RockStation

Negyedszáz! – Ossian 25 éves jubileumi koncert a PECSA-ban

2011. május 22. - viliricsi

- Nem gondoltam volna, mikor 26 évvel ezelőtt ezt a dalt egy dobgitáron megírtam, hogy lesz majd olyan, akinek 2011-ben is jelent majd valamit – imigyen konferálta be Paksi Endre az Acélszívet tegnap este a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

Hát én sem gondoltam volna sok mindent...Ha memóriám nem akar becsapni, akkor a taxisblokád idején látogattam el életem első Ossian koncertjére, szintén a PECSÁba. Ez pedig nem ma volt; az ifjú titánok kedvéért leírom: nem sokkal a rendszerváltás után, az első szabadon választott kormány idején. Nem emlékszem, hogyan jutottunk ki a nagy felfordulás közepette, de ezt leszámítva a koncert fontosabb motívumai most is bennem élő képeket égettek agyamba. Egy haver szólt, hogy az Ossian csinálja Magyarországon a legjobb bulikat.

Tovább

Novarock 2011 - A RockFesztivál, 2. rész

Kevés olyan fesztivál van Európában, amely kimondottan a rock és metál zenékre specializálódik. Az észak-német Wacken Open Air, az angol Download Festival és a pár éve futó Sonisphere Fesztivál-sorozat mellett van egy happening, amely tőlünk egy köpésre van. Igen a június 11-13 között rendezendő nickelsdorfi Novarockról van szó.

Tovább

Gyalázatos harakiri: Winds of Plague-Against The World

 Azt hiszem, ha létezik manapság olyan zenekar, melynek neve hallatán egyből egy rosszul sikerült és kifejezetten kellemetlen viccre vagyok kénytelen asszociálni, akkor minden bizonnyal a Kalifornia napsütötte partjairól szigorú ábrázattal arcunkba köpködő Winds of Plague neve merülne fel először. Ám ez nem volt mindig így.....

Tovább

The Southern Oracle: egy kis kedvcsináló

A hazai metál színtér egyik fiatal reménysége, a The Southern Oracle már az utolsó simításokat végzi első, Hellwakening című nagylemezének munkálatain, melyről a korábban már nyilvánosságra hozott The Ghost Key című tételük után, most a várakozás hajrájában elkészítették a lemez felvezető kisfilmjét is, melyet egy 'tovább'-ot követően meg is lehet tekinteni!

Tovább

Napi "jönnek hozzánk": In Flames és Amorphis videók [VIDEJÓ DUPPLER]

Ma két olyan dal videóját mutatjuk be, aminek előadói ősszel és jövő év elején önálló koncert keretében is tiszteletét teszik nálunk.

A svéd In Flames új lemeze Sounds Of A Playground Fading címmel június 22-én érkezik, a banda pedig a Skalar Music szervezésében szeptember 25-én Budapestre jön, a Club 202-be. Klip már van is az album Deliver Us című tételére.

 

A finn Amorphis is új lemezzel jelentkezik, méghozzá napokon belül, hiszen a The Beginning Of Times május 27-én jelenik meg. A csapat a Hegyalja Fesztiválon is látható lesz, de 2012. január 8-án a Club 202-ben önálló koncerten is el lehet őket csípni. Most a You I Need című megadallamos tételre készítettek videót.

 

Hétfő esti street punk - Roger Miret And The Disasters, Civet, New Seed 55 & Cherry Bonb @ A38, 2011.05.16.

Ezt már a múltkori cikkemben is leírtam, hogy a 2011-es év nagyon, de nagyon erős koncertügyileg. Ezen a hétfő estén két jó buli is volt, nem messze egymástól. A Tündérgyárban More Than a Thousand, az A38-on pedig Roger Miret and the Disasters. Természetesen az utóbbi koncert nyer. Eredetileg úgy volt, hogy Roger után átmegyünk MTAT-ra, ami sajnos nem jött össze, hiszen mind a két csapat 22,00-kor kezdett….

Tovább

(Majdnem) ötös: Karma To Burn- V

A fene tudja mi ütött a Karma To Burnbe! Tizenöt éves fennállásuk alatt ez az ötödik lemezük. Ebben a tizenöt évben mondjuk volt egy hétéves leállás is. Ez ugye nem számít túl nagy kuriózumnak, de ha azt vesszük, hogy az elmúlt egy évben látványosan riadtak fel csipkerózsika álmukból, és cirka 365 nap leforgása alatt gyakorlatilag három albumot adtak ki (ha azt vesszük, hogy az Appalachian Incantationnel egy időben a Cat Got Our Tongue személyében egy kisebb best off-ot is kiadtak), arra már illendő elismerően csettinteni. Amióta visszább fogták a klasszikus értelembe vett sztónerságot az ohio-i urak, gyakorlatilag fossák magukból a zenei ötleteket (erős költői túlzással élve). A mennyiség persze igencsak másodlagos; a privilégium mégis csak a minőségé.

Tovább

The Faceless: Derek külön utakon

The Faceless legénységének néhány hónapja tartó hallgatását, a frontember Derek Rydquist törte meg egy sajnálatos, ámbár sejthető bejelentéssel, melyben a hetek óta tartó találgatásoknak eleget téve bejelentette, hogy már nem tagja a technikás death metál képzeletbeli dobogóján meglehetősen előkelő helyen álló "arctalanoknak". Ennek ékes bizonyítéka, hogy a jelenleg kiadótársaikkal (Veil of Maya, Born of Osiris) Európán végigsöprő (ám minket elkerülő) turnén már egy beugró énekessel, a Kamikabe és az Orgone karmesterével, Geoff Ficco-val operálnak. Öröm az ürümben, hogy Derek nem fog sokáig a babérjain ücsörögni, hiszen, mint elmondta gőzerővel dolgozik a Bewilderbiest-re keresztelt projektjén, melynek debütálása a közeljövőben várható. Persze az már más kérdés, hogy ez a The Faceless rajongóit mennyire vigasztalja....

Derek hivatalos nyilatkozata pedig a killyourstereo.com-on olvasható.

A rock and roll életérzés: AC/DC – Live At River Plate (DVD)

AC/DC koncertet azoknak is látni kellene akik alapjában véve mondjuk csak George Michael-ért vannak oda. Az ausztrál banda az elmúlt évtizedekben intézménnyé vált és a hosszú idő után kiadott Black Ice album és az azt követő monstre világkörüli turné talán még egy lapáttal rá is tett az amúgy sem kicsi népszerűségre. A turné megörökítése ez a kiadvány.

Tovább

Earth Crisis - Borító és dalok

Az újjáalakult hardcore legenda Earth Crisis új - szám szerint hetedik - nagy lemeze július 12-én jelenik meg a Century Media Records gondozásában Neutralize The Threat címmel. Az album producere Chris "Zeuss" Harris (Shadows Fall, Hatebreed) volt.

A lemezre a következő dalok kerültek:

01. Raise
02. Neutralize The Threat
03. Total War
04. 100-Kiloton Blast
05. Counterstrike
06. By Conscience Compelled
07. Black Talons Tear
08. Askari
09. The Eradicators
10. Raze

Swans a Trafóban [KONCERTAJÁNLÓ]

A Swans letaglóz és felemel; nem enged menekvést, de felszabadít; reménytelenül sötét és felemelően szép. Az 1982-ben alakult Swans gyakran kerül elő a „milyen koncert volt rád a legnagyobb hatással?” típusú írásokban. A zenekar a rock végsőkig lecsupaszított és/vagy eltorzított, elemi erejű változatát játszotta; a szövegek leginkább a leigázás és alávetettség körül vagy a hatalom – legyen az a szex, a pénz vagy a vallás hatalma – körül forogtak. Mindez mégis felszabadító hatással volt számos, nem csak a rockon belüli zenei irányzatra. A Swans a nyolcvanas évek közepe után megindult egy sajátos, sötéten ragyogó, himnikus szépség irányába; később pedig egyszerre nyitott a posztrock, a dark ambient, a dalforma és a kísérleti elektronika felé.

Tovább

Karasna zenei fesztivál Pilismaróton

Idén 17. alkalommal rendezik meg a Karasna Öböl-Fesztivált. A 4 napos zenei rendezvényen a hazai zenei irányzatok mindegyike képviselteti magát. Az esemény látogatottsága évről évre növekszik, így a korábbi 2 színpados fesztivál az idei évre egy 4 színpados, 5 helyszínes rendezvénnyé nőtte ki magát közvetlenül a Duna partján a Pilis, a Dunakanyar és a Duna-Ipoly Nemzeti Park által határolt 5 hektáros területen. Aki pedig pedig június 16-19 között megrendezendő fesztiválon másodmagával ott szeretne lenni, az nézzen hozzánk vissza hamarosan. Érdemes lesz!

Tovább

Napi jóság: Channel Zero - Hot Summer [VIDEJÓ]

A belgák vezető metál zászlóhajója a Channel Zero újra hallat magáról, hiszen új lemezük Feed 'Em With A Brick címmel június közepén lát napvilágot a Roadrunner Records gondozásában. Az album producere a szakmában igen jó névnek számító Logan Mader volt. Klip is van már a Hot Summer című dalra sáros, kaparászós, csöcsös nő-ufókkal :-)

Akik hallhatóvá tették a láthatatlant - Scar Symmetry: The Unseen Empire (2011)

Érdekes jelenség a Scar Symmetry. Egy 2004-ben alakult svéd supergroup ők, de időközben messze az anyazenekarok fölé nőtt népszerűségében. Az első album még, mondjuk így, erősen Soilwork motívumokkal teletűzdelt, együtt is turnéztak, de aztán továbbléptek, és kialakult a mai napig érvényes, jellegzetes, progresszív/(melodic)death/metalcore keveredéséből összeálló stílusa a bandának. Sőt, 2008 óta, az alapító énekestől megválva, ketten dalolnak, külön hörgés és tiszta ének felosztással. Idén tavasszal jelent meg, sorrendben az 5. nagylemezük.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum