RockStation

Sziget Fesztivál 2009 fellépők | 9. rész : Satyricon

2009. augusztus 05. - sunthatneversets

Nos lassan megint eltelt egy év a 2008-as Sziget Fesztivál  óta, mindjárt kezdődik az idei. Ahogy azt tettük a múlt évben, idén is bemutatjuk a Fesztivál nevesebb fellépőit, persze azokat, akik rock/metál-ban utaznak. A brit bandák zömétől elnézést kérünk idén annyian vannak, hogy egyenként nem jutott rájuk időnk. 

A Satyricon elsősorban Satyrhoz és Frosthoz kötődik, ők az abszolút állandó tagjai a black-metal zenekarnak, ugyan Frost később csatlakozott. A zene elsősorban Satyr munkájának köszönhető, ugyanis ő a banda zenei agya, emellett vokálizál, gitározik, billentyűzik, tehát gyakorlatilag a hangszerek üzemeltetésének túlnyomó része az ő nevéhez fűződik, igaz session zenészekkel is szoktak dolgozni. A másik alappillére a bandának Frost, aki viszonylag leegyszerűsítve a dolgokat, az egyik leggyorsabb, továbbá leginkább technikás metal dobos, ennél sokkal többet nem szükséges róla elmondani, azt viszont érdemes megemlíteni, hogy az 1349 nevű pokoli hordának is tagja, továbbá megfordult a Keep Of Kalessin nevű formációban is. 

A nem színtiszta black metal zenéjükkel viszont nem tudtak megfelelni a kiadók igényeinek, éppen ezért Satyr megalapította a Moonfogot, mely manapság is rendkívül nagy jelentőséggel bír, itt adták ki első lemezüket, a Dark Medieval Timest (1993). Egy évre rá készült el a The Shadowthrone, melyben még inkább letisztult a Satyricon-ra jellemző középkori szövegvilág, a páratlan epikus hangulat és az akusztikus betétek gyönyörű alkalmazásának módszere. Ezek után következett a zenekar legjobb albuma a Nemesis Divina, melyen szerepel a Satyricon leggrandiózusabb slágere, az alapok alapja, a fagyos észak legmagasabb hegyének legkiemelkedőbb csúcsa, a pokol kapujának kulcsa, a zseniális Mother North.

Az 1999-es Rebel Extravaganza című albummal tovább fokozták az agresszivitást, ezzel is nagy sikereket arattak, újfent kiváló album született. Következő albumuk – mely a nagykiadó Virgin-nél jött ki) nemes egyszerűséggel a Volcano nevet kapta, de megosztotta az addigi rajongóikat, ugyanis visszavettek a rájuk jellemző kegyetlenkedésből.

2006-ban szintén új lemezzel jelentkeztek Now, Diabolical címmel, mely Satyr elmondása szerint a legsötétebb anyaguk, habár sok szempontból már nem kifejezetten black metalnak nevezhető. Eközben a Roadrunner Recordshoz igazoltak, mely által az amerikai terjesztés útjai is megnyíltak előttük. The Age Of Nero című 2008-as albumukkal elkezdtek egy másik irányba terelődni, de népszerűségük ma is töretlen.

A csapat a Sziget Fesztiválon augusztus 13.-án (csütörtökön) 23.00 órai kezdettel kép fel az MTV Headbangers Ball – Rock Színpadon.

/A biográfiáért köszönet a www.zajlik.hu-nak./

A továbbiakban:  The Pentagram Burns videjó >> Katt!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr161289558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum