RockStation

Fless reggelire: Early Morning Vision- Filigrán EP

2011. november 25. - RaczUr

Elmondhatjuk, hogy Európa szerte megfigyelhető, hogy egy olyan új generációs zenei műfaj van előretörőben, amelyben a trendi ruha, és tetoválás viselet mögött, zeneileg olyan post dolgok húzódnak meg, amit a Neurosis, Isis féle zenéken szocializálódott arcok is megszerethetnek. Kis hazánkban egyelőre nem sok ilyen típusú banda van. Az Early Morning Vision viszont nagyjából idesorolható, amellett, hogy azért vannak sajátosságok a zenéjükben.
 

Az Early Morning Vision (Grizner Tamás „Kex”- gitár, Szerdahelyi Zoltán „Zozi”- gitár, Csontos András „Distro”- basszusgitár, Szécsényi Ádám „Szécs” – dobok) egyébként már szerepelt nálunk, és ez az EP a második hanganyagjuk 2007-es megalakulásuk óta. Először is a gyöngyösi zenekar a külsőségeiben kevésbé idézi a szűk pólós, fültágítós core zenét, nem úgy mint az előbb említett szubkultúra jeles képviselői. Zeneileg ugyan itt-ott beköszönnek a post hardcoreos dolgok, alapjáraton viszont az a post rockos, harmóniákkal, és a zúzás/elszállás kombókkal tarkított kellemes zene, ami egy cseppet sem közelmúltba révedő hangulattal bír.

A nyitó Szárnyat Bármire rendesen odaver, mondjuk az ilyen ’core foszlányok leginkább ebben a számban mutatják ki nekem a fog fehérjét, de ettől függetlenül fílinges kis tétel. Benne van az a post rockos magasztosság, amivel remekül kompenzálja az itt-ott feltűnő duplázásokat. A folytatásban jön az Ékkagyló, ami szintén nem rossz tétel, de néhol eszembe jutott a kevesebb néha több nevezetű szólás-mondás, talán ez a legmetálosabb jellegű szám.
 

És habár a Mézédes is néhol metálba csapódik át, mégis az egyik legszerethetőbb tétel számomra, kifordított ütemek, remek atmoszféra, és olyan leállások a számban, ami ennek a vegyes műfajnak a sava-borsát adja. Remek ötletek vannak ebben a számban, és ezt érzem a legjobban felépítetnek –habár az utolsó perc álfunkys része igen rossz poénnak indul, de mégis győztesen jönnek ki belőle Early Morning Visionék-. A záró, címadó Filigrán is azt az ízléses, engem a Russian  Circlesre emlékeztető, post-rock/metált hozza, ami nagyon könnyen, és problémamentesen beleül a hallójáratomban. A fogós témák, és jól elkapott megoldások miatt méltón zárja le az EP-t.

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra a Filigrán. Egyfelől mert tényleg igényes, és hallhatóan minden hangra nagy figyelem lett fordítva, másfelől, mert emellett remek, és kiegyensúlyozott hangulata is van a négy számnak, így egybevéve. Ami talán még nagyobbat dobhatna az egészen, ha kicsit jobban mernének nyúlni a fiúk az ismétlésekhez, ha jobban elhúznák a számokat, mert az látszik, hogy nagyon értenek a zúzós/leállós részek egybeillesztéséhez. Ezt pedig szerintem kamatoztathatnák 6-7 perces formában is, és még úgy sem lenne lapos a végtermék, hogy egy instrumentális zenekarról beszélünk. De ettől függetlenül nagyon egész így is a zene, amit összehoznak. Az is igaz, hogy a zenekar –számomra a fennemlítettek miatt feleslegesen- énekest keres, aki hörgésben, és éneklésben is jártas.

Az Early Morning Vision facebook oldala, ahol az EP számai is meghallgathatóak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr483410239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum