RockStation

Csiszolt gyémánt: Firebird – Double Diamond

2010. szeptember 05. - sunthatneversets

Az egykori Carcass tagok közül többen a retro rockba „menekültek”. Mike Amott a Spiritual Beggars-szel ad ki lemezt újra – igaz neki a keménykedés megmaradt az Arch Enemy-ben -, míg a másik gitáros zseni Bill Steer a Firebird soraiban találta meg számításait, igaz ő nem megy már keménykedésért a szomszédba. A Firebird a Double Diamond-dal, már a hatodik lemezét adja ki, de most mégis egy kicsit karcosabb oldalát mutatja meg a banda.

 

Tovább

Klipözön: Immortal, Impending Doom és Deftones videók [VIDEJÓ EXTRA]

A norvég Immortal nem áll megrögzött klipkészítő hírében. A most látható All Shall Fall 15 év után az első új klip a bandától.  A videót a tavalyi All Shall Fall  című album címadójához forgatták és kellően bestiális.  

 


 

Keresztény grindcore. Már az elnevezés is vicces. Nem fogunk viszont annyit nevetni azonban, ha a kaliforniai Impending Doom There Will Be Violance című klipjét megnézzük.

Tovább

Bodor Máté: a Chapters új gitárosa és Guitar Idol nevezés

A következő híreket kaptuk Bodor Máté gitárostól:

A legutóbbi portugál projekt óta nem szolgáltam semmilyen új hírrel sajnos, pedig bőven beindultak az események az elmúlt időszakban. Előszöris örömmel jelenthetem be, hogy csatlakoztam a Chapters nevű formációhoz, mely már jócskán hallatott magáról az angol metálszíntéren, legutóbb tavasszal a Sylosis társaságában koncertezték körbe Angliát, és jelenleg dolgozunk (már együtt) az első nagylemezen mely várhatóan az ősz folyamán készül el és kerül terjesztésre! A Chapters-el először színpadra szeptember 25-én lépek Readingben, majd október 2-án Bristolban, szóval most zajlanak a próbák és az album körüli tennivalók és promóció. Az album megjelenését követően november végén lesz egy 1 hetes koncertkörút az Egyesült Királyságban!

Másodszor pedig, egy kéréssel szeretnék fordulni mindenkihez. Jelentkeztem az idei Guitar Idol versenyre, hogy megmérettessem magam a nemzetközi gitáros mezőnyben, bár sajnos, mint minden hasonló versenyben manapság, itt is az első százba való bekerülés főleg a szavazatok számán múlik. Ezen a linken megtalálhatjátok a videómat és egy rövid regisztrálás után lehet pöttyözni!!! Sajnos csak egyszer lehet egy felhasználónévvel szavazni, de annak is nagyon hálás leszek (remélhetőleg jó zenével tudom majd meghálálni hamarosan)! Köszönöm!
 
További hírek érdekében látogassatok el a www.myspace.com/matebodor és www.myspace.com/chaptersmetal oldalakra.

Hódstock Feszt 2010 [KONCERTAJÁNLÓ]

Nagyon röviden: Hódstock5 Fesztivál és Tehetségkutató! Hódmezővásárhely Belső Hódiköt Gyártelep (Könyves utca felől)- szeptember 10-11. Magyarország nem hivatalos underground fesztiválja jubilál idén. 26 zenekar, filmek, motorkiállítás, extrém sportok, tűzzsonglőrök várják a zene és sör kedvelő vendégeket pénteken és szombaton!
Részletek: www.zoldszikla.hu

Firewind - Borító és tracklista

Október 25-én jön a görög Firewind új lemeze a Century Media gondozásában. A Days Of Defiance címet kapott album borítója és a rajta a szereplő dalok címei is nyílvánosak már.

01. The Ark Of Lies
02. World On Fire
03. Chariot
04. Embrace The Sun
05. The Departure
06. Heading For The Dawn
07. Broken
08. Cold As Ice
09. Kill In The Name Of Love
10. SKG
11. Losing Faith
12. The Yearning
13. When All Is Said And Done
14. Riding On The Wind (iTunes exclusive)


 

 

Jello Biafra és VHK a West Balkánban [KONCERTAJÁNLÓ]

A hardcore punk Dead Kennedys hajdani vezére és megannyi projekt agya szeptember ötödikén lép fel a Skála épületében a Guantanamo School Of Medicine nevű formációjával. Az est vendége Biafra külön kérésére a Vágtázó Életerő (VHK) lesz. Magyar zenetörténeti pillanat... Amerika élő lelkiismeret-furdalása a Rollins Band és a Butthole Surfers tagjaiból verbuválta össze saját zenekarát, és tavaly októberben le is tették az asztalra a The Audacity Of Hype című albumot. A lemez dúskál a Dead Kennedys-re oly jellemző tempóváltásokban és gitárriffekben. Biafra pánikbeteg hangja se változott semmit, vagyis mintha csak egy újabb DK albumot hallgatnánk detroiti proto-punkkal dúsítva. Aki pedig inkább a múltba szeretne révedni, és mondjuk a California Über Alles vagy a Holiday In Cambodia után sóhajtózik, annak se kell aggódnia, hiszen Biafra a koncertjein nem spórol a Dead Kennedys szerzeményekkel. A DK egyszer már járt nálunk, de Biafra nélkül – hát most itt lesz A Hang.

És ez a hang egy dolgot kötött ki a szervezőkkel való tárgyalás során, mégpedig azt, hogy régi barátaival, a Vágtázó Halottkémekkel szeretne fellépni. Tudni kell, hogy Biafra már a kezdetekkor felfigyelt a Halottkémekre, és első albumaikat saját kiadójánál, az Alternative Tentacles-nél is megjelentette Amerikában. A VHK azóta már Vágtázó Életerő fedőnéven fut, de Biafra kívánsága természetesen teljesül. Biafra a mai napig megőrizte jellegzetes pantomimes előadásmódját, és az önveszélyes mutatványoktól se riad vissza. Az 1975 óta létező, egyedi és utánozhatatlan, abszolút kortalan sámán-punk Vágtázó Életerő koncertjei pedig mindig felkorbácsolják az ember szunnyadó ösztöneit. Égszakadás és földindulás lesz tehát minden mennyiségben, irány a West Balkán!

VHK, Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine @ 2010. szeptember 05. - West Balkán (régi Skála Metró, Nyugati tér 1-2, Budapest)

Kapunyitás: 20.00; koncertkezdés: 21.00.

Hamilton úr újra rokkol: Helmet- Seeing Eye Dog

A Helmet (cizelláltabban fogalmazva: Page Hamilton, és az éppen körülötte ténykedő zenészek) kicsit olyan, mint a viccben a csóka, aki minden geometriai képben vaginát lát, majd a pszichiátert vonja kérdőre, hogy miért mutat ilyen obszcén képeket. A Helmet egy csatornás zenekar. Ezt viszont úgy is kifejezhetjük, hogy amióta megtalálták a művészeti sajátosságaikat, azóta csak minimális változtatásokat eszközölnek a zenéjükben.
 

Ez viszont egy olyan bandánál a legkevésbé sem hátrány, akiket gyakran gyanúsítottak/gyanúsítanak meg azzal, hogy a nu metalnak kitaposták az ösvényt, hogy aztán egy kis fáziskéséssel erre épüljön egy négy sávos út. Ha maradunk az út analógiánál, a nu metal zsákutcába került, a Helmet meg tovább battyog önfejűen. Tulajdonképpen a vízválasztónak mondott, és a metálosabb megközelítéssel szakító 2004-es Size Matters óta, bár az azt megelőző lemezeiktől az az album sem üt el igazán.
 

Tovább

Room Of The Mad Robots - Ozzy előtt a BS-ben

A következő hírt kaptuk az Őrült Robotoktól:

Örömmel tudatjuk veletek, hogy az a megtiszteltetés ért minket, hogy október hó 4. napján, a Papp László Budapest Sportarénában izzíthatjuk fel a színpadot a méltán legendás Ozzy Osbourne ősapánk koncertje előtt. Közel 10 éves küzdelem utan jön el hazánkba Ozzy Mester. Minden rendes metalosnak ott a helye, ha lehet már a kapunyitáskor:)

Szeretnénk értesíteni kifinomult fémízlésű pajtásainkat, hogy a zenekar első videóklipje - mely a Toxic Spiral Time címet viselő nótára készült - immáron nyilvánosan megtekinthető itt. A zenekar egyébként a Watch My Dying őszi turnéján lesz az előzenekar. A következő varosokban biztosan felbukkannak: Győr, Tatabanya, Gyöngyös, Bp, Dunaújváros, Kazincbarcika, Debrecen, Nyíregyháza.


 

Isten Háta Mögött - Koncert és hírek

A zenekar megváltoztatja a nevét: mostantól az egyszerűség és a Facebook kedvéért 'Isten' néven játszunk nektek. Röviden 'I'. Ezt csak a miheztartás végett. Továbbá beszámolnánk arról, hogy végre itt a nyár, kezdődnek a fesztiválok, játszunk mindenhol, minden időben. Elég jó lesz, köszünjük mindenkinek, aki majd támogat minket ezen a nyáron is, sokan lesztek, sokat fogtok énekelni, mi meglepően sokat fogunk dedikálni, és természetesen jól fogunk járni anyagilag is. Meg lesz egy csomó eső. Ennyit 2010. nyaráról.

Az őszt viszont, ha majd egyszer igazán megjön, azzal fogjuk ünnepelni, hogy meghívatjuk megunkat az A38-ra, és szeptember 9-én lejátszuk a lejátszandót a hajó gyomrában. Igen, nem a tetején. És ugye itt jön a lényeg: ezen a koncerten láthatjátok egy jó ideig utoljára szegény Csabinkat, valamint ezzel egyidőben itt fogja elorozni az ő helyét Sándor Danikánk, az új ihm-tag. I-tag, bocsánat. Vendégünk a DAV lesz, meg egy sötét kis csönd. Ó, és figyeljetek, mindez ötszázért, amit le is ihattok. Túl sok a jóból!

Úgyhogy, ha bárki otthon marad, kívánunk neki remek programot az otthonüléshez. Ja, a lemez halad, köszönjük az érdeklődést, a szakmának még annyit, hogy jelenleg nem használunk pro tools-t.

2010.09.09 IHM, Dav Trio
A38 hajó
Beugró: 500Ft !!!LEFOGYASZTHATÓ!!!
20:00 kapunyitás
20:30 Dav Trio
21:50 IHM

Klipözön - Dagoba, Kamelot, Robert Plant és Veil Of Maya videók [VIDEJÓ EXTRA]

Ma nincs sok kecmec. Lesz itt francia nu metál a Dagoba előadásában, amerikai - meglepően jó - epikus tekerés a Kamelot tolmácsolásában, itt lesz újra a jó öreg Robert Plant bátyó és zárásként a Veil Of Maya tépi le jól az arcunkat.  


500.000 rock & metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD


Tovább

Új vizek felé: Metrosection - Swimming In New Days

2010. szeptember 02. - SAABI

Metrosection - Swimming In New DaysA közelmúltban szerzői kiadásban megjelent a 2007-es év egyik legnagyobb hazai felfedezettjének legújabb albuma Swimming In New Days címmel. A laza, jammelős, improvizatív hatású dzsessz- és dubhangulatokat lendületes rockzenével kavaró-keverő négyes kreatív, ötletes zenéje akkoriban nagyon jó visszhangot keltett a szakmában és a korosztályuknak megfelelő, agyas zenékre vevő közönségben is. Lássuk mi lett  a cserebogárból az elmúlt egy-két év alatt?

Korábban főleg EP-ket jelentettek meg illetve egy magyar nyelvű dalgyűjteményt Hiányzik a városnak a csend címmel, amelyről akkoriban írtunk is recenziót. Nem tudom, hogy ezt nagylemeznek lehet-e nevezni a maga 30 percével, talán inkább a Swimming In New Days tekinthető a zenekar első igazi nagylemezének, bár ennek végighallgatása sem kér tőlünk többet 40 percnél.
 

 

 

Szokatlan, de teljesen logikus viszonyban van a csapat a nagylemezekkel, hiszen ahogy azt Kocsis Bence a zenekar énekes-gitárosa elmondta, a zenekar nem nagyon hisz a fizikai CD formátumban, hiszen ma már alig vásárolnak az emberek ilyesmit. Az a pár száz CD, amit legyártattak szerzőiben inkább csak promóciós célokra van. Mivel nem szeretik szórni a pénzt kifelé az ablakon, ezért nem vettek igénybe kiadói támogatást több példányszámhoz és nem készült teljes artwork sem a lemezhez. 

A zenei tartalmat hallgatva el kell mondanom, hogy a védjegyszerű Metrosection dalszerkezet sajnos ma már korántsem olyan szexi, mint volt egy-két éve (sajnálom fiúk, az emberi elvárások már csak így működnek), de azoknak, akik szeretik az agyas, változatos zenét azért még mindig működhet, bár már messze nem okoz akkora katarzist, mint karrierjük elején. Néhány dalban szerencsére azért benne van a továbblépés lehetősége, amivel szinesíthetik a repertoárt és ezzel egyúttal eladhatóbbá és fenntarthatóbbá tehetik a Metrosection projektet.

Az albumon zömében angol szövegezésű dalok vannak, köztük néhány olyan, ami korábban már EP-n is megjelent, ezek most tisztességes hangszerelést és több figyelmet kapva, jobb minőségben maradhatnak meg az utókornak (Present Is Mine, High Life, Madness, Butcher’s Son, Ring The Bell).

A kezdő River is a már jól ismert Metrosection-recept szerint készült: lendületes, fémes gitárakkordok, majd ritmusszekció előretol, jön egy kis jammelgetés, azután refrén erőteljes gitártámogatással, na meg egy kis szólóval a végén. A korábbról már ismert, felfrissített  Present Is Mine után egy magyar nyelvű tétel a Party következik. Egy érdekes zenei stílusok közti utazás, amely nehezen sorolható be zenei kategóriába - de gondolom ez nem is volt cél. A Kispál-szerű alig követhető szövegvezetés alatt mindenki rendesen kiéli magát a saját hangszerén, a végén kaotikus öszeborulással...

Az October szintén magyar nyelvű dal, alapvetően egy lassú tempójú lírai tétel, jó kis merengős hangulatokkal, Pálinkás Tamás (IHM) közreműködésével. A dal elsőre akár jelentéktelennek is tűnhet, de ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis az anyag egyik legjobb felvételéről van szó és ami külön pozitívuma, hogy a zenekar itt valóban új vizekre evez a dalszerkezetet tekintve. Ehhez hasonló dalt korábban nemigen hallhattunk tőlük.

 

A 70’s Rockstar a címéhez méltón jó kis retro  gitárakkordokkal nyit, hogy azután átmenjen egy kis Metrosection-ös metamorfózison és a két stílusból egy elég érdekes egyveleg jön ki végül.
A High Life megint egy korábbi felvétel erős kezdéssel, azután nyugodtabb részekkel  megnyugvás és a többi már a szokásos, a kétféle tempó közti ugrálás, de nagyon nagy feeling a tempósabb részek gitártémája és ahogy Koszti Márk szinte “ráfekszik” a cinekre és üti őket megállíthatatlanul.

Figures Are Fading mesterien játszik az érzésekkel és a hangulatokkal, alig észrevehető, finom  megoldásokkal,  és ebben a tekintetben az October stílusa köszön vissza, de itt is tetszik a megszokottól eltérő felépítés és meg kell mondjam ez is nagyon jól áll a zenekarnak, talán ez lehet a kilépési irány a saját maguk alkotta skatulyából, ilyen dalokkal tehetnék változatosabbá, színesebbé a repertoárt.

Metrosection band

A Madness szintén nem új tétel, a 2008-as, három dalt tartalmazó koncept EP nyitó tétele nyomában a Butcher’s Son és a záró Ring The Bell is - ahogy az EP-n is hallható volt, de annál jobb minőségben. Ezek közül mindegyiknek van értéke, egyik sem rossz dal, de aki követte a zenekar eddigi munkásságát, a lemez vége felé már ne keressen újdonságokat. 

Az az érzésem, a Metrosection nagyon nehéz fába vágta a fejszéjét. Olyan stílusokat ötvöznek egybe a zenéjükben, melyek közönségbázisa nehezen átjárható; kevés olyan potenciális hallgatójuk van, aki minden felvonultatott stílust képes meghallgatni. Ezért sokszorta annyit kell dolgozniuk az elfogadtatásukért és az ismertségért, mint más, direktebb stílussal kísérletező bandának. Kicsit az az érzésem, hogy ebben a törekvésükben rendesen magukra is maradtak - a szerzői kiadás, a kevés új szerzemény, az indulásnál bevált témák vég nélküli halmozása és ismétlése nekem azt jelzi, hogy van némi tanácstalanság a továbblépést illetően.


Pedig még mindig a Metrosection Magyarország egyik legtehetségesebb underground csapata, bár a tehetség, a magabiztos technikai tudás ma már kicsit kevés az érvényesüléshez. Manapság túl sok minden követeli az emberek figyelmét, az óriási zajból csak nagyon szokatlan, kirívóan egyedi megoldásokkal lehet kitűnni. Az October és a Figures Are Fading nagyon jó, új irány lehet, egy újabb minőségi lépcsőfok felfelé, amennyiben nem esnek át a ló másik oldalára és nem lesznek power-pop csapatból ambient-pop csapat.

Az album dalai meghallgathatók a Metrosection MySpace oldalán
 

Élő fellépésen a csapat legközelebb október 1.-jén lesz látható a Dürerben, ahol 5. születésnapjuk alkalmából egy ingyenes bulit szerveznek. 

 

Alter Bridge - AB III címmel új album

A Myles Kennedy vezette Alter Bridge új - szám szerint harmadik - albuma AB III címmel október 8-án jelenik meg a Roadrunner gondozásában. A lemez producere Michael "Elvis" Baskette (Chevelle, Ratt) volt.

Az albumra a következő dalok kerültek:

01. Slip To The Void
02. Isolation
03. Ghost Of Days Gone By
04. All Hope Is Gone
05. Still Remains
06. Make It Right
07. Wonderful Life
08. I Know It Hurts
09. Show Me A Sign
10. Fallout
11. Breathe Again
12. Coeur D'Alene
13. Life Must Go On
14. Words Darker Than Their Wings

 

Ozzy Osbourne a Budapest SportArénában

A zenéje mellett botrányairól és tévés szerepléseiről is ismert rockénekes, aki a Black Sabbath frontembereként vált híressé, október 4-én a Papp László SportArénában lép fel ahol szokásához híven óriási technikával, gigantikus diszletekkel, video és fénytechnikával lép szinpadra. Felvonultatja az összes ördögöt és angyalt, rémet és szellemet akik szóló lemezei visszatérő szereplői és megihletik, vagy rákényszeritik arra a félelmetes örjöngésre ami koncertjeinek felfokozott hangulatát okozza és felejthetetlen élmény azoknak akik részt vehetnek rajta.

Ozzy idáig egyszer járt Magyarországon, még a 2001-es Black Sabbath újjáalakulás idején a Kisstadionban. Lett volna egy teltházas koncertje a budapesti Arénában is 2004-ben, de sajnos elmaradt mert akkor volt a híres quad-bike balesete ami miatt egy évig kórházban volt és több mint 40 koncertjét kellett lemondania.

Ozzy Osbourne 1970-től kezdve a Black Sabbath-tal 10 lemezt készített, amelyek összesen 50 millió példányban keltek el. 1979-ben elhagyta az együttest és szólókarrierbe kezdett. Első albuma az 1980-as Blizzard of Ozz volt, amely négyszeres platinalemez lett. Szóló karrierje során is hozzávetőleg 50 millió lemezt adott el, rajongók milliói előtt lépett fel. 1993-ban kapott először Grammy-díjat a legjobb metál előadó kategóriában I Don't Want To Change the World című számáért. Az Epic Recordsnál eltöltött 20 év alatt 13 lemezt jelentetett meg és kapott egy csillagot a halhatatlanok között a Hollywood-i Sunset Boulevard-on.

Tovább

A staccato riffek királyai: Disturbed - Asylum

Disturbed - Asylum albumÚjra itt vannak a staccato riffek királyai. A chicagoi Disturbed semmi különöset nem csinál, húzós hard és heavy rock riffeket kombinál egy kis modern metállal és ez több, mint 11 millió lemezt eredményezett ezidáig. A siker a 2005-ös Ten Thousand Fists-szel jött el végérvényesen és 2008-ban az Indestructible-lel folytatódott. Az ötödik, Asylum címre keresztelt korong pedig biztosan nem lesz a Disturbed hanyatlásának kezdete.

Tovább

Killfest Tour - Overkill, Destruction és Heathen a Petőfi Csarnokban

Év elején keseregtünk pár sort arról, hogy az Overkill Killfest elnevezésú turnéja csak Pozsonyig ért. A szervezők is érezhették a lehetőséget, mert a 2011 elején induló második kör már érinti hazánkat, melynek eredményeképpen 2011. március 11-én a Petőfi Csarnokban három thrash metál legenda lép fel, mégpedig az Overkill, a Destruction és a Heathen

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum