RockStation

Made In America: Alter Bridge – AB III

2010. október 11. - sunthatneversets

A 2004-ben a Creed romjain alakult Alter Bridge – valójában csak az alkohollal küzdő Scott Stapp énekes távozott – Myles Kennedy énekessel indította pályáját, na meg egy One Day Remains című lemezzel, amely különösebben nem szólt nagyot. A grunge hullámát meglovagló Mark Tremonti vezette Creed üstökösként robbant be az amerikai zenei palettára, de aztán csillaga szép lassan elhalványodott. Az Alter Bridge próbálta átvenni a helyet, de a csapat már egy változó zenei világba futott bele, így a Blackbird című második lemez sem jutott olyan messzire, mint amilyen messzire, más körülmények mellet juthatott volna.

Mike Tremonti közben a Creed-et is feltámasztotta, de már akkor is tudni lehetett, hogy lesz később Alter Bridge lemez is. Myles Kennedy sem töltötte tétlenül az Alter Bridge nélküli éveket, hiszen Slash tavasszal megjelent szólólemezén két dalt is énekel – köztük az egyik legjobbat, a Back From Cali-t -,sőt turnézni is elment a cilinderes gitárhőssel. Igazából talán ekkor jegyezték meg a legtöbben a nevét. Köztük én is.

Nos Tremonti betartotta az ígéretét és lett új album, nem is akármilyen. Az Alter Bridge új lemezének minden hangjából szól, hogy Made In America, de ettől még kiváló lemez az AB III. És Myles Kennedy is jó énekes. Nagyon jó. Sok mindent magára szedett az utóbbi időben – nem hiába merült fel a neve a lehetséges Led Zeppelin újjáalakuláskor -, hangja változatos, abszolút elit liga, annak is az élmezőnye.

Az Alter Bridge az AB III-on nagyon jó arányban keveri a kemény, húzós, mély, tördelt riffeket és a melodikus énektémákat. Mindezt sok esetben egy adott dalon belül, persze külön-külön is megtalálhatók a feszes grunge alapú dalok és a balladaszerű zöngemények. Mindez több, mint egy óra játékidőben az unalmassá válás legcsekélyebb jele nélkül.

A kezdés bombasztikusra sikerült, a Slip To The Void és különösen az Isolation akkora grunge-hard rock himnusz, hogy csak na. Ilyet később többször is előhúznak a kalapból, például a Coeur d'Alene,  a Still Remains is remekül beleillik ebbe a sorba.  Ellenpontnak pedig ott vannak a balladák, Ráadásul ezek abszolút nem másodvonalas ömlengések. A Life Must Go On, a Words Darker Than Their Wings vagy a Make It Right mind slágerlista esélyes odaát, ha van egy kis szerencséje az uraknak. Aztán, ahogy előbb említettem vannak dalok - Ghost Of Days Gone By, All Hope Is Gone, Show Me a Sign  -  melyekben keverednek az előbb említett jellemzők.  


Alter Bridge – Isolation (audió)

Baromi fogós lemezt tett le az asztalra harmadjára az Alter Bridge. Kis szerencsével sikertörténet lehet belőle, persze erre inkább a tengerentúlon van nagyobb esély. Kár, hogy Európába alig-alig teszik be a lábukat, pedig szívesen meglesnék egy jó koncertet.

Az október 8-án megjelent album most teljes egészében meghallgatható az NME.com-on

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr282359998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum