RockStation

Hegyalja Fesztivál 2010 fellépők | 2. rész : Funeral For A Friend

2010. július 05. - sunthatneversets

Ahogy tavaly úgy idén is bemutatjuk a július 15-19. között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál nevesebb külföldi fellépőit.

A Funeral For A Friend egy olyan walesi post-hardcore-emo banda, akiknek a története 2001-re nyúlik vissza. Ekkoriban January Thirst néven zenéltek, az énekes pedig Michael Davies volt, aki aztán 2002 decemberében kilépet. A banda megmaradt tagjai Matthew Evans, Kerry Roberts, Kris Coombs-Roberts és Johnny Phillips felkérték Matt Davies-t, hogy töltse be a Micheal távozásával megüresedett énekesi pozíciót. Nem sokkal ezután a banda nevet változtatott, a nevük így lett Funeral For A Friend.

A bandából 2003 elején kilépett Kerry Roberts (Kris Coombs-Roberts testvére), és a helyére Darran Smith érkezett. A FFAF formáció ezután felvett egy négy számos EP-t a Mighty Atom Studioban, miután egy másik walesi bandától hallottak róluk (a From This Moment Ontól), és rögtön alá is írtak velük egy 2 albumos szerződést, és kiadták a fent említett EP-t Between Order and Model címmel.

2003 október 20-án jelent meg első albumuk, miután az egész nyarat írással és felvétellel töltötték, a lemez neve pedig Casually Dressed & Deep In Conversation lett, és Colin Richardson producerkedése alatt készült el. Amerikában egyébként csak 2004 július 13-án jelent meg, ehelyett addig ott egy 7 számos EP-t lehetett beszerezni Seven Ways To Scream Your Names címmel, ami nagyjából az előző EP számaiból állt össze. 2004-ben már koncerteztek szerte a világban, Európában például az Iron Maiden előzenekaraként léptek fel.

2005 június 15-én jelent meg második albumuk Hours címmel, az Atlantic Records kiadásában, a producer pedig Terry Date volt. Egyébként erre a korongra jellemzőek a furcsa megoldások, a Drive című szám énekét például egy kocsiban vették fel, miközben Seattle utcáin furikáztak. 2005 augusztusában aztán ennek az albumnak köszönhetően megnyerték a Kerrang! magazin díjátadójának “legjobb brit zenekar” kategóriájának díját.

2006 nyarán elkezdték írni következő albumuk anyagát, és az év nagyrészében csak ezzel foglalkoztak. Az album viszont egészen 2007 májusáig váratott magára.  A címe  Tales Don't Tell Themselves.  Az első maxi erről az albumról az Into Oblivion (Reunion) című számhoz készült, és 2007 március 19-én debütált is. A másodikra egészen július 16-ig kellett várni, ugyanis ekkor jelent meg Walk Away címmel a következő kislemez.

2008 január 26-án Ryan Richards a banda hivatalos fórumán bejelentette, hogy elkezdtek dolgozni a következő albumukon, aminek a címe Memory & Humanity lett, és 2008 október 13-án jelent meg. A két dátum között azonban kiadtak egy 5 koncertfelvételt tartalmazó EP-t is, ami 2008 március végén jelent meg. 2008 augusztus 2-án bemutatták az első klipet az új albumról, ami a Kicking And Screaming címet viselte, és a myspace oldalukra került fel.

2008 szeptember 4-én mindenki meglepetésére kilépett a bandából Gareth Davis, mert végleg Amerikába költözött, és megházasodott. Helyére Gavin Burrough érkezett, akinek legnevesebb addigi bandája a Hondo Maclean volt. A csapat jelenleg a Matthew Davies-Kreye – ének, Kris Coombs-Roberts – gitár, Gavin Burrough – gitár, Ryan Richards - dob vocals, Richard Boucher – basszus felállásban nyomul.
 
A Funeral For A Friend a Hegy'Színpadon lép fel július 17-én (szombaton) 21.00-kor.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr202130018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum