RockStation

Erkölcs és téboly - Die Apokalyptischen Reiter interjú

2011. február 03. - SAABI
A németországi Weimarban alakult Die Apokalyptischen Reiter már 15 éve tényezője a nemzetközi metal színtérnek. Az extrém színpadi megjelenéséről is híres csapat február 25-én jelenteti meg nyolcadik nagylemezét Moral & Wannsinn címmel, mellyel turnéra is indulnak. Magyarországot ezúttal sem hagyják ki, hiszen április 3-án a Club 202-ben lépnek fel Budapesten. A csapat basszusgitárosa Volk-Man volt beszédes kedvében.
 
RS: 2008-ban az év lemeze szavazáson nálunk a Licht című albumotok vitte el a pálmát, sőt én még azt is megkockáztattam, hogy ez lesz a fordulópont a karrieretekben. Több, mint két év távlatából visszatekintve elégedettek vagytok az albummal, vagy valamin változtatnátok?  
 
A Licht a zenekar történetének legsikeresebb albuma, sok ajtó kinyílt előttünk ennek a lemeznek köszönhetően.  Azt gondolom, a lemez nagyon változatos és eléggé nehéz hangzása minden kis részletét megítélni. Természetesen kemény zene, nyilvánvalóan metálból gyökeredzik, de nyitott sok más hatás iránt is. Sok koncertet játszottunk az album dalaival és láttuk, különösen a nyári időszakban, hogy mennyire sokszínű közönségünk volt. Általában klasszikus metál fesztiválokon játszottunk, népszerűbb alternatív fesztiválokon, sőt népzenei eseményeken is.
 
RS: Hogy jellemeznéd  a zenéteket? Egyetlen zenei skatulyát erre a muzsikára nem lehet ráhúzni. Milyen hatásokból táplálkozik a zenétek?
 
Egyszerűen csak kemény zenét játszunk, ami metálzenéből, rockzenéből és világzenei hatásokból áll össze. Nem hiszünk abban, hogy a csapatot minden áron valamilyen műfajba bele kellene erőltetni mert ez a csapat ahhoz túl eredeti és nagystílű. Van egyfajta speciális Reiter-érzés a dalainkban, ami nem hasonlítható más bandákhoz. Hallgatni kell minket, az eredetit, mert nincs egy másik DAR, aki hasonlóan szólna, mint mi. Természetesen lehet taláni hasonlóságokat némelyik dalban, de ha az összélményt nézzük egy DAR hangzásban, az elég különleges szerintem. 
 
RS: Egyike voltatok azon kevés együttesnek, akik női gitárossal nyomultak, igaz a Lady Cat-Man-nel való együtt működés nem tartott túl sokáig. Mi volt a szakítás oka és Ady-ra hogy találtatok rá?
 
Már éreztük egy ideje, hogy ez a felállás nem fog sokáig működni, ezért inkább kirúgtuk a Licht turné után. Ady az egyik gitártechnikusunk volt a Licht turnén és egy nap felfigyelt rá, hogy gondolkodunk Lady Cat-Man kiváltásán és szólt, hogy ő el tudna játszani pár DAR számot velünk. Azt gondoltuk, csak viccel, de egy nap odajött a próbánkra, bedugta a gitárját és kristálytiszta, briliáns minőségben lenyomta az összes számunkat az aktuális turnéról. Ezek után nem kellett már nagyon keresnünk új gitárost, hiszen Ady ott volt jókor és pont jó helyen. 
 
RS: Sosem voltatok egy hagyományos megjelenésű zenekar, a Moral & Wahnsinn (Erkölcs és téboly) promófotói pedig talán minden eddigin túltesznek. Géppisztolyt markoló Jézus, Dr Pest szadó-mazó öltözéke, erősen diktatórikus megjelenésű katona. Pont az ilyenekre bukik az ál-erkölcsös sajtó. Mennyire hecc ez és mennyire függ össze az imidzsetekkel és a zenével? 
 
A csapat látványvilága, a vizuális oldalunk mindig is különleges volt. Nem akarunk olyan banda lenni, ahol mindenki ugyanazt a ruhát vagy egyenruhát viseli, mint ahogy néhány modern produkció csinálja (Arch Enemy, In Flames). A DAR öt különböző, nagyon erős személyiségből álló csapat és számunkra a zenekar és a színpad egy jó lehetőség arra, hogy az egyéniségünket egy szélesebb közeg számára is kitárjuk.
 
Totális szabadság van. Tudjuk, hogy ez néha sokkoló és zavarba ejtő a sajtósok, a fotósok és a rajongók számára, de sosem voltunk része a mainstream ízlésvilágának. Provokáló, trendektől mentes művészet  a miénk.  
 
Az új borítóról és a fotókampányról pedig a következőket tudom elmondani:
igazából ez nem hecc, semmi ilyesmit nem terveztünk bele. Ha ránézel az új borítóra, az tébolyt látod az őrültséggel küzdeni. A zöld ember az téboly maga, balról és jobbról körülvéve úgynevezett morális szimbólumokkal. A "Moral & Wahnsinn" cím azt jelenti: Erkölcs és Téboly.  Azt szerettük volna megmutatni, hogy mennyire nehéz is manapság eldönteni: mi az erkölcs és mi az őrültség? 
 
Nem gondoljuk, hogy az erkölcs jó és az őrület rossz. Talán az őrület a jó és az erkölcs a rossz? Csak gondolkodjatok ezen.   
 
Az őrültség számunkra azt jelenti: szabadság, anarchia, vadság, természetesség... szabadság arra, hogy azt tégy, amit akarsz. Erkölcs - hát ezt ma senki nem tudja megmondani, hogy valójában mit jelent...? Ma nem létezik ezen a bolygón egy egyetemes erkölcs. Egynél több feleség erkölcstelen itt Németországban vagy Mexikóban... de nézd meg hogy gondolkodnak erről mondjuk Szaúd-Arábiában vagy Egyiptomban? 
 
Ugye egyetértesz velem, ha azt mondom, ma vannak a világban olyan erkölcs-csinálók, akik megmondják Neked, hogy mit szabad csinálni és mit nem. Az egyház és a vallás! Az állam. Diktatúrák! De ki ellenőrzi ezeket? 
 
Ha megnézed a képet két ilyen morális szimbólumot látsz. A Téboly fülébe suttogják, hogy mi a helyes és hogy mit kellene tennie. De ha figyelmesen nézed, látod, hogy a hatalmuk jelképeit elcserélték. Jézusnál vagy a fegyver és a náci kapta meg a pásztorbotot. Az emberiség legnagyobb tragédiái abból származtak, hogy mindig volt egy vezető, aki el tudta hitetni a tömegekkel, hogy van egy "magasabb rend".  Hogy erkölcsileg igazolják tetteiket, mindig valakire vagy valamire hivatkoztak; "ezt most Isten nevében kell megtenni", ezt pedig "az Apaföld (Fatherland) nevében". Ezek a vezetők gyakran emberek millióit voltak képesek háborúkba vezetni a "jó ügy" érdekében, ami azután általában totális őrülethez vezetett és egy óriási tragédiában végződött. Csak meg kell nézni, mi történt eddig a történelemben.  
 
 
 
RS: A karrieretek elején próbálkoztatok angol nyelvű szövegekkel aztán maradt a német. Miért? Bár a Rammstein óta tudjuk, hogy működőképes dolog ez. 
 
A németet sokkal jobban elfogadták a rajongóink. A német nyelv használata plusz ez a hangzás, egy elég egyedi státuszba emelte a zenekart. A nyelv az egyik oka, ami miatt a zenekar kissé misztikussá vált a rajongók és  a sajtó előtt. Néha fura erről beszélni újra és újra, mivel a szöveg metál körökben nem számít annyira jelentősnek, mint más műfajoknál. Hiszem, hogy ha angolul énekelnénk, senki nem foglalkozna a szövegeinkkel. Másrészről meg kell mondanom, hogy a német nyelv használata nagyon is természetes volt számunkra. A német egy nagyon gazdag, színes és költői nyelv. Majdnem kétszer annyi szavunk van, mint az angolnak, ez azt jelenti, hogy ha németül kezdenél szöveget írni és utána azt akarnád angolra fordítani, gyakran beleütköznél abba a problémába, hogy az angolban nincs megfelelő szó arra, amit ki szeretnél fejezni. 
 
RS: Február 25-én jelenik meg a nyolcadik stúdióalbumotok a Moral & Wahnsinn. Pár szóban mesélnél a dalokról, illetve arról, hogy mire számíthatnak a rajongók? Az első közzétett dal a Die Boten alapján én lényeges változást a Licht által képviselt vonalhoz képest nem érzek.
 
DIE BOTEN (A hírnök)
Egy dal a zenekarról. Kórus: egy új idő hírnökei vagyunk, fényt hozunk a sötétbe. Egy erőteljes metál himnusz a rajongóinknak, akik csatlakoznak hozznk. Talán ez a dal hasonlít a legjobban az előző, Licht album hangzására. 
 
GIB DICH HIN (Engedd el magad)
Erős dal az extázis csúcsáról. Kórus: engedd el magad - mi várunk rád. 
 
HAMMER ODER AMBOSS (Kalapács vagy üllő)
Ez egyszerű. Kórus: a kalapács vagy, vagy az üllő? Élsz még vagy már halott vagy?
 
DIR GEHÖRT NICHTS (Nincs semmid)
Kórus: Nincs semmid - csak a pillanat! Az életről szól, ami semmi, ha azt gondolod, hogy birtokolni valamit fontos. Az egyetlen, ami a tiéd - az idő egy pillanata!
 
DR. PEST
Egy lírai a téboly és az őrültség mesteréről, Dr. Pestről. Elég ijesztő.... hamarosan jön a video is ehhez a dalhoz.
 
MORAL & WAHNSINN (Erkölcs és téboly) 
A címadó. Kórus: Az Őrültség a fantázia, az erkölcs egy száraz frázis. A mögötte lévő sztorit már elmondtam, amikor a borítóról beszéltem. 
 
ERWACHE (Ébredés)
Kórus: te vagy a világ reménysége, használd az erődet, ébredj fel és védd meg a világot. Egy nagyon dinamikus dal a fiatal generciónak....
 
HEIMKEHR (Hazatérés)
Instrumentális, nagyon lírai. Hans Zimmer a Gyűrűk Ura zeneszerzője hatására.
 
WIR REITEN (Jövünk /Lovagolunk/)
Hideg, szomorú dal az eljövendő apokalipszisről. 
 
HÖRT AUF (Hagyd abba!)
Hagyd abba a reprodukálást, az emberiség nem érdemli meg a túlélést. Elég nihilista nézőpont, nagyon elborult és gonosz.
 
EIN LIEBES LIED (Egy kedves dal)
Valami pozitiv a végére. Nagyon  jó kórus: amikor béke száll rád...
 
 
 
RS: Hogy zajlott a dalszerzés folyamata, hogy osztottátok meg ezt a feladatot?
 
A dalok az utóbbi 2 évben születtek. Szokásos módon utazás, turné közben, végtelen próbákon. Ezúttal több megszakítás jött közbe különféle fellépések, haknik, turnék miatt, emiatt kicsit stresszesebb volt a munka, a haladás, de ez csak erősebbé tette az albumot a véleményem szerint. Néha felesleges filózni egy átkötésen vagy kóruson. Bízni kell az ösztönödben és gyakran az első gondolat a legjobb. A Moral & Wahnsinn egy csiszolatlan gyémánt lett. 
 
RS: Sok bandát megkérdezve az a vélemény rajzolódik ki, hogy az illegális letöltések miatt visszaesett lemezeladások következményeként a koncertezésben rejlik a zenekarok egyetlen lehetősége  a túlélésre. Ti ezt hogyan látjátok?
 
Sosem szerettem ezen morfondírozni. Az internetet senki nem tudja megállítani. Meg lehet nézni azt a szánalmas "Metallica a Napster ellen" c. történetet. Változott miatta valami? Nem. Most már ezer Napsterünk van.
 
Én is azt gondolom, ezzel egyet értek, hogy a zeneipar drámaian megváltozott az új média megjelenése miatt. De a bandáknak nem kellene ezen pörögniük állandóan. A kiadók, a terjesztők a vesztesei ennek. A bandák nem. A direkt marketing több lehetőséget hoz egy csapatnak, mint amennyi kárt csinál. Több tízezer barátunk van a MySpace-en, a Facebook-on és nagyon jól tudjuk promózni magunkat.
 
Ez nem jelenti azt, hogy a lemezkiadókra a jövőben már nem lesz szükség. De az egész üzlet, ahogy 10, 20, sok-sok éve látjuk működni, azon a módon már halott. Tudom, nagyon népszerű manapság azt mondani, hogy :  "a bandák azért mennek turnézni, mert nem tudnak eladni már lemezeket". De nem hiszem, hogy ez az igazi oka. Egyszerűen csak sokkal több zenekar létezik ma, mint korábban. Mégpedig azért, mert zenét csinálni, hangszereket és szoftvereket venni egyre olcsóbb és olcsóbb, szóval a banda alapítás, a zenélés manapság sokkal könnyebb már.
 
Ha megnézed egy-egy banda turnéprogramját valójában nem turnézik többet, mint korábban. Általában kiad egy lemezt, utána lenyom két turnét - pont mint a régi időkben. De most ezer és ezer banda lett körülöttünk, ezért érzi mindenki úgy, mintha mindenki állandóan turnézna. 
 
 
RS: Az album megjelenését követően egy egy hónapos turnéra indultok, mely Németország, Ausztria és Svájc mellett Budapestet is érinti. Többször jártatok már nálunk, milyen emlékeitek vannak?
 
Őszintén szólva eddig egy koncertünk volt Magyarországon, de az nagyon jó volt és nagyon izgatottak vagyunk, hogy hamarosan ismét visszamehetünk oda. Emlékszem, a közönség nagyon hangos volt és nagyon aktív, erőteljes. A kaja is nagyon jó volt és jókat beszélgettünk koncert után a rajongókkal. Szóval reméljük, hamarosan újra láthatjuk ottani barátainkat is. 
 
RS: Ezt a turnét követően, hogy alakul az év számotokra, milyen terveitek vannak, merrefelé láthatnak benneteket a rajongók?
 
Nemrég fixáltunk le egy Oroszországi turnét - ez májusban lesz és utána, a nyári hónapokban, sok-sok fesztiválon fogunk fellépni és talán ősszel csinálunk egy nagyobb európai turnét. Hívnak minket Japánba is és néhány másik bandával is tárgyalunk egy közös karácsonyi turnéról. Sok-sok koncert lesz idén is! ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr502632613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum