RockStation

Edforce One : Iron Maiden – Flight 666 (The Movie)

2009. szeptember 09. - sunthatneversets

Ha már Mammut barátom volt olyan rendes és beszerezte az elmúlt évtized legnagyobb koncertkörútjának első részéről készült dokumentumfilmet, gondoltam egy ismertető  azért elfér róla az oldalon, noha rengeteg oldalon rengetegszer elemezték már ronggyá az Iron Maiden Somewhere Back In Time elnevezésű világkörüli turnéjáról készült közel két órás filmet, melyet Sam Dunn, a híres Metal: A Headbangers Jurney alkotója rendezett.

Ahogy a világ rohan előre, nem lepődnék meg, ha még ezt a turnét is sikerülne überelnie valakinek nem sokára, de egyenlőre gigantománabb turnét nem bonyolítottak le ennél. A külön erre a turnéra bérelt, Eddie-vel díszített Boeing 757-es szállította a zenekart a turnészemélyzetet és a több tíz tonnás cuccot is. Hogy pikantériája is legyen a dolognak a pilótafülkében a kormány mögött Bruce Dickinson-t láthatja az ember, de azért másodpilótája akad, mert azért túl fárasztó dolog lenne a közel 40.000 km-t végig vezetni és esténként közel két órában még énekelni is.

A turné első, Mumbaiban 2008. február 1-jén kezdődő és Torontóban március 16-án befejeződő részét örökíti meg az egészen okos felépítésű dokumentumfilm, hiszen a helyszínen forgatott dolgokhoz, mindig párosul egy-egy nóta koncertrészlete. Természetesen a tagok nyilatkoznak magáról a turnéról, láthatjuk nem kicsit fárasztó életüket másfél hónap alatt, amibe persze egy kis lazítás is belefér: golfozás, teniszezés Pat Cash-el és foci Braziliában a Sepultura-s Andreas Kisser-rel. Itt mindjárt el is kell mondani, hogy a filmben annyi híresség tűnik fel, aki kíváncsi az Iron Maiden-re, hogy csak kapkodtam a fejem. Látható – sőt nyilatkozik - Lars Ulrich (Metallica), Tom Morello (RATM), de észrevehetjük Ronnie James Dio-t, Kerry King-et (Slayer), Vinnie Appice-t (Black Sabbath, Dio), Doro Persch-t, vagy Scott ian-t (Anthrax). Hiába, az Iron Maiden hatása a rock/metál zenékre, zenészekre óriási volt, nem véletlen ez a megkülönböztetett figyelem.

Az Iron Maiden –  de különösen a menedzsmentje – nagyon okosan csinálja, amit csinál. Az utóbbi időben készült lemezek már nem érnek fel a klasszikusok szintjére, ezen kár vitatkozni, így jól tudják, hogy az igazi sikerhez, illetve annak szinten tartásához a régi klasszikusokat kell elővenni. A Somewhere Back In Time turnéja is erre épít, és az világosan látszik, hogy az emberek megőrülnek a Maiden-ért. Különösen a világ azon részein, ahol az emberek nagyrészt szegénységeben a világtól részben elzártan élnek. Dél-Amerikában és Costa-Rica-ban látottak egyszerűen hihetetlenek. A közép-amerikai államban ekkora koncert még soha nem volt, úgy várták a zenekart mint a messiást, míg Buenos Aires-ben és Santiago de Chile-ben a szállodák előtt őrültek meg az emberek, de megható volt látni a Nicko McBrain dobverőjét szorongató srácot aki sír és megköszöni Istennek, hogy láthatta kedvenceit, de meglepő az is, hogy mennyi fiatal van a nézők soraiban. A zenekar pedig hálás a rajongók szeretetéért, szívüket-lelküket kiteszik a koncertek során.

A film után kiadott Dvd tartalmaz egy teljes koncertet is, hogy a zenei élmény maximális legyen, de így sem érhet senkit csalódás. A Flight 666 kitűnő dokumentálása egy páratlan koncertturnénak, melyben egy kultikus zenekar mutatja meg a világnak a metál erejét, mely erő ilyetén megnyilvánulására, meggyőződésem szerint egyetlen másik zenei stílus sem képes. Edforce van, Edforce lesz! 

 



              
Somewhere Back In Time World Tour Part 1 - 2008


INDIA    February 1, 2008  Mumbai  Bandra Kurla Complex
AUSTRALIA   February 4, 2008  Perth   Burswood Dome
AUSTRALIA   February 6, 2008  Melbourne  Rod Laver Arena
AUSTRALIA   February 7, 2008  Melbourne  Rod Laver Arena
AUSTRALIA   February 9, 2008  Sydney  Acer Arena
AUSTRALIA   February 10, 2008  Sydney  Acer Arena
AUSTRALIA   February 12, 2008  Brisbane  Entertainment Centre
JAPAN   February 15, 2008  Yokohama  Pacifico
JAPAN   February 16, 2008  Tokyo   Messe
USA    February 19, 2008  Los Angeles  The Forum
MEXICO   February 21, 2008  Guadalajara  Auditoria Telmex
MEXICO   February 22, 2008  Monterrey  Arena Monterrey
MEXICO   February 24, 2008  Mexico City  Foro Sol Stadium
COSTA RICA  February 26, 2008  San Jose  Saprisa Stadium
COLOMBIA   February 28, 2008  Bogota  Simon Bolivar Park
BRAZIL   March 2, 2008  Sao Paulo  Palmeiras Stadium
BRAZIL   March 4, 2008  Curitiba  Pedreira
BRAZIL   March 5, 2008  Porto Alegre  Gigantinho
ARGENTINA  March 7, 2008  Buenos Aires  Ferrofcarril Oeste Stadium
CHILE   March 9, 2008  Santiago  Pista Atletica
PUERTO RICO  March 12, 2008  San Juan  San Jose Coliseo
USA    March 14, 2008  New Jersey  Izod Centre
CANADA   March 16, 2008  Toronto  Air Canada Cen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr221368474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum