RockStation

A tökéletesség szinonímája: Roger Waters - The Wall @ Budapest Sportaréna, 2011.06.22.

2011. június 23. - sunthatneversets

Valószínűleg kevés tökéletesebb koncept-albumot írtak az újkori zenetörténetben, mint a Pink Floyd The Wall című klasszikusa. A kicsit öntörvényű és néha diktátor Roger Waters művéből közel 30 millió darabot adtak el világszerte, 11-szeres platina lemez, mégis maga az album, mint előadás a világ színpadain nagyon kevésszer fordult meg eddig.

Amíg Roger Waters tavaly útnak nem indult - először az Egyesült Államok felé -, hogy az 1990-es, a Berlini Fal leomlását ünneplő Fal előadás után utoljára megkoncerteztesse a kultikus művet, sokan csak reménykedni tudtak benne, hogy ezt egyszer látni fogják.

A koncert-turné a fentiekből következően mindenhol abszolút telt házzal fut, a budapesti koncertre is hónapokkal ezelőtt elfogyott az összes jegy.

Az előadás pedig fényesen bizonyította, hogy jelenleg a zenei világban komplexitásban ennél nincs feljebb. Mikor gyakorlott koncertre járók, még ha csak átgondolatlanul is az életük koncertjének neveznek egy produkciót, abban lehet valami.

Mégis. Nehéz az eseményt koncertnek mondani. Több ez annál, viszont néhány elemében más, illetve kevesebb. A színházi, vizuális, interaktív elemek többet mutatnak ennél. A zene hangzásvilága, a néha előtűnő, a Pink Floyd-ra jellemző térhatású hangzás, a jól megszokott Roger Waters-i igényesség.

Viszont a zenészeket elvétve látni, pedig az egy zenei eseményen nem megszokott. A The Wall koncepció köré épülő látvány az egész művet végig kíséri. Az előadás maga 2x 50 perces, ami szintén nem szokványos. Az első részben majdnem tégláról, téglára építik fel a falat, hogy a második rész katartikus, a megszokott (az 1982-es filmből kölcsönzött) figurákkal tűzdelt,  rajzfilmelemekkel teleszőtt vetítése végén lerombolják azt.

Roger Waters imádja felemelni szavát az igazságtalan világ ellen, hiszen a Fal is erről szól nagyrészt. Ezért a turné minden állomásán helyi gyerekeket keresett, hogy elénekeljék az Another Brick in the Wall gyerek-kórus által énekelt részét. Teszi ezt olyan szervezetekkel karöltve, amelyek hátrányos helyzetű fiataloknak segítenek. Budapesten az abonyi székhelyű Somogyi Iskola - Együtt a Gyermekekért alapítvány 16 pártfogoltja léphetett színpadra, énekelhetett együtt a Falban, együtt Roger Watersszel.

A látványvilág egyszerre sokkoló és pazar. Minden szín, figura, mozzanat a helyén. A nagy alakok, a hatalmas fal, a mindent uraló zene szinte agyonnyomja az embert. Ember. Az előadás nem emberközpontú, még maga Roger Waters is eltörpült a gigantikus díszletekben. Külön ódát érdemelnek az emeletnyi makettek. Mintha élő személyiséggé válnának a zene ütemeire. A szokásos malac most nem rózsaszín hanem sötét tónusú vaddisznó, ami kábé 8 méteres és az állóhely fölött lebeg és úszik a levegőben.

Ami eszembe ötlött. Ezt meg kell nézni DVD-n. Rengeteg apróság áttekinthetetlen és földi halandónak a befogadó képesség határát súrolja. Itt főleg a a pacifista mondanivalóra és a jelképrendszerre gondolok. Ezt a mondanivalót jó lesz nyugodtabban túlfűtöttség nélkül befogadni.


 
Mondhatnám, malaca volt, aki látta. De igazából könyvek, összeállítások születnek arról, mik azok a művek, könyvek, lemezek, filmek amiket halálunk előtt érdemes megnézni. Hát ez az előadás ilyen volt!. Csak nem egy 50-es listára való, hanem mondjuk egy 5-ösre.

Képek és szöveg: Réti Zsolt. További képek a Galériában hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr203007631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.23. 14:21:32

ne idegeljetek már bmeg! egy másik blogban is rinyál a kritikus, hogy "nem látni a zenészeket jajjj nem látni a zenészeket".

mi is a FAL eredeti alapkoncepciója?

a zenekar / a zenész és a közönség között húzódó falról. a többi csak az idők során rárakódott, ahogy a koncepció elkezdett önálló életet élni. de az alap ugyanaz.

"(az 1982-es filmből kölcsönzött) figurákkal tűzdelt"

ez nem igaz, mert ezek az elemek már az eredeti 1980-81-es turnén is ott voltak. elég csak megnézned egy-két videót, tele van vele a youtube

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.23. 14:28:40

egyébként vannak fent youtubon full koncertek elég jó minőségben. de reménykedem egy jól megrendezett dvd film kiadásában is.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.23. 14:30:43

@sunthatneversets: okok. :)

azt nem értettem minek kameráz mindenki. tele van tutijó felvételekkel a net.

lamb79 2011.06.23. 16:56:53

@hasznavehetetlen régensherceg:
A londoni koncertekbol lesz állítólag összevagva egy komplett DVD. Remelem hogy a Gilmouros napból sok lesz- akkora malacom volt hogy azon ott lehettem:) hatalmas királyság ez a turné. Az Australian Pink Floyd Band is nagyon odabaszott a fallal pár éve de ezt nehéz uberelni. Életem talán legjobb koncertje volt ez(mármint London), utána egy fel üveg jack daniels kevés volt hogy fel tudjam dolgozni!

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.23. 18:09:16

@lamb79: tényleg malacod volt akkor.

mikor jutott el a tudatodig, hogy aki ott fent énekel az gilmour? gondolom nem rá számítottál :)

lamb79 2011.06.23. 22:05:38

@hasznavehetetlen régensherceg:

Ja, hát nem rá számítottam. Logika szerint, a 6 londoni koncertbol a szombatira vagy a vasárnapira tippeltem volna, nem a csutortokre :) a mellettunk ulo kedves wales-i házaspárral dumáltunk egy pár szót, ok tudták már a koncert kezdés elott mert a férj lement megkérdezni a keverost és az mondta neki hogy Gilmour délután soundcheck-elt.

Mi tavaly júliusban vettuk a jegyeinket (ha itt Londonban akarsz egy jobb helyet szerezni, akkor érdemes nagyon korán lépni) a 107 blokkba, nagyon jó ulohely volt a show szempontjából. Ha a cimborám nem erolkodik, akkor mondjuk nem biztos hogy mentem volna mert láttam már RW-t a kisstadionban anno, de így utólag azt mondom hogy az otszoros ára is simán megérte volna ezért az élményért. És ez volt életem eddigi legdrágább koncertjegye!

Kérdésedre válaszolva: a kornyékunkon a tomeg akkorát visított hogy azonnal szembeotlott hogy Gilmour van a fal tetején. A gitározásnál egy kicsit rozsdásnak tunt a jó oreg, de a hangja még mindíg ott van. Számomra mégis inkább az utolsó szám vésodik be az emlékezetbe, mert a Gilmour-Waters-Mason triót egyszerre látni-hallani a színpadon, hát az nagyon király volt :) én nem tudom hogy merjem-e ezt Pink Floyd-nak nevezni, de a koncert utáni hatalmas eufóriában simán kijelentettem hogy ez márpedig a Pink Floyd volt ott a végén.
Asszem ekkora mákom soha az életbe nem lesz tobbet:)

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.23. 22:24:21

@lamb79: hát valóban egy fenomenális élmény volt. a kiss stadionban nem voltam, de a 2007-esre elmentem. az is fantasztikus volt, mind hangzásilag, mind vizuálisan. de a wall ez annyira el van találva az eleje óta, hogy nem sokminden van ami hozzá fogható.

örülök, hogy sikerült elkapnod az eredeti pink floyd tagokat. szomorú, de tulajdonképpen a 80-81-es koncertek idején ők voltak a pink floyd, mivel roger kirakta wrightot a zenekarból...

én videón néztem meg azokat a számokat amiben szerepeltek. valóba gilmour kicsit rozsdás ujjakkal pengetett. lehet a gyakorlás hiánya? az on an island koncerteken nagyon elemében volt az öreg :)

az outside the wallnál meg végigvigyorogtam, ahogy bohóckodtak, mintha nem is váltak volna el útjaik.

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2011.06.23. 22:48:19

Láttátok a "K.RVÁRA NEM!" feliratot miközben Roger a Mother, should I trust the government sort énekelte? Annyira meghökkentem, hogy elfelejtettem lefotózni. Megvan ez valakinek???

Egyébként a sok vakuvillogás engem is zavart, pedig a koncert előtt szépen megkérték a közönséget hogy ne használják. Helyettük is szégyelltem magam.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.23. 23:19:17

@Julia Dream: jah, meg aki a koncert kezdetekor 3x elment előttem azt szívesen felrúgtam volna, mint roger a pink bábut :D kultúrálatlan birkák. sztem a fele az another brick in the wall 2-ért ment ki a többi számot nem is ismerte :/

láttam a feliratot, sztem erre nem lehetett felkészülni :D

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2011.06.23. 23:41:33

@hasznavehetetlen régensherceg: Az előző Waters koncerten a hátam mögött ülő menedzser emberkék - akik az egész koncert alatt árfolyamokról csevegtek - sört öntöttek a nyakamba, majdnem a poszteremet is eláztatták. Most ennyire durva nem volt, de nagyon lehangoló volt, hogy megint halvérűek közé keveredtem. Szerintem az egész szektorból csak én voltam, aki tapsolt pl. a Run Like Hell alatt (pedig azt hittem az alatt lehetetlen nem tapsolni!), Roger kénytelen volt nekem énekelni ha a színpad szélén járt, mert én voltam az egyetlen aki lelkesedett, a többiek csak ültek ott, mintha nem is koncerten lennének. Szerencsére a dühöngő kitett magáért, biztos jólesett az együttesnek, hogy a német koncert után ilyen lelkes közönséget fogtak ki.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.24. 00:06:50

@Julia Dream: a run like hell alatti tapsoltatást nem értem (tudom vagy 30 éves hagyomány), bár én ebbe a számba szerelmes vagyok és inkább a zenére koncentráltam. legszívesebben bementem volna a zenészekhez és velük gitároztam volna :D

úgy vettem észre itt a gitároknál nem használják a 380 msec-es delay-t. de lehet tévedek

viszont az in the fleshnél én sem sok embernek láttam keresztben a kezét a magasban...

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2011.06.24. 11:39:39

@hasznavehetetlen régensherceg:
Szép dolog a hagyomány, nem kell mögötte logikát keresni :) Nekem nagyon jól esett Waterssel tapsolni, imádom a Run Like Hell dinamikáját.
Az hogy a közönség milyen volt, nem igazán tudom megítélni (leszámítva a nyámnyilákat körülöttem) mert senki és semmi által nem voltam hajlandó zavartatni magam. A személyes élményeim olyannyira felülmúlták a koncertét, hogy egy teljesen külön univerzumba kerültem arra a pár órára.
Egyébként Dave fülmonitorjával gondok voltak, anélkül nehéz lehetett koncert közben kontrollálni a hangzást. Lehet ez volt az oka, hogy kimaradt az a bizonyos delay, de ez csak egy amatőr tippje, az ilyen szintű technikai részletekhez baromira nem értek. :)

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2011.06.26. 10:52:30

@Julia Dream: ne is mond. sztem az lehet a legrosszabb, ha az ember nem hallja, hogy mit csinál. minden elismerésem dave-nek, hogy így tolta végig a koncertet :).

több videót is megnéztem, és úgy vettem észre, hogy anélkül oldották meg a számot, de lehet tévedek. delay-jel azt lehet elérni, hogy az effektbe került hangokat megadott időközönként megadott számban újra kiteszi az effekt kimenetére. visszhang :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum