RockStation

Erős felindulásból elkövetett zenekaralapítás – Magma Rise interjú

2010. május 18. - RaczUr

A Holdampf Gábor (ex-Mood, ex-Wall Of Sleep) vezette Magma Rise első  albuma Lazy Stream Of Steel címmel nemrég látott napvilágot. A csapat tagjai kipróbált zenészek, hiszen Janó  Misi a Neck Sprain-ben, Hegyi Kolos a Stereochrist-ban, míg a dobos Bánfalvi Sándor korábban a Neck Sprainben, most Ákos mellett szerepel főállásban. Az album megjelenésének okán beszélgettünk Holdampf Gábor énekes-basszusgitárossal.

RS: Kinek a fejéből pattant ki, és mikor a Magma Rise megalapítása?

Egyszerűen csak így alakult, egyik történésből következett a másik. Bánfalvi Sanyival kezdtem volna  a témáim dalokká alakításához, Kolos ajánlotta, hogy szívesen gitározna. Az azonban szöget ütött a fejembe , hogy ő azonnal még egy gitárosban gondolkodott és élő megszólalásban a két gitáros témák hallatán, így aztán a szintén régi ismerős Janó Misit kérdeztük meg, örömmel jött.Mindez nagyjából úgy 2 napot vett igénybe, szóval “erős felindulásból elkövetett zenekaralapításról” beszélhetünk…:-)

RS: A Lazy Stream Of Steellel egyből egy nagylemezzel jelentkeztetek, ilyen gyorsan összerázódtatok?

Volt sok-sok téma, nem is dolgoztuk ki az összeset, menet közben gyorsult fel a komótosnak induló tempó, amikor a német Doom shall rise fesztiválos meghívás jött.A promocióhoz, egyáltalán a zenekar “mozgatásához” hangzóanyag kellett , kiadót is találtunk, így aztán nekifeküdtünk a munkának. A már meglévő témákból nagyjából 7 hónap alatt írtuk meg a lemezt, ez azért nem annyira gyors tempó.Maga az összerázódás gyorsan ment. Régóta ismertük egymást, nyilván előre nem lehetett tudni, mennyire megy a közös munka, csak sejtettük, hogy menni fog. Be is jött :-).
 
RS: Hogy születtek a számok? Közös jammelés  útján, vagy van valaki, aki a főtémákat hozta? Mennyi idő alatt születtek a dalok?

A fő témákat hoztuk, a nagyobb részét én, a kisebb hányadát Kolos, de együtt gyúrtuk, alakítottuk őket, szóval közös munka eredménye minden egyes dal, ezt ki kell hangsúlyozni, csapatmunka folyt a hozott nyersanyag felhasználásával. Június végétől január végéig dolgoztunk a dalokon.

RS: Közös megegyezés eredménye a Magma Rise doomos, southern rockos stílusa, vagy ez a próbák alatt forrott ki?  

Adta magát a zene, nyilván a bőréből senki nem tud kibújni, az ötletek adottak voltak,így nem nagyon agyaltunk azon, hogy mit is fogunk játszani. A zene metal volta azért nem volt kétséges. Nem zártuk be a zenekart egy skatulyába sem, nem is fogjuk, szóval ha éppen úgy jön ki akár egy Slayer-Exodus-szerű old school thrashbe is beleszaladhatunk, volt már, hogy az Time has given 78-as fordulaton szólalt meg próbán :-).
 
RS:  Miben másabb a Magma Rise, mint az eddigi zenekaraitok?

Hát, nem egyszerű erre válaszolni…valahogy ez alakult ki a legspontánabb módon és még sosem játszottam olyan zenekarban ahol először mindenki kivétel nélkül korábbról ismert haver volt és a haverokból alakult a csapat…valahogy olyan ez mint amikor a Kis bice –bócának Móra Ferenc regényében hoztak valamit az osztálytársai mert nem volt mit ennie ebédre..:-)
Bányai hozott egy kis zúzós dobolást, a Kolos meg a Misike pedig gitározást :-), meg hülyeséget, hogy jól szórakozzunk:-)
 
RS: Debütáló albumotokra, a Lazy Stream Of Steel-re felkerült egy régi Mood szám is. A  Magma Rise ex-Mood, vagy az ex-Neck Sprain fele volt az értelmi szerző?

Valahogy bedobtuk, aztán ráharapott mindenki, ki ezért, ki azért…már nem is tudom, mindenesetre Bányai mester egyből nyomta a témát, fejből :-) mondjuk már 10 éve is ott vokálozott a Sziget színpadán a Mood bulin:-))))
 
RS: Ebben a számban Kyle Thomas (Alabama Thunderpussy, Floodgate) énekel. Hogy került ő a képbe? 

Kyle hogy úgy mondjam régi Mood szimpatizáns még a Vol 1 idején mutattam neki a zenét, aztán nagyon megtetszett neki. Azt mondta, megtisztelő, hogy rá gondoltuk, hát megtisztelő, hogy megtisztelő :-)
 
RS: Mindannyiótok más- más, országos szinten elismert zenekarban is játszik. Nehezíti ez a Magma Rise ténykedését?

Nem mondanám. Figyelünk egymás dolgaira,egyeztetünk, azt hiszem nagyon jól sikerül ezt kezelni. Nincs probléma ebből. Zenekarok vannak, családok vannak, ügyelünk rá, hogy minden rendben menjen.

RS: A másik zenekaraitok tagjainak (Stereochrist, Neck Sprain...) hogy tetszik a Magma Rise? Projektként gondolkodtok a zenekarral kapcsolatban vagy várható a folytatás is? 

A Magma Rise zenekarnak indult, onnantól kezdve, hogy összejött a 4 ember. Együtt dolgozunk a dalokon, a döntéseket együtt hozzuk.Folyamatosan koncertezünk már, és alakulnak az új témák. Én úgy tudom senkinek nincs problémája a többi csapatból ezzel :-)) A Stereoval koncertezünk is együtt és szerintem a Neck Sprain-nel is fogunk. Ákosról nem tudok :-), majd rákérdezek Sanyinál :-)


 
 

RS: Mik a tervek a jövőre nézve? Klip, konceretek, fesztiválfellépések?

Koncertezés, ahol lehet és értelme van, dalírás , optimális zenekarműködtetés. Klip…hát valami fapados házi esetleg a német Doom shall rise fesztiválos-anyagból ha megkapjuk a 4 kamerás felvétel. Ebbe saját pénzt nem tudunk tennimert nincs mit, a pályázatokon ahol meg ilyesmire pénzt osztanak tök esélytelenek vagyunk:-)).

RS: Végezetül: hogy 2010 végén elégedetten értékelhessétek az évet, ahhoz miknek kell idén történniük?

Ökölrázós együttüvöltős metalbulik,i jöjjön ki a bakelit amire éppen most aláírtuk a szerződést és új dalok. Ennyi és nem több.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr892012913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum