RockStation

A rock and roll életérzés: AC/DC – Live At River Plate (DVD)

2011. május 20. - sunthatneversets

AC/DC koncertet azoknak is látni kellene akik alapjában véve mondjuk csak George Michael-ért vannak oda. Az ausztrál banda az elmúlt évtizedekben intézménnyé vált és a hosszú idő után kiadott Black Ice album és az azt követő monstre világkörüli turné talán még egy lapáttal rá is tett az amúgy sem kicsi népszerűségre. A turné megörökítése ez a kiadvány.

A Live at River Plate koncert dvd-t az AC/DC 2009. december 04-i  Buenos Aires-ben  lévő El Monumental stadionban, a River Plate labdarúgócsapatának otthonában rögzítették 32 HD kamerával. Az együttes 13 év után jutott el újra Argentínába, hogy 3 koncertet is adjon ezen a helyszínen esténként 66.000 rajongónak A koncert-film rendezője David Mallet volt, aki az AC/DC-nél évtizedek óta amolyan házi rendezőnek számít, de nevét videoklipekkel alapozta meg és olyan előadókkal dolgozott együtt eddig, mint a Pink Floyd, a Queen, a U2, vagy a Genesis.

A nevekből is látszik, hogy Mallet nem kispályás, mint ahogy a Live At River Plate sem az. Azt hiszem a legfanatikusabb, félőrült rockerek mindig is Dél-Amerikában voltak. Hogy lehet 1 és 3/4-ed órában kisebb megszakításokkal folyamatosan ugrálni, azt itt bebizonyítják és amellett, hogy a verse-ket is éneklik a rajongok, olyat még sehol nem láttam-halottam, hogy a riffeket is. Eddig.

A koncert amúgy majdhogynem megegyezik a 2009 márciusban Budapesten látottakkal. Kész koreográfiával szembesülhetünk, minden pontosan ugyanott és ugyanúgy történik. Ugyanakkor szól a harang, Angus ugyanúgy a The Jack alatt villantja meg AC/DC feliratú alsógatyáját, ugyanakkor dörrennek az ágyuk, szóval nincs meglepetés. Mégis amikor ez az öt – átlagéletkorát tekintve lassan nyugdíjaskorú – zenész belekezd a rakenrollba oltott bugiba, akkor elszabadul a pokol. Pedig kőegyszerű az egész, attól működik, hogy hiteles.



 

A koncertnek talán nincsenek is csúcspontjai, hanem egy csúcspont az egész, de ha mégis ki kellene emelni pár dalt akkor mindenképpen a Whole Lotta Rosie-t, a Thunderstruck-et, vagy a Let There Be Rock-ot vagy a záró For Those About To Rock (We Salute You)-t mondanám.



A dvd a koncert mellett rejt még egy a koncertet nyitó animációt és egy 25 perces dokumentumfilmet The Fan, The Roadie, The Guitar Tech & The Meat címmel, melyben a road-ok, technikusok beszélnek a turnéról és vérbeli, fanatikus rajongók a szinte vallásukká vált AC/DC-ről, köztük egy megzakkant szamurájjal aki egyenesen Japánból repült a koncert kedvéért Buenos Aires-be, és egy apával és Angus Young-ra keresztelt fiával, akik könnyeikkel küszködve köszönik meg, hogy egy rádióműsorban két jegyet nyerhettek a koncertre. Hát ez a Rock ereje, na …

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr272917770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum