RockStation

Asia az A 38-on [KONCERTAJÁNLÓ]

2011. június 03. - sunthatneversets

Az 1981 tavaszán alakult AsiaJohn Wetton, basszeros-énekes, Carl Palmer dobos, Geoff Downes billentyűs és Steve Howe gitáros – 1982-ben robbant be a zenei szcénára bemutatkozó albumával. A média és a kritikusok a kezdet kezdetétől szupercsapatként emlegetik – bár ezt a jelzőt ők maguk soha nem szerették. Az Asia zenéje (és rock’n’roll karizmája) organikus fejlődés eredmény – minden erőfeszítés nélkül alakult ki. Bármind a négy muzsikus megtapasztalta már korábban is a zajos sikert a korábbi bandáiban (YES, ELP, King Crimson és The Buggles), az Asia valami sajátos erővel bírt, amit a rajongók és a zeneipar bennfentesei igen hamar felfedeztek.

A siker azonban túlságosan korán jött és túlságosan nagynak bizonyult. Mire oda jutottak, hogy hozzálássanak második albumukhoz 1983 telén, az első repedések már megjelentek. A kreatív feszültség, a hatalmas egók és az előző év legkeresettebb albumának birtokosaiként rájuk nehezedő nyomás következtében a második album felvételeit már korántsem élvezték annyira. A második album, az Alpha, mégis platinalemez lett; olyan számokat tartalmazott, mint a Don't Cry és a The Smile Has Left Your Eyes.

A személyes konfliktusok már az Alpha turnén megingatták a banda alapjait, Wetton már a turné alatt faképnél hagyta társait, s nem sokkal később az Asia széthullott. A következő években az eredeti Asia tagok saját egyéni projektjeikkel foglalkoztak. De a régi mondás szerint türelem rózsát terem …

Derült égből villámcsapásként 2006-ban a sztárok újból összeálltak: mind a négy eredeti Asia tag megerősítette, hogy a banda fennállásának és az első album megjelenésének 25. évfordulóját azzal fogják megünnepelni, hogy újra egyesülnek, s világkörüli turnéra indulnak. „Ez az IGAZI ASIA” – mondja a gitáros Steve Howe – „Voltak ugyan a bandának mindenféle reinkarnációi, de ez az eredeti felállás az, amit a közönség igazán szeret.”

Az Omega, a négy eredeti tag újra-egyesülését követő második stúdió album 2010 áprilisában jelent meg . „Az ’Omega’, ezt minden rajongó tudja,  jellegzetes Asia-megnevezés! Nem azt jelenti ’utolsó’ mint ahogy az ’Alpha’ sem azt jelentette: ’első’ (és nem is volt az). Ez egy jól csengő/jól kinéző szó, mely jól rímel az Alpha-ra. Számos tekintetben, zeneileg és konceptuálisan egyaránt, a két album hasonlít egymásra” – mondja John Wetton. … s csakugyan, az izzás a régi!

A zenekar június 06-án az A-38 Állóhajón lép fel 20.00 órai kezdettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr982897377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum