RockStation

BlekkTressAtakk - Absu - Abzu (2011)

2011. szeptember 27. - scorn

Az amerikai Absu nem egy mai zenekar, még 1991-ben, death metal bandaként kezdték, hogy aztán hamar átnyergeljenek a rájuk jellemző trash-es black metalra. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy annak idején nem igazán volt olyan, hogy amerikai black metal színtér. Ma már töménytelen mennyiségű gané ömlik nyugatról USBM címke alatt, de 15 éve szinte senki nem volt. Aki mégis, az elég különleges volt, hiszen a skandináv vonaltól igencsak eltérő zenét játszott. Ilyen az Absu is. Elég csak betenni a (nekem legkedvesebb) The Third Storm of Cythraul albumot. A mai napig egyedi hangzású, annak idején pedig igazi különlegességnek számított. A zenekar még 2001-ben kiadta a Tara című albumot, ami mai napig a kedvenc Absu albuma a népnek, aztán eltűntek a rákba. A három alapító tagból (Proscriptor - dobos/énekes (!), Shaftiel - gitáros, Equitant - gitáros) csak Proscriptor maradt.

Három éve viszont a dobos bejelentette, izmosan újraéleszti a zenekart és ugyan új tagokkal, de kiad három self-titled albumot, Absu, Abzu, Apsu néven. Az első már meg is jelent két éve és ha nem is ütött akkorát, mint a régiek, igazán kellemes meglepetés volt. Itt a második rész, az Abzu! Ezúttal közel fele olyan hosszú lett az album, ráadásul a 35 percéből egyetlen nóta, az A Song for Ea teszi ki az anyag bő harmadát. Nem gáz egyébként hogy rövid az album, ebből a direkt zenéből amit tolnak, bőven jó. Újdonság nem nagyon van, az Absu vonalát viszik tovább, ugyanaz a nyers trash-esre vett black metal, a dobosra jellemző hadarós szöveggel és visításokkal. Ami viszont meglepő, hogy Proscriptor bevallása szerint az új dalokat az új arcok írták, ő csak minimálisan folyt bele a dalszerzésbe. Szintén érdekes, hogy mivel a naaagy USA különböző részein élnek a zenészek, így a “próbákat” mobiltelefonon keresztül tolták! A szövegek amúgy folytatják a megkezdett okkult/gnosztikus/lovecraftos/sumér témát, ezúttal (is) Enki/Ea és az ő mélységes temploma a főszereplő. Proscriptor azt nyilatkozta, hogy igyekszik minden magában tartott dolgot kiadni ezen a trilógián, és a következő Apsu című album után végérvényesen befejezettnek tekinti a zenekart.

Lényeg a lényeg, aki jóféle black metalra vágyik az nyugodtan próbálja be az új Absu anyagot, bár szerintem elsőnek érdemesebb a The Third Storm of Cythraul-al kezdeni. 4/5

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr333261037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum