RockStation

VIDEJÓ FULLEXTRA! DevilDriver, Unearth & Creed

2009. november 01. - sunthatneversets

Kemény legényekkel kezdünk aztán levezetőnek egy kis lazítás következik, bár aki a DevilDriver és az Unearth után elrágta már az asztal sarkát, azt marhára nem fogja érdekelni a Creed.

A DevilDriverPray For The Villains című lemeze igazán jól sikerült, így el is készült a második klip, ami gyakorlatilag egy rövid utifilm a Fate Stepped In című dalra. Gyilkos! 

A nemrég Budapesten járt Unearth legénysége a tavaly megjelent The March című  lemezhez készített új klipet, nevezetesen a Grave Of Opportunity című dalhoz. Ez is szikár darab, ráadásul a klipben Guitar Hero-zás közben több ismert arc is feltűnik.

Ennyi tömény beton után a végére valami könnyűt hagytunk. Az újjáalakult post-grunge Creed új albuma Full Circle címmel jelent meg, melyről a Rain című  balladára készült könnycsorgató videó. A lemez állítólag azért picit keményebb.
 

A videók megtekintéséhez kattints tovább...

Tovább

Them Crooked Vultures – Lemez novemberben

A szuperprojektként elhíresült Them Crooked Vultures – mely Dave Grohl (Foo Fighters), Josh Homme (Queens Of The Stone Age) és John Paul Jones (Led Zeppelin) projektje - november 17-én jelenteti meg cím nélküli első lemezét, melyről a New Fang című dal meghallgatható már:

 

 

A lemezen egyébként az alábbi dalok kaptak helyet:

1.  No One Loves Me & Neither Do I 
2.  Mind Eraser, No Chaser   
3.  New Fang
4.  Dead End Friends
5.  Elephants
6.  Scumbag Blues
7.  Bandoliers
8.  Reptiles
9.  Interlude with Ludes
10.  Warsaw or the First Breath You Take After You Give Up
11.  Caligulove
12.  Gunman"
13.  Spinning in Daffodils 

 

Depresszív bánatmetál : Katatonia – Night Is The New Day

A svéd Katatonia 1991-es megalakulása óta nagy zenei átalakuláson ment keresztül, hiszen a debüt Dance Of December Souls és az azt követő Brave Murder Day black/death/doom-os beütéseit a Discouraged Ones és a Tonight's Decision című lemezekkel kezdték levetkőzni és kialakítottak egyfajta progresszív zenei elemekkel tarkított stílust, ami amolyan Katatonia-s. Zenei fejlődésük egyébként nagyon hasonló ívet ír le, mint a brit Anathema-é, hiszen őket is nehéz beletuszakolni egy adott zenei stílusba.       


A csapat legerősebb lemezeit Last Fair Deal Gone Down és Viva Emptines címmel készítette el a kétezres évek elején. Ezek után a 2006-os The Great Cold Distance stabilan hozta a depresszív bánatmetált, de valahogy a szürkének egy olyan árnyalatában pompázott, amely nehezen volt szerethető számomra

Eltelt három év  és a világ a Katatonia szerint nem lett jobb, legalábbis ha szerintük az éjszaka az új nappal, akkor biztosan nem. Azt gondoltam naivan, hogy három szinte tök egyforma hangzású lemez után, most valami élesebb váltás jön, de nem mertek ekkorát lépni. Igazából az új lemez egy nagyon kicsi rizikót vállal csak be: néhol vaskosabbak a riffek, néhol pedig kicsit több az elszállós rész, kísérletezőbb talán egy fokkal a zene. De csak egy fokkal. 

Tovább

Nosztalgia VIDEJÓ! LED ZEPPELIN - Kashmir (1975)

Egy régi-régi klasszikus a LED ZEP Kashmírja, amit minden fiatal, kezdő rockrajongónak meg kell ismernie (Figyelem! Akinek inge, vegye magára...) és ami megszületése óta   sok-sok rockzenésznek nyújtott inspirációt. Az egyik legbizsergetőbb dal, amit valaha hallottam. rockzene kategóriában - pedig hallottam már néhányat.  Itt az eredeti videó teljes (9 perces) hosszban.
 

 


Jaj, az a vezetőriff, de nagyon ott van!  Nagyon jó minőségű anyagokat szívhattak akkoriban... :)

 

 

Ingyenes U2 koncert Berlinben

Mostanában csupa U2 koncertes infóba botlok. Eléggé pörög a csapat... Nemrég még a pasadenai performansz volt terítéken monumentális méreteivel (mind a show tecnikai apparátusát, mind a nézőszámot tekintve), most azonban egy új hír, hogy a csapat egy koncert erejéig megszakítja a 360 fokos turné amerikai menetrendjét és átruccannak Berlinbe, hogy a berlini fal lebontásának 20.  évfordulója alkalmából egy ingyenes koncertet nyomjanak a Brandenburgi Kapu előtt. A koncert az MTV Europe Music Award keretében kerül megrendezésre, amelynek idén szintén Berlin ad helyszínt.

Mint ismertetes, kelet és nyugat újraegyesüléséről a U2 az Achtung Baby című, albumával emlékezett meg, amely album azóta  fantasztikus és újszerű zenei megoldása, hangzása révén a rocktörténelem egy stabil, elmozdíthatatlan mérföldköve lett és sajnos a U2 igazán kreatív életszakaszának végét is jelentette egyben. Az Actung Baby dalainak többségét a csapat 1991-es berlini tartózkodása ihlette; a politikailag amúgy is  hiper-érzékeny Bono és társai szinte tesközelből élhették meg a nagy változásokat az akkori Németország új központjában.

A koncert időpontja: November 5., és bár ingyenes a belépés, de előzetesen jegyeket kell igényelni azoknak, akik ott akarnak lenni. A jegyek igénylése már tegnaptól lehetséges a U2 hivatalos weboldalán és az MTV Europe Music Awards weboldalán. Egy regisztrációhoz maximum kettő jegyet adnak ki. 

 

Az egyenes végén jönnek a kanyarok : Tankcsapda – Minden jót

Tankcsapdán nőttem fel. Túlzás nélkül állíthatom ezt, mert a 90-es évek elejétől nyomon kísértem a csapat pályafutását, amin kábé a 2001-es Agyarország megjelenése után lazítottam. A haverokkal próbáltunk a környéken minden koncerten ott lenni, hogy aztán együtt üvöltsük, hogy az Élet a legjobb méreg.

A Csapdát közülünk valónak éreztük, Lukács Laci szövegei pedig olyan dolgokról szóltak és olyan stílusban, hogy az sokakat megfogott. Az együttes pályája elején készítette a legjobb lemezeit, ezekkel azonban a magyar mainstream-be nem lehetett bekerülni. Úgy gondolom, hogy az igazi áttörés már akkor sikerült a debreceni triónak, amikor már nem volt olyan erős a termés. A csapat annál sokkal hitelesebb számomra, hogy azt gondoljam, hogy a befutás kedvéért esett a színvonal, mintsem fordítva.

Onnantól számítva Mahasz lista első helyek - köztük az új album is -, teltházas koncertek, idén pedig Sziget Nagyszínpad, húszéves jubileum, 40.000 rajongó.
Innen feljebb már nemigen van itthon, a külföldi befutás meg úgyis almás, tehát a Csapda bármit megcsinálhat, azt úgyis megkajálják a népek. Lukácsék azonban úgy teszik mindezt, hogy szó ne érje a ház elejét. Nem lett belőlük Hooligans és ezt jó hallani, de a Minden jót dalai nekem nem adják már vissza a korai időket, amit igazából kár is visszasírni, hiszen ez nem is lehet elvárás.

Tovább

U2 Live @ Rose Bowl, Pasadena video és a 2010-es európai U2 turné állomásai

Ha valaki esetleg az nagy októberi óraátállítástól meg egy kiadós megfázástól megzakkanva átaludta volna a helyi idő szerint múlt vasárnap hajnali fél ötkor online közvetített pasadenai Rose Bowl-beli U2 koncertet (mint én), nem maradt le semmiről,  maximum az élő adás varázsáról,  ugyanis a több, mint két órás videóanyag teljes egészében végignyálazható a U2 hivatalos YouTube csatornáján. ...vagy itt nálunk a Rock STATION blogon: 

 

 

A U2 nagy sikerű 360-as turnéja egyébként jövőre is töretlenül folytatódik a tervek szerint - és lassan talán már kezd nyereséges vállalkozásba fordulni. Főleg, ha a mai napon immár hivatalosan bejelentett, 2010-re előjegyzett előadásokat is rendre lenyomják. Az ír szupersztárok a következő nyár elején még Észak-Amerikában turnézgatnak, majd augusztustól európában folytatják. Mi magyarok pedig ismét célbavehetjük a bécsi Ernst Happel stadiont. A jegyek árusítását a jövő évi koncertekre állítólag már idén novemberben megkezdik.

A Live Nation szervezőcég hivatalos közleménye szerint a U2 360 Tour 2010-es európai  állomásai a következők lesznek:

10 August, 2010 Frankfurt DE Commerzbank Arena
12 August, 2010 Hannover DE AWD Stadium
15 August, 2010 Horsens DK Casa Arena
16 August, 2010 Horsens DK Casa Arena
20 August, 2010 Helsinki FI Olympic Stadium
21 August, 2010 Helsinki FI Olympia Stadium
25 August, 2010 Moscow RU Luzhniki
30 August, 2010 Vienna AT Ernst Happel Stadium
3 September, 2010 Athens GR Olympic Stadium
6 September, 2010 Istanbul TR Ataturk Olympic Stadium
15 September, 2010 Munich DE Olympic Stadium
18 September, 2010 Paris FR Stade De France
22 September, 2010 Brussels BE Stade Roi Boudoin
23 September, 2010 Brussels BE Stade Roi Boudoin
29 September, 2010 Seville ES Olympic Stadium
2 October, 2010 Coimbra PT Estadio Cidade Coimbra
3 October, 2010 Coimbra PT Estadio Cidade Coimbra

 

A szavannák királya : Baroness – Blue Record

A Savannah-beli (USA) Baroness 2003 nyarán történt megalakulása óta változatlan felállással zenél. Kis túlzással az év minden napján koncerteztek az utóbbi években és még arra is volt idejük, hogy a 2007-ben megjelent Red Record után kékbe öltözzenek, így jelent meg a napokban a Blue Record címre keresztelt második album.

Náluk az albumcímeknek annyi jelentősége van, hogy a zenekar gitáros-énekese John Baizley a zene mellett a borítókért is felelős. Mivel az első album borítójában a piros, ebben pedig a kék játszik domináns szerepet, mindjárt érthető a lemezek elnevezése. A csapatot sokan a Mastodon-hoz hasonlítják és bár a Red Album minden percét nem ismerem, tény hogy van benne valami. Persze 2009-re a Mastodon is sokat változott és Baroness négyese is próbálja levetkőzni a rájuk aggatott címkét. Azt gondolom sikerrel teszik, már csak azért is, mert az itt halott zenei elemek egy csomó rockzenei stílusból merítenek.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum