RockStation

Egy a sorban: Sting - Symphonicities

2010. október 07. - sunthatneversets

Sting mostanában kísérletez. Vagy nem is tudom. Legutóbb 2009-ben jelent meg lemeze, de az If On A Winter's Night öt évszázad karácsonyi dalainak gyűjteménye volt tiszta, akusztikus hangszerelésben. Utoljára sorlemeze már nem is tudom mikor jelent meg, hiszen a 2006-ban napvilágot látott Songs From The Labyrinth című albumán pedig a XVI-XVII. századi lantművész-dalszerző, John Dowland szerzeményeit énekelte egy bosnyák lantos, Edin Karamazov kíséretében.

 

Nyár végén új lemezzel jelentkezett a sztár, nem meglepő módon a Symphonicities sem új dalok gyűjteménye, hanem Sting három évtizedes pályájának esszenciája, méghozzá a londoni Royal Philharmonic Concert Orchestra támogatásával.

Nos az ilyen nagyzenakarosdi elég kétélű fegyver, van akinek bejön, van akinek nem. Döntse el ki-ki maga, hogy a Metallica, a Scorpions, Serj Tankian, David Byrne, vagy Björk mondjuk jót húzott-e azzal, hogy saját dalait szimfonikus köntösbe bújtatta. Van aki hány a giccstől, van aki azt mondja ez művészet. Sting esetében ráadásul a dalok karakterisztikája sem annyira élesen eltérő a szimfonikus zenékhez képest, persze ez sem mindenhol igaz a Symphonicities esetében.

Majdnem biztos vagyok benne, hogy a Symphonicities esetében nem a heveny hányinger fog rájönni a rajongókra, mert bőven sikerült érdekes megoldásokat kreálni az albumra, mondjuk ezt nem az Englishman In New York-ra értem, ami majdnem, olyan mint az eredeti, de a Next To You, a You Will Be My Ain True Love vagy az I Hung My Head igazi zenei csemegének számít. 

A dalok másik fele sok újdonságot nem hoz az eredetihez képest, kellemes hangszerelés, de semmi több. Valójában Sting is beállt azon előadók sorába, akik elmondhatják majd magukról, hogy filharmonikusokkal együtt készítettek lemezt. A Symphonicities azonban borús téli estékre kellemes zenei aláfestés lehet, szakmai szempontból mélyebb elemzésekbe menni felesleges, ez egy újabb Sting lemez a sorban. Legközelebbre azért új dalokat jobban el bírnék viselni.

Aki élőben is kíváncsi Stingre az ne hagyja ki a Symphonicities koncertturnéjának budapesti állomását. A koncertre november 6-án kerül sor a Budapest Sportarénában.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr562353594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum