RockStation

Mágneses erők : Metallica – Francais Pour Une Nuit DVD

2010. február 13. - sunthatneversets

Metallica - Francais Pour Une Nuit DVD coverA 2008-ban kiadott Death Magnetic újra magasra emelte a Metallica zászlaját – igaz amúgy is elég magasan volt – és kevésbé is osztotta meg a népet. Ha nem is teljes sikerrel, de egyfajta visszakanyart vettek a nosztalgikus 80-as évekbe. Az album kiadását és a későbbi World Magnetic elnevezésű turnéját is hihetetlen felhajtás előzte meg. Teltházas koncertek mindenhol.

Bár Metallica koncertfelvétel számtalan vásárolható a banda hivatalos honlapján, a hivatalos kiadványok - értsd dvd-n megjelenők – száma azért jóval kevesebb. A tavalyi év végén két kiadvány is megjelent hivatalosan, igaz elég nyakatekert módon, hiszen előbb Francais Pur Une Nuit címmel az Arenes De Nimes-ben felvett francia koncert felvétele, később a Mexikóban rögzített Orgullo, Pasion y Gloria: Tres Noches En La Ciudad de Mexico (Pride, Passion, and Glory: Three Nights In Mexico City) lett megvásárolható kizárólag az említett országokban, illetve a kiadó vagy a banda honlapján történő megrendelés után.


A Nimes-ben található  római kori amfiteátrum kedvenc koncerthelyszín, különleges varázsa miatt. Korábban a Rammstein is itt készítette a Völkerball felvételeit.  A május14-i budapesti koncertre tökéletes ráhangolódást nyújt ez a felvétel és látvány, hiszen a mi drága Népstadionunk is legalább ilyen romos képet mutat, igaz az nem több ezer éves.
Az Arenes de Nimes nem egy nagy hely, maximum 15-20 ezren férnek be és ennek megfelelően a küzdőtér közepén elhelyezett szokásos színpad itt csak félig meddig fért be, és a leereszkedő koporsókból ontott fények is mellőzve lettek. Persze csalódottságra semmi ok, így is tökéletes ez a koncert.

Metallica - Francais Pour Une Nuit photo



Valamirevaló metál-rajongónak már akkor borsózik a bőr a hátán, ha meghallja a Metallica koncertek állandó intróját, Ennio Moricone Ecstasy Of Gold-ját. Itt az omladozó aréna miatt még nagyobb hatása van ennek. Onnantól kezdve egy igazi „best of” műsor veszi kezdetét. Az új albumról mindössze négy dalt (Broken, Beat & Scarred, Cyanide, All Nightmare Long, The Day That Never Comes) vettek elő, de ezt szerintem egyik oldszkúl Metallica fan sem bánja majd, mert a Creeping Death, a Harvester Of Sorrow, a Fade To Black, a One vagy a Masters Of Puppets kárpótol mindenért.

Metallica - James Hetfield (from Francais Pour Une Nuit DVD)Ez a négy zenész fantasztikus: a korábban sokat szidott Lars Ulrich is megemberelte magát a dobok mögött, szól rendesen a kétlábgép. A basszer Robert Truillo abszolút beilleszkedett, olyan mintha mindig is ő lett volna az oridzsinál, Kirk Hammet és James Hetfield pedig istenkirályok.


Hibátlan program, fantasztikus hangulat, mágneses erők szögezik az embert a képernyő elé. Ez a koncertfilm egy igencsak jó bemelegítés a májusi budapesti koncert elé, amit már alig várok, mert a Metallica még mindig a legjobb metálbanda a világon. A dvd-re egy félórás interjú is felkerült a négy zenésszel és öt szerencsés rajongó saját kis rövid filmje, amit a koncertről örökíthettek meg.
 

Setlist:        
1. Blackened
2. Creeping Death
3. Fuel
4. Harvester Of Sorrow
5. Fade To Black
6. Broken, Beat & Scarred
7. Cyanide
8. Sad But True
9. One
10. All Nightmare Long
11. The Day That Never Comes
12. Master Of Puppets
13. Dyers Eve
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman
16. Stone Cold Crazy
17. Motorbreath
18. Seek & Destroy.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr461753949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum