki jelenleg is a Finntroll énekese. 2007 márciusában jelent meg ezidáig utolsó albumuk, az Ur Jordens Djup. Magyarországon többször is felléptek. Játszottak a Rockmaratonon és a Heidenfest keretében a Diesel-ben, most pedig a Hegyalja Fesztiválon lépnek fel. Koncertjük július 17.-én (pénteken) 22.45-kor kezdődik a DeWalt Színpadon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr411241222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum