RockStation

Anathema a Dieselben [KONCERTAJÁNLÓ]

2010. november 05. - sunthatneversets

A Paradise Lost és My Dying Bride mellett a gót metál harmadik előfutára és alapítója a brit Anathema. Huszadik születésnapjukat megünneplendő, új lemezzel  - We’re Here Because We’re Here -jelentkeztek, illetve egy azt követő turnéval. A hétéves hiátusban érlelt hangzást Budapesten is élvezhetjük, november 18-án, a Diesel Klubban. Előzenekar a The Ocean, és a norvég Petter Carlsen lesz.



Az általában sötét, lassú zenei passzusokkal és melodramatikus, gyászos hangvételű lírai szövegekkel operáló Anathema még a kilencvenes évek elején-közepén alapozta meg hírnevét egy új műfaj alapításával, melynek során a doom és a death metál elemeit vegyítve több észak-brit kollegával létrehozták a gót metál stílust. A mostani zenei világukat, bár jelentős számú elem változatlan maradt, az ősatya Pink Floyd, illetve olyan kortárs zenekarok, mint a Radiohead vagy a Porcupine Tree lemezei ihlették, formálták.


Új lemezükkel hétéves kihagyás után tértek vissza, mely nem meglepően Porcupine Tree-s a.k.a. Steven Wilsonos hatásokat mutat. A kihagyás természetesen nem drámai eltűnés volt a metálszínpadokról, hiszen Danny Cavanagh Anathema-gitáros, emlékezetes szólóesteket tartott, tavaly decemberben még hazánban is fellépett a Fővárosi Művelődési Központban, mégpedig a The Gathering egykori énekesnője, Anneke Van Giersbergen társaságában.

Az utóbbi években a Dream Theaterrel és a Porcupine Tree-vel is turnézó Anathema tagjai egyébként kimondottan szeretik Magyarországot: erre példa a számtalan hazai koncert, még a zenekar fénykorát jelentő 2000-es évek elején is, illetve az Anathema magját alkotó Cavanagh-tesók mindig sikeres akusztikus estjei.

A visszatérő We’re Here Because We’re Here lemezt bemutató megaturné már megkezdődött, hazánkba pedig november 18-án ér el, egy Diesel Klubos buli keretében. Aki az együttes hivatalos honlapján meghirdetett pólótervezőversenyen nyertesként kerül ki, annak még a belépés is ingyenes, illetve találkozhat az idén húszéves zenekar tagjaival.

Az Anathema zenei horizontjának tágulása miatt pedig nem csak a totális gót metál fanokat, hanem a szélesebb értelemben vett rockzene rajongóit is szeretettel fogadják, így november 18-án várhatóan ismét egy kiváló hangulatú fellépés keretében üdvözölhetjük a jubileumi Anathemat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr302426498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum