RockStation

Punk-rock mennyország: Bad Religion – The Dissent Of Man

2010. szeptember 23. - sunthatneversets

A kaliforniai Bad Religion-nél szimpatikusabb rockbandát nemigen lehet találni a földkerekségen. A Greg Graffin – ének, Brett Gurewitz – gitár és Jay Bentley – basszusgitár által 1979-ben alapított punk-rock csapat mindent megélt amit rockbanda megélhetett. Voltak fent és lent, volt, hogy feloszlottak és volt, hogy Brett Gurewitz hol ki, hol meg beszállt az együttesbe. Ettől függetlenül a Greg Graffin által írt - néhol élesebb néhol árnyaltabb társadalomkritikai és politikai témájú - szövegek miatt, mindig érdekes bandának számítottak.

 

A csapat még a mainstreamet is megpróbálta meglovagolni, a 90-es évek elején-közepén kiadott Recipe For Hate, Stranger Than Fiction és The Gray Race hármasa a Billboard listán is igen elékelő helyre kúszott fel, később azonban már nem értek el ilyen relatíve nagy sikereket. The Dissent Of Man címmel most 15. nagylemezüket jelentetik meg.

A csapat jelenleg hat főt számlál hiszen az alapító tagok mellett az együttes tagja még Greg Hetson gitáros, Brian Baker gitáros és  Brooks Wackerman dobos. A The Dissent Of Man felvételeit pedig az a Joe Barresi irányította, aki korábban dolgozott már a QOTSA-val és a Tool-lal is. 

A Bad Religion mindig pontos recept szerint készítette lemezeit. Rendkívül dallamos és fogós punk-rock himnuszokat írtak, ahol az énektémák mellett a gitárnak legalább akkora szerepe volt. Igazából a csapat úgy tudott napfényes kaliforniai punkot nyomni, hogy a mondanivaló meglehetősen súlyos volt. Nem meglepő módon a bevált recepten nem változtattak: 2-3 perces punk-rock 15 dalban elővezetve.

És a legerősebb korszakukat idézik meg újra. 15 dalt egyenként ebben a stílusban totál felesleges lenne végigelemezni, de egy két gyöngyszemről azért emlékezzünk meg. Ezen a lemezen ilyen a countrys gitártémákkal nyakon öntött Cyanide, az inkább középtempós, mint gyors, eszméletlenül ragadós refrénnel bíró Won't Somebody és Ad Hominem, a meglepően zúzós-húzós The Resist Stance (a lemez legjobb dala) és Meeting Of The Minds (állat téma), vagy a punk-rock mennyország Someone To Believe és Where The Fun Is.

 


Bad Religion – The Resist Stance


 

Bár régen nem vettem elő az együttes korábbi lemezeit, de a The Dissent Of Man van annyira erős album, hogy simán el is tudja feledtetni egy időre őket. Az év egyik nagyon kellemes meglepetése a nemrég 30 éves születésnapját ünneplő Bad Religion 15. nagylemeze, gyenge dal talán nem is akad rajta.


Bad Religion – Someone To Believe

 

A szeptember 28-án megjelenő album most teljes egészében meghallgatható a Bad Religion myspace oldalán.       
        
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr892316207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum