RockStation

Őrült Robotok Birodalma : Room Of The Mad Robots – Mechanical Sound Empire

2010. január 16. - sunthatneversets

Ha valaki figyelemmel követte az elmúlt egy-két évben lezajlott rockzenei tehetségkutatókat elég sűrűn találkozhatott a Room Of The Mad Robots nevével. Valljuk be őszintén nem mindennapi név és a zenekar nemrég megjelent Mechanical Sound Empire címre hallgató első lemezét többször meghallgatva azt kell, hogy mondjam a muzsika sem mindennapi.

A zenekar 2006 októberében alakult eleinte csak kötetlen örömzenélés céljából hiszen a tagoknak volt másik zenekara is, de aztán mindenkinek csak a Robotok maradtak, így 2008 őszére állandónak tűnő felállás alakult ki. A 2008-as a Borsodi Tehetségkutató metál kategóriáját nyerte a csapat, mely belépő volt az International Live Award európai tehetségkutató regionális döntőjére. Az itt elért 6. hely döntőbe jutást ért, ahol eggyel rosszabb helyezés jutott a csapatnak - gyakorlatilag 1000 zenekar közül -  mellyel legjobb magyar bandaként megnyerték a Hungarian Live Award 2009 címet is.

Nos ezek az eredmények szépen mutatnak a biográfiában, de a sikerhez és elismertséghez egy stabil zenerajongókból álló tábor is kell, ami a hallottak alapján előbb-utóbb meg is lesz a zenekarnak – ha már most meg nincs -, mert egészen különleges zenét rejt a Mechanical Sound Empire. A Vincze Andres – ének, Berszán Miklós – gitár, Csaba András – basszusgitár, Kertész László - dob, Ónodi Gergely - ütős hangszerek felállású zenekar hatásaik között olyan zenekarokat emleget, mint a Tool, a Kyuss, a Pantera, a Sepultura, Meshuggah vagy a FNM, de még hosszan sorolhatnám. Az ismert sci-fi író Isaac Asimov megalkotta a robotika 3 törvényét, de az Őrült Robotok szarnak a törvényre és teljes elképedésemre az előbb felsorolt elég széles zenei skála szinte mindegyik zenekarának hatása képviselteti itt magát, de egy nagyon egységes összetételben. Van itt stoner, tribal, kő egyenes metál, bele az arcodba, groove-os nu-metál és még ki tudja mi nem, de a legnagyobb húzás a különböző ütős hangszerek szerepeltetése, melyek egészen különlegessé teszik a muzsikát, valamint az Andres venezuelai származása okán néhol elővezetett spanyol szövegek, melyek egyébként is kegyetlen valóságról szólnak.

Kilenc egészen elképesztően jó dal sorakozik itt. A Hands Off! akkora Kyuss-rokon riffel kezd, hogy az állam leesett, de Andres énektémái is nagyon a helyükön vannak, csakúgy mint a nem hétköznapi tribal elemek. A kettes Estupido, Mericon, Odioso (E.M.O.) Tóth Gergő (Blind Myself) vendégszerelésével húzós groove-okra és hirtelen belassulásokra épít. A What You Deserve kezdéséről egyértelműen a Tool ugrott be, az érzés később is megmarad, de baromi feelingesen vezetik elő és később azért rendesen megbolondítják a dalt. A nem egészen kétperces Organical Brutal Shit inkább tűnik átvezetőnek, mint kerek dalnak, de a félig spanyol nyelvű Political Organized Crime aztán Sepultura-Pantera keménységű riffjeivel legyalulja mindenki agyát. Az Ágnes Vanila vendégszereplésével megspékelt The Everlasting Trip keleties dallamai és szitár hangjai messzire repítik az embert. Később kicsit keményedik a hangszín, de a lebegős érzés végig megmarad. Az ezt követő basszusorientált Twisted State Of Mind megint elszállósan indít, de később a direktebb témáké a főszerep, míg a Whatever I Stand a Tool súlyosabb pillanatait idézi egy ütős refrénnel. Ahogy indít a lemez úgy is ér véget, hiszen a Toxic Spiral Time groove-os felhangoktól sem mentes metáljában Andres földöntúli hangokat hallat és Berszán Miklós gitáros is itt süti el a lemez legjobb szólóját.

Teljesen meghökkentő lemezzel rukkolt elő a Room Of The Mad Robots. Minden hangja igazi élmény, még ha a hatások elég egyértelműek is. Viszont olyan stílusosan és okosan megírt lemez a Mechanical Sound Empire, hogy az külföldön is ritkaságszámba megy.  Abszolút nemzetközi szintű produkció ez és jó volna már megélni egyszer, hogy valakinek itthonról is sikerül valami nagyot robbantania. Talán az Őrült Robotoknak sikerülhet, legalábbis én reménykedem benne.

A teljes album hallgatható a Room Of The Mad Robots MySpace oldalán.  


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr771674837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.01.16. 23:43:49

"a sikerhez és elismertséghez egy stabil zenerajongókból álló tábor is kell, ami a halottak alapján előbb-utóbb meg is lesz a zenekarnak"

ez de szar szóvicc volt... :]

SAABI · http://rockstation.blog.hu 2010.01.17. 06:52:55

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: Mi nem viccelünk! ....csak elírunk.
Amúgy kösz az észrevételt.
(jé, mégis van, aki elolvassa a cikkeinket? :) )
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum