RockStation

2009 legjobb rock- és metálalbumai - szerintünk

2009. december 29. - SAABI

 

2009 LEGJOBB ROCK ÉS METAL ALBUMAI
a'la Rock STATION

 

10 PONT / KÜLFÖLDI

 

 

10 PONT / HAZAI






 

 

9 PONT / KÜLFÖLDI ÉS HAZAI

 

8 PONT / KÜLFÖLDI ÉS HAZAI

 

Amint látjátok, összegyűjtöttük azokat a külföldi és hazai albumokat, amelyeket volt szerencsénk hallgatni és értékelni 2009-ben. A csoportosítás osztályzat alapján történt a 10/10 pontos (illetve a blog.hu-n: 5/5 pontos) lemezeket külön is kiemeltük.  9 pontos és a 8 pontos albumból túl sok van ahhoz, hogy mindet kitegyük ide a címlapra, de a megadott linkekre kattintva kedvetekre böngészhettek ezek között is.

Természetesen kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre is, Kedves Olvasók, Rockzene rajongók!
Írjátok meg ide kommentben vagy az rsszerk [kukac] gmail.com címre a saját TOP 10 -es listátokat. Az olvasói listákat a saját magunk által összeállított sorrend mellé állítva publikálnánk valamikor január második felében, úgyhogy mostantól számítva 3 héten keresztül, mondjuk január 20.-ig lehet küldeni a TOP10 listákat.

Nem maradt más hátra, minthogy most már közvetlenül az Újév előtt mindenkinek mindenféle pozitívumot kívánjunk a 2010-es esztendőre, jővőre folytatjuk, szilveszterre jó bulizást, bizonyára lehet találni rockzenei programokat is bőven a különféle rock-klubokban szerte az országban. Nekünk eddig két buliról szóltak. Az egyik a Tilos Rádió támogató bulija a Dürer Kertben (Quimby, The Carbonfools, Tilos DJ-k...) december 31.-én, a másik egy előszilveszteri punk-hepaj Óbudán a Vörös Yuk-ban december 30.-án, ahol fellépnek a Tirpunk, a C.A.F.B., a Káderek és a Sentex zenekarok. Részletek a klubok weboldalán a fenti linkeken.

 

 

Rock STATION évzáró, avagy ez volt 2009 ezen a rockzenei blogon

Megint eltelt egy év. Nemrég még azon örömködtünk, hogy egyéves lett a blog, aztán már megint év vége van. Ez az egész rockzenei újságírás  – ha nevezhetem magunkat nagyképűen újságírónak –  nálunk idén egyfajta fanatizmussá változott, hiszen amíg tavaly voltak napok amikor nem frissült a tartalom, idén ehhez minimum egy atomtámadásra lett volna szükség. Igaz ehhez nagyban hozzájárult a lemezkiadókkal és menedzsmentekkel való egyre szorosabb kapcsolatunk, ami leginkább hírek, koncertek-ajánlók, lemezmegjelenések és promó cédék képében öltött valóságot.

Bár az internetes rockzenei lapok száma nem kicsi, magam sohasem gondoltam, hogy versenyt kellene futnunk más lapokkal, de a naprakész tájékoztatás azért mégiscsak fontos eleme minden médiumnak. Azt gondolom viszonylag naprakészen próbáltunk mindenkit informálni a rock/metál élet történéseiről, sőt voltunk olyan elvakultak, hogy bizonyos estekben a RockStation-ön jelent meg egy adott hír vagy videó elsőnek az országban. A látogatottságunk is megnőtt a tavalyi évhez képest, most átlagosan napi kétszáz egyéni látogatónál tartunk, és van egy kis mag, aki rendszeresen visszatér és olvas minket, ez kb. napi 30-40 látogató. Nekik külön köszönjük! Nyilván jól eső érzés mondjuk az Index címlapjára kikerülni – idén ez hatszor sikerült -, de én személy szerint annak jobban örülök, hogy a Google a keresések között még mindig nagyon előkelő helyen hozza az oldalt, illetve, hogy a kommentelők nagy része színvonalasnak tarja RockStation-t.
Összesen 113 lemezről, 4 dvd-ről, 11 demóról írtunk 2009-ben. Közel 300 hírt jelenítettünk meg, emellett pedig még számos rovatot tartottunk meg, sőt a nagyobb hazai fesztiválok nevesebb fellépőit egyenként mutattuk be. Mindezt gyakorlatilag ketten, munka és család mellett.

A tavalyi évre azt mondtam zeneileg igen erős volt és bár az idei lemezmegjelenések nevekben nem tűntek olyan erősnek, én mégis erősebb évnek gondolom az ideit. Számos nagyon kiemelkedő színvonalú lemez jelent meg idén és külön öröm, hogy itthon sem csökkent a színvonal, bitang erős lemezek kerültek a boltok polcaira, igaz hogy ennek a zenének még mindig nincs meg az a becsülete nálunk, mint amit a stílus amúgy megérdemelne.


Idén a hazai koncertszervezők is kitettek magukért, kis túlzással szinte az év minden napjára jutott egy koncert. Saabival idén sem jutottunk el sok koncertre, de azért emlékezetes marad, ahogy a Volbeat levitte a sérónkat a Dieselben, hogy láthattunk legendákat – AC/DC, Scorpions, Alice In Chains – élőben, bár Saabi azt mondta, hogy nem tudja mit szeretett a Scorpions-ban régebben :-). Külön öröm volt számunkra, hogy állandó koncert-tudósítónkat Frogfoot-ot személyesen is megismerhettük.

A becsület idén is megkívánja, hogy megköszönjük családjainknak, hogy türelmesen viselték, hogy tőlük lopjuk el az időt és nektek olvasóknak, hogy olvassátok az oldalt.   Hogy a jövő mit hoz még nem tudjuk. Jövő februártól kicsit nálam is sűrűbbek lesznek a napok, hiszen baba jön a családba, de most úgy gondolom, hogy sikerül úgy szervezni az életet, hogy az oldal is töretlenül menjen tovább. 

Az Ünnepek után még jövünk egy 2009-es összefoglalóval, amelyben egy helyre összegyűjtjük az idei legjobban sikerült lemezeket.

 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

 
Addig is nem marad más hátra, mint hogy a floridai punkcsapat az A Day To Remember kimondottan az idei ünnepekre készült vadonatúj klipjével (Holiday Video Right Where You Want Me To Be)  mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet kívánjunk! Találkozzunk 2010-ben is!

 

 

 

Megjelent a III. Műszak rockzenei fanzine második száma!

Mindig szívesen adunk hírt hozzánk hasonló "futóbolondokról", akik csak úgy, a műfaj szeretete adta lelkesedésből nekilátnak rockmagazint írni és szerkeszteni. Most a III. Műszak fanzine híre jutott el hozzánk, amelynek december elején már a második száma jelent meg nyomtatás helyett elektronikus, PDF verzióban. A képre kattintva már olvashatjátok is a friss kiadványt (feltéve, ha van Acrobat Reader telepítve a gépeteken).

III. Műszak rockzenei fanzine első szám

III. Műszak rockzenei fanzine MySpace oldal

 

Happy Birthday Berlin! - U2 koncert a Brandenburgi kapunál (részlet)

Október végén adtunk hírt róla, hogy a berlini fal lebontásának 20. évfordulója alkalmából az MTV Eupean Music Award rendezvény keretében a U2 egy ingyenes koncertet fog adni a Brandenburgi kapu előtt felállított színpadon.

Nos, azóta a koncert természetesen lezajlott és csak hogy ma se maradjunk video nélkül, nézzük a One + Magnificent kombinációt most itt felvételről, némi ízelítőként, hogy milyen is lehetett ennek a koncertnek a hangulata.

 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

VIDEJÓ! Slipknot - Snuff

Pár napja jelent meg a Slipknot legújabb videója, a kiváló All Hope is Gone (2008) albumon található, visszafogott/lírai(?) Snuff című tételhez, amely egy kiválóan megírt kis sztorit mesél el ugyanolyan kiváló módon megrendezve. A videó különlegessége, hogy a banda egyik fő alapítója és motorja M. Shawn Crahan is részt vett a rendezésben a világhírű rendező/operatőr P. R. Brawn mellett. A filmecske főszerepét Corey Taylor vállalta magára - szóval az egész cucc ízig-vérig Slipknot, rendesen odatették magukat; büszkék is rá nagyon.

 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

Overkill – Jön az Ironbound

Január 29-én a Metal Blade Records gondozásában lát napvilágot a thrash-vetérán Overkill új albuma Ironbound címmel. A lemez keverési munkálatait a Hypocrisy-ből is ismert Peter Tägtgren végezte.  A jövőre 25 éves csapat a lemez mellé jubileumi turnét is tervez.

Az albumra a következő  dalok kerültek:

01. The Green And Black
02. Ironbound
03. Bring Me The Night
04. The Goal Is Your Soul
05. Give A Little
06. Endless War
07. The Head And Heart
08. In Vain
09. Killing For A Living
10. The SRC  

 

 


Az album címadó  dala meghallgatható:

Overkill - Ironbound

VIDEJÓ! Csak egy szál farok: Rammstein – Ich Tu Dir Weh

Ha valami bejött azon ne változtass! Valami hasonló elvet vallhat a Rammstein, mert a Pussy kefélős videója után az Ich Tu Dir Weh videóját is a Visit-X nevű pornosite-on lehetett először megnézni. Ebben a klipben csak egy szál farok van, az is Till Lindemann énekes műpéniszből készült mikrofonja. A zenekari videóból legalább kiderül milyen színpadképpel turnézik a csapat, de olyan érdekességekre is figyelhet az ember, mint a világító szájú énekes, vagy futógépen sétáló billentyűs.

Egyébként a Visit-X azt ígéri, hogy hamarosan mindkét videót közzé teszi letölthető csomag formájában is.

 

     
 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

Red Hot Chili Peppers – Frusciante dobbantott

Tudom, hogy ezer helyen jelent már meg, de adjunk róla mi is hírt, hogy a több, mint egy évig szünetet tartó – jelenleg új albumot készítő  - Red Hot Chili Peppers-be John Frusciante gitáros már nem tért vissza. Jelenleg a csapat Josh Klingfoffer session-zenésszel dolgozik az új dalokon. Frusciante saját blogján erősíttette meg a hírt hozzá téve, hogy döntését már egy éve meghozta és ezt még akkor közölte is a többiekkel. A zenész szólópályájára kíván koncentrálni a jövőben.

Ozzy – Soul Sucka júniusban

Ozzy bátyó a napokban bejelentette, hogy 2010. júniusában végre új nagylemez várható  tőle Soul Sucka címmel. A Zakk Wylde gitárost lecserélő mester a hathúros posztján azt a Gus G.-t alkalmazza majd, aki Firewind soraiból ismerős a metál rajongóknak. A lemezen közreműködő többi zenész - Blasko basszusgitáros, Mike Bordin dobos és Adam Wakeman billentyűs – korábban is Ozzy mellett dolgozott.

Nevergreen – Megjelent az Új Birodalom

Magyarország vezető  gothic metal csapata, a Nevergreen 2009-ben újabb, kétnyelvű lemezzel jelentkezik, melynek bónusz DVD-jén archív koncertfelvételek, interjúk és videoklipek mellett rejtett extrák is találhatók, melyeknek tartalma legyen valóban meglepetés minden Nevergreen rajongó számára!

Az 1994-ben egy országos tehetségkutatón feltűnt, s ott dobogós helyezést elért zenekar már bemutatkozó albumával, a Game Overrel elnyerte azt a címet, amit a mai napig megőriztek: náluk sikeresebb gothic metal csapat annak ellenére sincs hazánkban, hogy az underground metal színtéren számos banda vallja magáénak ezt a stílust. Hogy mi sikerük titka? Egyrészt nyilván a kitartás, a zenébe vetett hit. Másrészt pedig természetesen maga a zene. A Nevergreen-nek saját zenei arculata van, melyet talán így lehetne körülírni: „sötét, félelmetes hangulat, mélyen dörgő gitárriffek, wagner-i orgonafutamok, Bob Macura öblös, de emlékezetes dallamokkal teli éneke, mellyel a billentyűs Matlári Miklós borongós, a világvégét és a szerelem fájdalmait egyaránt megjelenítő szövegeit közvetíti.” Ebben a kiválóan sikerült új lemez dalai is nagy szerepet kapnak majd.  Akik hallották az anyagot, megegyeznek abban, hogy a korai Nevergreen súlya, ereje egyesül rajta a későbbi albumok dallamközpontúságával. Ez az elegy pedig egy igazi metal rajongó számára kivédhetetlen!

A gothic doom mesterei tehát sok viszontagság után még mindig alkotnak, nem is akárhogyan: az aktuális HammerWorld magazin Hangpróbáján az új anyag első helyezést ért el, azaz a magazin újságíróinak egybehangzó véleménye szerint ez a korong a 2009-es év utolsó hónapjának legjobb korongja! Egy méregerős új lemez, Madonna: Frozen című világsikerű dalának Nevergreen-ízű változatával, dupla korongon, melynek dvd részén a 2007-es Gothica-s koncert szinte teljes anyaga megtalálható, további érdekességek, extrák kíséretében!
A lemezen a következők kaptak helyet:

Cd:

Most és Mindörökké / Now and Forever
A végtelen folyamon / Eternal Avenues
Frozen
Fehér Orosz / White Russian
Az elveszett világ / Sad wings of the War
Új Birodalom / New Empire
A szerelmed vágya vér / Hunger for Blood
Még él a vágy / Lust still alive
Életünk és Vérünk/ For Empire and Kingdom
A Holtak Nemzete/ Nation of the Dead
 
bonus DVD:

koncert: gothica 6.66, 2007. április 30. @ petőfi csarnok

a bosszú hajnalán
idegen vér
a harang értünk szól
soha már
ó, fortuna
ködtenger mélyén
here comes the rain again
istenek vére
a szerelem magányos templomában
mindörökké
furor christiani
ámok
interjú, rejtett extra, képgaléria: 2007 –  félsziget, 2008 – sziget

videoklipek:

az elveszett világ/sad wings of the war
kereszt az égen/cross in the sky

RückwäRts – Megjelent az Asszony-ember

2002-ben Fülöp István megalakította a Rückwärts elnevezésű formációt, mely zenéjében és külsőségében is egyedülállónak mondható Magyarországon. Készültek a dalok és a hozzá tartozó showelemek, melyek hűen visszaadják az ipari rockzenei stílust. A kezdeti sikereken felbuzdulva 2004-ben egy maxi lemezt jelentettek meg, a Hidd el című dalhoz pedig videóklipet forgattak. 2005-ben az egyik legnépszerűbb számukból, a Lovagolj-ból filmzene készült Fodor Tamás rövidfilmjéhez. 2006 őszén stúdióba vonultak felvenni debütáló albumukat, melynek Ha meg is tennéd című címadó dalához Indián készített klipet. A 2008-as év elején a Hammerworld, Rockinform és Wild magazinokban limitált példányszámban megtalálható volt egy Rückwärts SVCD lemez, mely három nótát és egy videoklipet tartalmazott. Ezután a második nagylemezükön dolgoztak, s mellette tavasztól őszig koncerteztek. Idén nyáron kiadót váltottak átigazoltak a Hammer Music / Edge Recordshoz. Októbertől a Rückwärts stúdióba vonult, s elkészítette második nagylemezét, melynek az Asszony-Ember címet adták. Az új anyag december elején kerül a boltok polcaira.

A zenekar a következőket nyilatkozta a lemezzel kapcsolatban:

„Úgy érezzük, hogy sikerült ebbe a lemezbe belevésnünk mindent, amit igazán legbelül érzünk és megosztanánk az emberekkel. Abszolút teljesnek és markánsnak, s ami a legfontosabb az ipari rockzenében, fegyelmezettnek, feszesnek érezzük az anyagot. Ebben nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Jaya Hari das, a csepeli Audioplanet stúdió vezetője, aki a felvételektől a végleges master elkészítéséig vezényelte a munkálatokat, hiszen sikerült a hangzást is úgy eltalálni, ahogy szerettük, volna és ahogy egy Rückwärts albumnak szólnia kell."

Az albumon a következő  dalok kaptak helyet:

Miért kell…
Figyelj oda rám
Asszony-Ember
A vér vagyok
MLM
Ne taposs el
Bízz magadban
Üss meg
Nincs rettegés
Tükör
               Bonus tracks:

Why do you need… (Miért kell…- English version)
Let’s hit me  (Üss meg – English version)

Diszkréten tépi le az arcodat : Hatebreed - Hatebreed

Jamey Jasta a Hatebreed énekes-mindenese se az a seggenülős típus. Az 1993-ban a Connecticut állambeli New Haven-ben alapított zenekara, több mint tíz éve folyamatosan termeli a hardcore-ral vastagon átitatott metál muzsikát. Idén ráadásul a Hatebreed fanok igencsak jó évet tudhatnak maguk mögött, hiszen a csapat májusban For The Lions címmel egy feldolgozáslemezzel jelentkezett – mondjuk én totál feleslegesnek tartom az ilyesmit -, ősszel pedig kijött az ötödik stúdióalbum, amely egyszerűen csak a banda nevét viseli. 

Jamey emellett amúgy is sűrű hónapokat tudhat maga mögött, hiszen a Crowbar-os Kirk Windstein-nel közös zenekara a Kingdom Of Sorrow tavaly adott ki egy meglehetősen masszív lemezt. A bandába év elején visszatért az eredeti gitáros Wayne Lozinak, mert Sean Martin inkább hip-hop producernek állt. Nyilván nem ez az oka, de ez a lemez egy hangyányival kevésbé tuskó mint elődjei, de ez egyáltalán nem baj.

Tovább

Raze To The Ground hírek

A miskolci Raze to the Ground zenekarnak elkészült a harmadik EP-je Fictional Walk of Lives címmel, ami meghallgatható a Raze To The Ground MySpace oldalon, ill. megvásárolható koncerteken 600 ft-ért, vagy meg is lehet rendelni az rttgmusic [kukuc] gmail.com címen.

A korong 3 dalt tartalmaz, cím szerint:
Split
In cave
Don’t push me away

 

 

 

 
Ezek közül a Split egy részlete meghallgatható a decemberi Rockinform magazin cd mellékletén a HangArt stúdió track-jén belül.

További hír meg a zenekarunk háza tájáról, hogy tavasszal turnéra indulunk a Slytract és Nasmith zenekarok társaságában, és egy 10-12 állomásos országos körúton próbálják meg bemutatni az új dalokat. Jövő év elejére lefixálódnak a koncertdátumok, és leszenk részletes infók a turnéról.

Bővítik a merch tárukat is új kitűzőkkel, új pólókkal, és az előző Addiction EP is kapható lesz koncerteken ill, rendelni is lehet majd. Különlegesség lesz, hogy a Fictional Walk of Lives EP-t kihozzák korlátozott példányszámban, zenekari logóval ellátott  pendrive-on is, ezt majd csak koncerteken lehet beszerezni, tehát megéri minél több bulin ott lenni.

Ebben az évben az utolsó  buli Miskolcon lesz a Gárdonyiban a Metál Karácsony évzáró  partyn, december 26-án. Kezdés 20:00 h.

Armored Saint – Márciusban La Raza

Korábban hírt adtunk róla (Armored Saint, Sick Of It All lemezek jönnek), hogy a legendás csapat új albumon dolgozik. Nos a banda befejezte La Raza címre keresztelt albumának munkálatait, amely március 16-án jelenik meg a Metal Blade gondozásában. A felvételekre a californiai Burbank-ben a Tranzformer Studios-ban került sor.

 

 

 

A lemezre a következő dalok kerültek:
01. Loose Cannon
02. Head On
03. Left Hook from Right Field
04. Get Off the Fence
05. Chilled
06. La Raza
07. Black Feet
08. Little Monkey
09. Blues
10. Bandit Country  

Ízelítőnek itt lemez nyitó tétele, a Loose Cannon:

 

Powerground hírhegyek : K3, Yellow Spots, Slytract, Watch My Dying

 

 
K3


November 26-án játszott a Living Colour előtt az instrumentális metalt játszó K3. A két zenekar legénysége között már a hangbeállás alatt nagyon baráti hangulat alakult ki. Doug Wimbish basszusgitáros a K3 buliját a színpad mellől nézte végig, számok végén éljenezve (!!!), és tapsolva. Vernon Reid gitáros, laptopján dolgozva, mint kiderült végig fülelte a bulit és onnan tapsolt. Kállai János a csapat gitárosa így nyilatkozott: "Számomra hihetetlen élmény volt látni, hogy Doug ott áll a színpad mellett, nézi a bulinkat és éljenezve tapsol a dalok végén. Még be is konferáltam, hogy Doug is itt van, és a közönség egy része el is kezdte őt keresni, nyújtózkodtak, hogy lelássanak a színpadi feljáróhoz. Buli után ott várt minket a lépcsőnél, nagy összeölelkezés, azt mondta: Köszönöm Istennek, hogy láthattalak benneteket, és hogy vagytok. Hihetetlen volt, hogy ilyen közvetlenek és kedvesek voltak velünk. Még személyes elérhetőséget is kaptunk. A koncert után volt időnk bőven beszélgetni mindenkivel a zenekarból, még a két manager is ráért egy kicsit lazítani, mivel aznap nem mentek tovább. Vernon ezt mondta nekem: "A növendékeimnek mindig  mondom, hogy jó dolog híres nagy gitárosok dalait játszani, de az egész gitározás kulcsa, hogy légy önmagad, és ez nálad, nálatok megvan!" Corey pedig arra a kérdésemre, hogy ha egyszer úgy alakulna, hogy egy felvétel erejéig meghívnánk vendégnek, lenne-e rá esély? Nem mondott nemet. 

Tovább

Fear Factory – Borító és dalsorrend

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a Fear Factory új lemezen dolgozik, mely február 5-én lát napvilágot Mechanize címmel. A lemezről a Powershifter című dal már egy hónapja meghallgatható, most pedig nyilvános lett a borító és a dalok listája is.


Mechanize
Industrial Discipline
Fear Campaign
Powershifter
Christploitation
Oxidizer'
'Controlled Demolition
'Designing The Enemy
Metallic Division
Final Exit

 

Zajban olvad szét : Baby Bone - Supernova

Az újkigyósi Baby Bone 1992-ben alakult, és tizenhét év alatt sok mindent megélt a Rákóczi Antal énekes vezette alakulat. A Supernova a negyedik albumuk, de sorlemezt ezt megelőzően éppen tíz évvel ezelőtt jelentettek meg Global címmel.

Tíz év alatt sok koncert meg több házi terjesztésű demó jelezte, hogy az együttes csendesen ugyan, de tette dolgát. Megmondom őszintén, hogy szorgalmas Hammer olvasóként tudtam a zenekar létezéséről, de én azt gondoltam, hogy a csapat már rég feloszlott, meg is lepődtem mikor Anti az e-mail címünkre elkezdte a Supernova-ról szóló információkat csepegtetni.

Anti mellett a csapat tagja még Medovarszky Tibor basszusgitáros, Zubán Zoltán gitáros és Ruck Róbert dobos. A Supernova felvételeire Szegeden, Vári Gábor producer (Salvus, Angertea) segítségével került sor, aki nagyon jó munkát végzett. Megdörren a cucc rendesen, lélegző, élő produkció.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum