RockStation

Ez egy elég őszinte műfaj - Stereochrist interjú

2010. június 30. - RaczUr

A Stereochrist egyszerűen csak III címet viselő új albuma pár hete jelent meg. Az új lemez megjelenésének alkalmából beszélgettünk Hegyi Kolos gitárossal

RS: Makó Dávid 2009-es kiválása óta nem lehetett túl sokat hallani a Stereochristról. Mi történt ez alatt az egy év alatt?

A kívülállóknak igazából valóban úgy tűnhetett, mintha leállt volna a zenekar. A háttérben azonban folyt a munka ezerrel. Próbáltunk több énekessel is, míg újra ráakadtunk Felföldi Petire, meg közben megcsináltunk egy új albumot, ami meg is jelent idén június elején.

RS: Felföldi Péter volt az énekes a zenekar első albumánál és most hét év után tért vissza. Hogy lett ismét ő az énekes?

Igazából már 2008 decemberében is gondoltam rá, amikor Dáviddal már érezhetővé vált, hogy nem fog tudni tovább működni a zenekar. A Kék Yukban játszottunk akkor közösen a Chief Rebellel, és dumáltam is Petivel, de akkor úgy tűnt külföldre készül, ezért nem is gondolkodtam benne sokáig. Aztán fél év múlva összeakadtunk egy közösségi oldalon, és elkezdtünk beszélgetni, akkor derült ki, hogy minket is, és őt is érdekelné a közös munka. Majd ezt elég hamar tettek is követték! :-)

RS: A III a harmadik albumotok, a harmadik felállással, mennyiben volt más a lemezfelvétel, mint a Live Like A Man (Die Like As A God), vagy a Dead River Blues idején?

Totál más volt! A Live Like A Man-t azt egyben vettük fel a próbahelyen, tehát az egy teljesen más jellegű munka volt. Az újat az Audioplanetben rögzítettük Jaya Hari das-al, és bár itt sem volt editálás, meg nagy vagdosás, de ez azért már külön, hangszerenként lett felvéve. A Dead River-t is így vettük fel, de ott a dob editálva lett, és még mi sem voltunk túl felkészültek, ami a játékot illeti. Most azt hiszem sokkal profibban dolgoztunk, és bár van még hová fejlődni bőven, de a lehető legjobb albumot hoztuk össze amit a mi szintünkön jelenleg lehetett!

RS: Két éve a Testamenttel turnéztatok Európa szerte. Várható valami hasonló volumenű turné a közeljövőben?

Az egy baromi nagy szerencse volt, hogy összejött! Nagyon jó lenne még egy két ilyen kör, de azért erre kicsi az esély sajnos! Életreszóló élmény volt az biztos!

RS: A különböző országokban milyen volt a zenekar fogadtatása?

Ezt a koncertek során lehet nagyjából lemérni. Ahogy egyre több kört mentünk kint, érezhetően egyre többen jöttek megnézni a csapatot. Nekünk főleg Ausztria és Németország működik jól a tapasztalatok szerint. De persze volt jó buli máshol is, pl. Hollandiában a finneknél vagy akár Olaszországban

RS: Szinte minden zenekar tagnak van másik bandája is, Hegyi Kolos a Magma Riseban, Felföldi Péter a Chief Rebel Angelben játszik, Binder Gazsi egyéb zenekarainak a felsorolásához pedig egy nap is kevés lenne. Ez nem nehezíti a Stereochrist működését?

A basszer Megyesi Balit se felejtsd ki! :-) Neki is van egy Police tribute zenekara, meg egy southern rock bandája is! Visszatérve a kérdésre, minden egyeztetés kérdése! Megvannak a priorítások, és így ez eddig nem okozott még gondot! Az persze előfordul néha, hogy valaki duplán játszik este, de ez legyen a legnagyobb baj! :-)


 


RS: Az utóbbi időben elég komolyan reprezentálja magát a doom, sludge, southern, stoner vonal Magyarországon. Ez szerinted minek köszönhető?

Az tény, hogy van már jópár zenekar aki ilyesmi muzsikát játszik, és ez jó dolog! A Kék Yukban szoktak olyan bulik lenni, ahol ezek a bandák együtt játszanak, és tényleg jó móka! Hogy mi az oka annak, hogy sok új arc tűnik fel ebben a stílusban azt nem tudom, de az tény, hogy ez egy elég őszinte műfaj, nem „divatos”, legalábbis még nem az, és szerintem baromi súlyos, és fogós is tud lenni egyben!

RS: Mik a tervek a közeljövőben? Hogy 2010 végén elégedetten értékelhessétek az évet, ahhoz miknek kell idén történniük?

Szeretnénk őszre jópár bulit, itthon, és néhányat külföldön is! Az új lemezt is elkezdtük már írogatni, jó lenne ha nem kéne újabb 4 évet várni az új albumra! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr802119509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum