RockStation

Hegyalja Fesztivál 2010 fellépők | 4. rész : Epica

2010. július 12. - sunthatneversets

Ahogy tavaly úgy idén is bemutatjuk a július 15-19. között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál nevesebb külföldi fellépőit.

Az Epica holland szimfonikus metal együttes, a stílus jelenlegi egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb zenekara. Zenéjükre egyaránt jellemző a lágy női ének, a mély hörgős vokál és a monumentális filmzenei motívumok, valamint a gregorián énekre emlékeztető kórus részek, melyek gyakran latin nyelvűek.

2002-ben Mark Jansen kilépett az After Foreverből, zenei nézeteltérések miatt. Több klasszikus és szimfonikus részeket tartalmazó zenét szeretett volna, ezért társakat keresett új projektjéhez. Megalapította a Sahara Dust nevű zenekart Helena Michaelsen énekesnővel (a Trail of Tearsből), Ad Sluijterrel, Coen Janssennel és Iwan Hendrix-szel. 2002 év végén néhány tagcsere történt, az új énekesnő – az akkor még ismeretlen mezzoszoprán – Simone Simons lett, Mark Jansen akkori barátnője, a dobokat pedig Jeroen Simons vette át, valamint csatlakozott hozzájuk Yves Huts, basszusgitáros. Egy kórussal (két férfi és négy nő) és egy vonószenekarral (három hegedű, két brácsa, két cselló és egy nagybőgő) kiegészülve elkészítették a Cry for the Moon című demót, melynek eredményeként aláírtak a Transmission Recordshoz.

2003-ban váltottak az Epica névre, melyet a Kamelot együttes azonos nevű albuma ihletett. Debütáló albumuk, a The Phantom Agony, 2003 végén jelent meg, Sascha Paeth (Rhapsody of Fire, Kamelot együtteseknél is közreműködött) producer közreműködésével.

Második albumuk a Consign to Oblivion 2005-ben jelent meg, és nagy hatást gyakorolt rá a maja kultúra és civilizáció. Az első igazi turnéra 2006-ban indultak a Kamelot zenekart támogatva. A turné után Jeroen Simons elhagyta a zenekart. Év végén az új album munkálatainál Ariën van Weesenbeek (God Dethroned) működött közre a doboknál vendégként. Az Epica következő, The Score - An Epic Journey című albuma 2005 szeptemberében jelent meg, melyet egy holland – Joyride (Kéjutazás) című – filmhez írtak, és ezzel kapcsolatban Hans Zimmert és Danny Elfmant emlegetik, mint fő inspirálókat. Az album nem a szokásos Epica-féle metal. Mark Jansen úgy jellemezte, hogy ez is tipikus Epica-album, csak ének, gitár, basszusgitár és dob nélkül. Jónéhány dal a Consign to Oblivion album számainak átírt, instrumentális változata.

2007 szeptemberében jelent meg a harmadik stúdióalbum, a Divine Conspiracy, az egyik legnagyobb független metal kiadó, a Nuclear Blast gondozásában. Az albumról két kislemez jelent meg: Never Enough, Chasing the Dragon, valamint egy videóklip: Never Enough. Közben bejelentették, hogy Ariën van Weesenbeek hivatalosan is az együttes teljes értékű tagja lett. 2008 decemberében Ad Sluijter gitáros kilépett a zenekarból, utódjául 2009-ben Isaac Delahaye csatlakozott (szintén a God Dethronedból), és már részt vett a készülő, következő album munkálatainál.

Az Epica számára Magyarország különösen kedves hisdzen 2008. június 14-én egy különleges koncertet adtak a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál keretén belül. Az együttes a kibővített, 30 fős Reményi Ede Kamarazenekarral és a Miskolci Nemzeti Színház 30 fős kórusával egy nem mindennapi Opera-Rock show-t mutatott be. A programban szerepeltek klasszikus zenei darabok, többek között Mozart, Dvořák, Verdi, Orff, Prokofjev, Grieg és Vivaldi művei, valamint a legismertebb és legsikeresebb Epica dalok szimfonikus változatai, filmzenei átiratok. Az együttes kifejezetten erre az eseményre írta át néhány dalát, hogy azok még hatásosabbak legyenek. Erre a különleges eseményre a világ több mint húsz országból érkeztek rajongók, érdeklődők. A koncertről 2009 májusában hivatalos kiadvány jelent meg The Classical Conspiracy névvel, mely igen jó értékelést kapott mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusoktól.

2009 tavaszán bejelentették, hogy elkezdték az új album készítését, mely a Design Your Universe címet kapta. Október 10-én került sor a lemezbemutató koncertre, a világhírű amszterdami rocktemplomban, a Paradisoban. Isaac Delahaye érkezésének köszönhetően nagyban megváltozott az album hangzása a gitárok tekintetében, előtérbe kerültek a gitárszólók, amit eddig mellőztek. A Semblance of Liberty című számban. 

Az Epica a Feszivál Jim Beam Színpadán lép fel július 17-én (szombaton) 22.30-as kezdéssel.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr62146485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zerhanova 2010.07.21. 00:58:08

Mennyei zene volt a Hegyalján az Epica!
-Örök hála annak aki meghívta őket-
.Kissé zavaró volt,hogy nem a nagy színpadon léptek fel,szerintem méltatlan volt a sátor...(szvsz).Az egy órás "műszaki hiba"sem öregbítette országunk hírnevét,a PA is szólhatott volna jobban.Az Epica részéről kicsit "sablonos rutin" izű volt az előadás de így is fejthetetlen.Sajnos a kötelező ráadás szám elmaradása igencsak megalázó volt a közönséggel szemben.....
Az új lemez túlzott zúzda világa, a "karcsú"gitár szólók,visszafejlődésnek hatottak számomra a klasszikus Epica világhoz képest,az Ő nagyságuk a "szépség és erő"kombinálásában,a filmzenés (Trailer Music)hangulatban van,de talán kárpótol bennünket az albumról a gyönyörű Tides of time c. szám (kár hogy a koncerten nem hangzott el)
Legközelebbi koncert Magyarországon (Bp):
2010.10.02. Diesel Club.
EPICA FOREVER!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum