RockStation

Top 10 legjobb 80-as évekbeli gitár riff - szerintünk

2010. november 28. - sunthatneversets

A múlt héten sok vitát váltott ki az a 10-es lista, melyet a gibson.com állított össze és mi csak leközöltünk, némi plusz információval megspékelve. Mondjuk volt aki méltatlankodott és jó tanácsokkal is ellátott minket, meghogy inkább mit csináljuk, de ezt ne.

Úgy döntöttünk most mi állítunk össze egy TOP 10-t. Méltatlankodni most is lehet, hiszen egy 50-es lista sem lenne elég ahhoz, hogy mindenki megelégedettséggel konstatálja: egy személyes kedvence sem maradt le róla.

Tehát most itt a második adag.

Tovább

Lake Of Mind - Elkészült a lemez

A zenekartól kaptuk a következő híreket:

Megjelent a Lake Of Mind az A Condemned Soul című koncept albuma, amely egy összefüggő történetet feldolgozó komplex zenei dráma, mely a széleskörű zenei paletta főbb részeit lefedi.
A lemezen az elhivatott zenekari tagokon kívül több rendkívüli zenész is megjelenik mind a rock, mind a klasszikus zene területéről, hogy teljessé tegye a megálmodott koncepciót!
Markovits Lídia, akit a OneHeadedMan-ből ismerhetünk segíti a lírai szál kibontakozását. Hármori Szabolcs operaénekes basszushangjával telíti meg a teret az arra méltó dalokban. Kas Zoltán a Dreyelands billentyűse az, aki a zenekar segítségére sietett a megfelelő billentyűkísérettel és -szólókkal, hogy a stúdiómunkát befejezhesse. Varga Zoltán a Bakery Stúdió vezetője (ahol a lemez készült) pedig néhány rendkívüli gitárszólóval színesítette a lemezt.
Arról, hogy a dalok a legmegfelelőbb hangzást érték el a hangmérnök Horváth Attila (Atish), a Subscribe gitárosa tehet, ami néhol a többszólamú ének és az összetett zenei kíséret miatt igazi kihívás volt számára is. A kemény munka vége egyben egy drámai és igaz mű, melyet bárki közel érezhet magához, mert emberi. Ez az A Condemned Soul.
A lemezen található dalok közül a történet törzsét adó Reconstruction című szám felkerült a az amerikai QuickStar Production gondozásában megjelent 2010-es RiseUp Volume 5 válogatás lemezre. Jelenleg kiadót keresünk, hogy mindenkivel megismertessük a Progresszív zenét, ahogy mi látjuk. 

www.lakeofmind.hu  www.myspace.com/lakeofmind

Félig hivatalos a System Of A Down reunion

A verebek már napokkal ezelőtt csiripelték, hogy jövő nyáron Európa nagyobb fesztiváljain fellép a System Of A Down. Tegnapelőtt az angol Download fesztivál főszervezője gyakorlatilag kész tényként tálalta a dolgot, azzal, hogy november 29-én lesz a hivatalos bejelentés. Viszont most a Rock Am Ring oldalán is látható trailerben nem cicóznak, le is lövik a poént. Vegyük úgy, hogy a hétfői bejelentéstől függetlenül jövő nyáron újra koncertezik a System Of A Down

Két kérdés marad? Jönnek-e a Szigetre és hogy lesz-e lemez?   

Sicitur Adastra - Hírek

A zenekartól kaptuk az alábbi hírt:

Közeledik az év vége, és a Sicitur Adastra zenekar is elérkezik lassan idei utolsó fellépéséhez. A 2010-es év mozgalmas, sikeres és élményekkel teli volt a számunkra, és ezt első sorban nektek köszönhetjük, akik egyre nagyobb számban és egyre nagyobb lelkesedéssel jöttetek el a koncertjeinkre. Ezért, hogy ezt a remek évet méltó módon tudjuk lezárni, utoljára 2010 december 4-én Kiskunfélegyházán a Rocktárban zúzunk egy nagyot olyan neves kollégákkal, mint az Inside My Head, a Rózsaszín Kutyaharapás, a Don Gatto és a Wackor. Mindezt ráadásul INGYEN! Várunk Titeket sok szeretettel! http://myspace.com/sicituradastramusic

Az AFM Recordsnál jön ki az új Dalriada lemez

Az Ektomorf után újabb magyar zenekar szerződött a német AFM Recordshoz, (Danzig, Fear Factory, GWAR, Ill Nino) mégpedig a soproni illetőségű Dalriada. A csapat új albuma Ígéret címmel eredetileg novemberben jelent volna meg, de az új kiadó végül február 11-én hozza ki a lemezt, amely itthon a magyar lemezeknél szokásos áron (~ 2000 Ft) lesz kapható.

Mindemellett december 1-től megújul a Dalriada weboldala, ahol a lemezhez készült első klipet a Hajdútáncot is meg lehet majd nézni. 

Zsigerből paraszt: Ektomorf - Last Fight [VIDEJÓ]

Mindjárt jön az új Ektomorf lemez. Farkas Zotyáék ennek örömére és felvezetésére már ki is dobták az első klipet az albumhoz. A Last Fight című dalhoz készült videó, megint gyártelepes. Viszont ebben a dalban van a legtaplóbb, legszutykosabb, legzsigeribb paraszt riff, amit az utóbbi időben hallani lehetett. Ha a lemez is ilyen lesz, rossz szavunk nem lehet.

 

Paul Gilbert szólóban érkezik Budapestre [KONCERTAJÁNLÓ]

A nagysikerű, teltházas Diesel klubbeli Mr. Big koncert után Paul Gilbert ezúttal szólóban érkezik Magyarországra. A gitárlegenda újfent ezúttal is a Dieselben szerepel saját zenekarával, ahol minden bizonnyal lélegzetelállító zenei bemutatót tartanak majd november 29-én.

Nem könnyű feladat Paul Gilbertet bemutatni, hiszen korunk legnagyobb gitárhősei között van a helye. Oktatóanyagainak köszönhetően az egyik legnépszerűbb gitárosról beszélhetünk, akit számtalan zenész tart a legnagyobb mentorának. Elismertségét talán jól jelzi, hogy a legrangosabb gitáros koncertkörútra is elhívták: 2007-ben Joe Satrianival és John Petruccival turnézott a G3 név alatt. Stílusa és hangzása mára védjegyszerű, ő maga a myspace oldalán egyszerűen csak úgy írja le: képzelj el egy szemeteskocsit, amit ledobtak az Empire State Building tetejéről…

Tovább

Klipözön: Disturbed, Ill Nino, Halford és My Chemical Romance videók [VIDEJÓ EXTRA]

Ma lesz erdőben zenélő sáros zenekar, erdőben zenélő nem sáros zenekar, színpadon zenélő banda és világot megmentő csapat. 

A Disturbed új lemeze Asylum címmel jelent meg nemrég. A The Animal már a haradik klip a lemezhez erdőben zenélő szutykos, arcra tetovált zenészekkel, nyershúst evő rossztündérrel.

Tovább

Emberközpontú dekadencia: The Ocean- Anthropocentric

A 2010-es év sztahanovista zenekara minden bizonnyal a The Ocean. Tavasszal előhozakodtak a Heliocentrickel, míg ősszel érkezett a beígért Anthropocentric (mindkettőnél egy-egy koncept albumról van szó, ami így párban egy monumentális albumnak is betudható), emellett európai turnéztak a The Dillinger Escape Plan, és a Cancer Bats díszes társaságával –ennek keretében mi is láthattuk a berlini kollektívát-, amely buli sorozat folyamán szerencsétleneket rendesen átcseszték Spanyolországban, ahol is két kamu rendőr rendesen megsápolta az addigi jussukat (cirka 6000 euro-nyi merch, és benzinpénzről szól a fáma) . Szóval nem lehetett panasza idén a The Oceannek arra, hogy unalomba fulladó, eseménytelen év állna mögöttük.
 

Tovább

Szombaton Therion a PECSA-ban [KONCERTAJÁNLÓ]

A több éves kihagyást követően visszatérő Therion újabb Európa-turnéjának összeállításánál nem is lehetett kérdéses, hogy bekerül-e Magyarország a koncertprogramba. A megannyi felejthetetlen hazai fellépésüknek köszönhetően tehát ismételten ellátogatnak hozzánk a szimfonikus metal nagyágyúi, november 27-én a budapesti Petőfi Csarnokban kerül sor a nagy eseményre.

Christofer Johnssont zenei körökben egyszerűen csak zseninek tartják, hiszen amit a Therion zenei agyaként véghezvitt, nem sokan képesek utánacsinálni. A színtiszta death metalból induló együttes folyamatos fejlődése és odafigyelése során egy igazi kuriózummá nőtte ki magát. A mai napig etalonnak számító, rendkívül magas eladási listákkal büszkélkedő 1998-as Vovin és az azt követő lemezek szinte teljes egészében Christofer saját gyermekeinek tekinthetők. Az évek során a szimfonikus metal egyik nagy úttörőjévé és stílusteremtőjévé vált a Therion, a kórusok és a klasszikus zenekari betétek mára szerves és elválaszthatatlan részét képezik a bandának. A stíluson belül is az egyik leglenyűgözőbb zenekarról beszélhetünk, lélegzetelállító élő fellépésékkel.

Tovább

A bandák többsége már nem a lemezeladást tekinti fő bevételi forrásnak - interjú Márkus Évával a Live Nation marketinigazgatójával

A Live Nation a világ legnagyobb koncertszervező cége. Csupa sztárfellépő erősíti a soraikat. Magyarországon 2008 óta működik ezen a néven a cég, de az alkalmazottak régóta ebben az iparágban dolgoznak. 2010-ben világsztárok sorát hozta hazánkba a Live Nation; erről, a koncertszervezésben rejlő potenciálról és egy picit a jövőről is beszélgettünk Márkus Éva marketingigazgatóval.

RS: 2007 óta működik Live Nation Hungary Kft-ként a cég. Nagyot tévedek, ha azt mondom valószínűleg az egyik legsikeresebb évet zárják?

Valóban az egyik legsikeresebb évünk volt  2010. Szerencsések voltunk, hogy olyan produkciókat szervezhettünk Budapestre, amelyek nagy közönségérdeklődésre tarthattak számot, illetve „jó kézzel” nyúltunk bele itthon még ismeretlen produkciókba is, ilyen volt a Séta a Dinoszauruszokkal, amiből végül 7 előadás ment le, óriási sikerrel.

Tovább

Metalfest 2011 - Az első nevek

A tavalyi sikeres fesztivál után idén is a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központban (Bp., XII. Ker., Konkoly Thege Miklós út 21.). kerül megrendendezésre a Metalfest Open Air fesztivál június 3-5-e között.

Az első nevek is napvilágot láttak, itt lesz a Sabaton, a Cradle Of Filth, az Arch Enemy,  a Saxon, a Rage, a Primordial, a Kataklysm, a While Heaven Wept és az Alcest.

A szervezők hamarosan további nevek fellépését jelentik be. Bővebb info a www.metalfest.hu és a www.hammerworld.hu oldalakon.
 

The Casualties a 2011-es Rockmaratonon

Az elmúlt években a Rockmaraton a nemzetközi választékában törekedett arra, hogy hazánkban elsőként léptethessen fel egy-egy kultikus bandát. Most a pörgős, kemény punk/hardcore stílusából sikerült egy nagyhalat horogra akasztani. A legendás, világszerte nagy népszerűségnek örvendő, hazánkban még soha nem járt amerikai The Casualties is fellépője lesz a 2011-es fesztiválnak! Az 1990-ben New Yorkban alakult street-punk zenekar igazi kuriózum a műfaj kedvelői számára. A zenei sokszínűség jegyében olyan nevekkel erősítik tovább a programot, mint a héten 20. születésnapját egy pécsi nagykoncerttel ünneplő, és weboldaláról ingyen letölthető új kislemezzel jelentkező 20 éves legenda, a HétköznaPI CSAlódások, a Road, a Rómeó Vérzik, az OMEN, és a Wisdom zenekarok.

Helloween és Stratovarius vasárnap a PECSA-ban [KONCERTAJÁNLÓ]

Az elképesztően sikeres Hellish Rock 2007/08  világkörüli turné után, melynek során a Helloween 4 kontinens 40 országába jutott el, a német heavy metal legenda hamarosan ismét útba ejti hazánkat. A koncertkörút a nemrég kiadott 7 Sinners album bemutatója is egyben.

Az album egyben visszakanyarodás a legendás banda zenei gyökereihez, egyben pedig abszolut mai hangzással jelentkezett a legendás germán heavy-metál fogat. A csapat különleges vendége a finn gyökerekkel rendelkező heavy metal supergroup, a Stratovarius lesz.

Az énekes, Andi Deris mondja: „Legutóbb is nagyszerű partnerünk volt, a GAMMA RAY, s most is büszkék vagyunk rá, hogy a Stratovarius turnézik velünk. Hatalmas power metal partyra készülünk a rajongókkal a világ minden sarkában – hamarosan találkozunk!“

A koncert magyar vendége a Wisdom lesz. További információk a www.livesound.hu oldalon.

Cadaveres - November 27-én boltokban a Mindstream

November végén jelenik meg a Cadaveres harmadik albuma, Mindstream címmel. A CD 10 dalt tartalmaz, amelyek megírásában az egész zenekar segédkezett, a szövegeket pedig Bölcsföldi Zoltán, a csapat frontembere írta. A lemez Varga Zoltán irányítása alatt egy új helyen, a SuperSize Stúdióban nyerte el végleges formáját. A Mindstream letisztult, dalközpontú, mondhatni már szinte slágeres album, amely koncertképességét tekintve közel áll a Cadaveres első anyagához, a Soul Of A New Breedhez.

A Mindstreamet élőben - a megjelenés napján - november 27-én hallhatja először a nagyközönség, amikor hazai pályán, a székesfehérvári Fezen Klubban mutatja be a korongot a banda. A koncerten az Idoru, a Grenma, az A Losing Season, a Greedy Fly és az Animid Effect fogják szolgáltatni a körítést.
 
A budapesti lemezbemutató koncertre december 4-én kerül sor, a Dürer Kertben ingyen tekinthető meg a Cadaveres, két másik lemezbemutató csapat - Social Free Face és Turn Of Mind - társaságában.
 

Anvil - Új lemez és antológia

A kanadai heavy metal legenda, az Anvil aláírta új lemezszerződését a The End Recordsnál. Mindez azt is jelenti, hogy rövidesen lesz új lemez is, hiszen a zenekar jelenlegi dolgozik Juggernaut Of Justice című új lemezén Dave Grohl Studio 606 elnevezésű stúdiójában. A lemez  producere a szintén legendás Bob Marlette lesz, a megjelenés pedig 2011 tavaszán várható. A lemez érkezése előtt lát napvilágot a banda antológiája is. A gyűjtemény a zenekar teljes karrierjét felöleli a kezdetektől (1978) napjainkig.

Crowbar - Új dal

Pár napja számoltunk be róla, hogy  a Crowbar jövőre új lemezzel jelentkezik Sever The Wicked Hand címmel, de máris vannak új infók. Egyrészt a dolokba belehallgathatsz itt. Másrészt a The Cemetery Angels meghallgatható teljes egészében a noisecreep oldalán.  

A lemezre a következő dalok kerülnek: 01. Isolation (Desperation), 02. Sever The Wicked Hand, 03. Liquid Sky And Cold Black Earth, 04. Let Me Mourn, 05. The Cemetery Angels, 06. As I Become One, 07. A Farewell to Misery, 08. Protectors Of The Shrine, 09. I Only Deal In Truth, 10. Echo An Eternity, 11. Cleanse Me, Heal Me, 12. Symbiosis

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum