RockStation

Színház az egész világ - Rammstein & Deathstars, Budapest SportAréna, 2011.11.10.

2011. november 11. - sunthatneversets
 
Tegye fel a kezét az aki a 90-es évek végén azt gondolta, hogy jó 10 évvel később a Rammstein intézmény lesz. Szerintem kevesen szavaztak volna erre. Ma már az is elmegy Rammstein koncertre, aki maximum három dalcímet bír felsorolni, elég ma az, hogy élőben elégetnek minimum vagy 200 liter kerozint, olyan színpadi show-elemeket használnak, mint senki más, hogy provokatívak, mindig szolgáltatnak valami témát, egyszóval eredetiek. Annak ellenére azok, hogy valószínűleg zenéjükre jóval többen gyakoroltak hatást, mint amennyire Ők fognak másokéra. 
 
Ahhoz képest, hogy 2009-ben még az is kérdéses volt egy darabig, hogy lesz-e valaha új Rammstein lemez nagyon beindult a gépezet. Az azév őszén kiadott Liebe Ist Für Alle Da világkörüli turnéja majd két évig tartott Európán, Észak és Dél-Amerikán át egészen Dél-Afrikáig és Ausztráliáig. Ezek után nagy valószínűséggel mindenki azt gondolta, hogy évekre elhúznak a vérbe és napsütötte strandokon süttetik magukat minimum évekig.
 
Nyáron jött a homlokegyenest  ellenkező hír, hogy ősszel (most már decemberben) Made In Germany 1995-2011 címmel válogatáslemezt jelentetnek meg, sőt ehhez kezdetnek Európa turné is társul, melynek harmadik állomása éppen a Budapest Sportaréna. Egyértelmű, hogy beindult a pénzgyártó gépezet, de a helyükben egy hülye sem hagyná ki a lehetőséget.  
 
A koncert felvezetéséért a svéd Deathstars felelt. Az indusztriális zenét gót metállal ötvöző csapat ugyan jó választás a Rammstein elé, mégis ritka unalmas műsort nyomtak. Whiplasher Bernadotte énekes inkább narrációra hajazó éneke pedig tök egyformává tette a dalokat, pedig próbálták a legnagyobb slágereket előhúzni a fiókból és a végére még a múlt héten megjelent válogatáslemezük egyik új dalát a Metal-t is elnyomták. A közönség azonban hálás volt a fél órás műsorért, de az érezhető volt, hogy az addigra teltházas Aréna már a Rammsteint várja.
 
A banda új színpadképet ígért ami részben meg is valósult, ráadásul kezdésnek egy olyan látványelemet választottak, amilyet sűrűn biztosan, de talán még soha nem láthattunk mástól. Egy közel 30 méter hosszú, a mennyezetről a közönség fölé engedett hídon érkezett a közönség soraiból a színpadra a hattagú német brigád, hogy a Sonne, az Amerika és a Keine Lust hármasával kezdetét vegye minden idők egyik leglátványosabb színházi előadása. Mert inkább nevezném ezt annak, mint szimpla rock-koncertnek.

A show-elemek egyébként nagyobb változásokon a tavaly márciusi koncert óta nem mentek át, akkor és ugyanott gyulladtak fel a lángok, robbantak a petárdák és a tűzijátékok, és Till Lindemann is ugyanúgy főzte meg egy bazi nagy üstben a billentyűst Flake-t a Mein Teil alatt egy gigantikus lángszóró segítségével , mint másfél évvel ezelőtt.
 


 
A koncert nagy dobása a homofób szövegük miatt igencsak polgárpukkasztó Bück Dich és Mann Gegen Mann című dalok, az Aréna közepén felállított színpadon való prezentálása volt, Mindezt tetézte az, hogy a színpadra a zenekar dobosa Christoph "Doom" Schneider pórázon vezette be a zenekar, szadó-mazó felszerelésbe öltözött négy tagját.
 


 
20 dal szinte pontosan két órában, égő mikrofon állvánnyal és gitárokkal, lángokat okádó négyméteres angyalszárnyakkal, szikra esővel és óriás-ventilátorral, konfettiesővel és vizelő műpénisszel, valamint milliméter pontosan beállított effektekkel.
 

Ahhoz kétség sem férhet, hogy ma, az élő előadások terén kevés szórakoztatóbb és látványosabb banda létezik - ha egyáltalán létezik -, mint a Rammstein. Talán nem durrant akkorát a tegnapi koncert, mint másfél éve, de hogy sokáig fogunk beszélni róla az holtbiztos.  
 


 
Setlist:
Sonne 
Amerika 
Keine Lust 
Sehnsucht 
Asche Zu Asche 
Feuer Frei! 
Mutter 
Mein Teil 
Du Riechst So Gut 
Links 2-3-4 
Du Hast 
Haifisch 
Buck Dich 
Mann Gegen Mann 
Pussy 
 
_________
 
Mein Herz Brennt 
Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen 
Ohne Dich 
 
_________
 
Engel 
Ich Will
 
Fotók: Réti Zsolt.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr283368285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorn 2011.11.11. 08:14:34

epic! legközelebb tuti megnézem!

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2011.11.11. 09:22:02

Életem egyik legjobb koncertje volt, nagyon imádtam :)

Savafan 2011.11.11. 09:31:02

egy apróság, a dobos vezette át őket a hídon, nőnek öltözve:)

m4G!c 2011.11.11. 13:49:49

@Savafan: Nem apróság, tényleg nem Till volt, szóval "igényes, körültekintő írás, köszönjük".

sunthatneversets · http://rockstation.blog.hu 2011.11.11. 13:58:32

@Savafan: Köszi a kiigazítást. valóban így volt. Legfelül ültem és valahogy az maradt meg bennem, hogy a dal közben Till játssza a főnököt.

freddyD 2011.11.11. 21:57:45

Nagyon faszák a képek! Gratula értük.

Én is írtam egy véleményt, ha érdekel valakit
blogolkodom.blog.hu/2011/11/11/rammstein_budapest_2011

Hagrid 2011.11.11. 21:58:57

Jó lehetett, tavaly voltam, ez kimaradt. Kösz a beszámolót, de azt áruld már el nekem, hogy a Mann gegen mann és a Bück dich mitől homofób szövegűek???

herzeleid.com/en/lyrics/rosenrot/mann_gegen_mann

www.lyrics007.com/Rammstein%20Lyrics/Buck%20Dich%20Lyrics.html
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum