RockStation

„A thrash metál lemez”: Slayer – Reign In Blood

2011. február 20. - sunthatneversets

A thrash metal veteránjai pályájuk elején sem tartoztak a kompromisszumot kötő zenekarok közé. 1985-ben megjelent második lemezük a Hell Awaits még 5-6 perces bonyolultabb dalokat tartalmazott, de egy évvel később a lemez turnéjának végeztével, már nekiláttak harmadik albumuk felvételeinek, az akkor már sztárproducernek számító Rick Rubin felügyelete mellett. Ez lett a Reign In Blood, minden idők legnagyobb thrash metál lemeze, A Thrash Metál Lemez, a maga alig 29 percével. Mondjuk egyes – hozzá nem értő – szakértők a Metallica által ugyanebben az évben kiadott Master Of Puppets című albumot is annak tartják :-)

Tovább

AC/DC: Koncert lemez áprilisban?

Nemrég írtuk meg itt az oldalon is, hogy júniusban dvd-n is kiadásra kerül az AC/DC legendás Let There Be Rock című koncertfilmje. A rajongók azonban úgy néz ki előbb is kaphatnak valamit. Áprilisban megjelenhet egy új koncertalbum és DVD, amit a Black Ice turné három Buenos Aires-i állomásán rögzítettek 2009. decemberében. Ezt többek között Brian Johnson énekes nyilatozta az oversteer.net-nek: "Nincsenek terveink a zenekarral  a DVD kiadása utáni időszakra. Csak pihenni szeretnénk, hiszen két éven keresztül turnéztunk. Összesen 5 millió embernek játszottunk és megérdemlünk némi pihenést, azt hiszem. Eléggé ki vagyunk purcanva.

Nagggyon metál: Children Of Bodom és Destruction videók [VIDEJÓ DUPPLER]

A finn Children Of Bodom nőnapi lemezzel jön, ugyanis március 8-án jelenik meg a Relentless Reckless Forever. Erről itt a Was It Worth It? című dalra készített gördeszkás image videó.

A germán thrasher Destruction új lemeze már meg is jelent Day Of Reckoning címmel (kritika hamarosan), melyről a Hate Is My Fuel című opuszra készült klip. A csapat március 11-én a PECSA-ban lép fel az Overkill és a Heathen társaságában.  

Hűűha, ez meredek: The Haunted - Unseen

Tudom értékelni, ha egy lemezkiadó az iPool rendszerében jóval a megjelenés előtt elérhetővé tesz egy éppen aktuális albumot. A göteborgi The Haunted hetedik albuma Unseen címmel csak március 21-én jelenik meg, de már egy hete hallgatom, melynek több oka is van. Legutóbbi Versus című lemezükről így kezdtem a kritikát: az At The Gates romjain 1993-ban alakult The Haunted már bebizonyította, hogy lehet modern felfogásban is játszani a death/thrash metál zenét. Na, ezt most mindenki felejtse el.

Tovább

Agytumorral műtötték a Nevermore bőgősét

A Seattle-i Nevermore bőgőse, Jim Sheppard február 16-án műtéten esett át, egy jóindulatú tumort távolítottak el az agyából. Az énekes Warrel Dane az interneten közzétett üzenetében, minden rajongót és barátot pozitív energiák sugárzására kért. Vagy ennek a hatására vagy sem, de a műtét nagyon jól sikerült. Sheppardnek nem ez az első komoly orvosi beavatkozása, hiszen 2006-ban diagnosztizált Crohn-betegségének súlyosbodása miatt kellett orvoshoz fordulnia. Hogy a nem sokára induló turnén ki pótolja, azt még nem árulta el a zenekar.

Klipözön: Darkest Hour, Whitesnake, Mastodon és Road videók [VIDEJÓ EXTRA]

A pár napja Magyarországon is koncertező Darkest Hour új lemeze február 22-én jelenik meg The Human Romance címmel. Erről a Savor The Kill című darabra készült jó nős, farkasos, együtt zenélős videó. 

 

 

A Whitesnake új lemezéig még egy hónap van hátra. A Forevermore című lemezről a Love Will Set You Free-re készült nem túl fantáziadús videó, melyből egy dolog kiderül, mégpedig az, hogy David Coverdale öregszik.

Tovább

Elég sokáig tartott felfogni, ami velem történt - interjú Vörös Attilával, a Nevermore gitárosával

Amikor tavaly április végén bejelentésre került, hogy Warrel Dane (Nevermore énekes) szólózenekara mellett a seattle-i Nevermore is Vörös Attilát választotta gitárosának sokan kapták fel a fejüket. Azóta lassan egy év telt el, a Nevermore pedig március 14-én a Symphony X társaságában a PECSA-ban játszik.  

RS: Lassan egy éve, hogy a Nevermore-ban játszol. Gondolom volt már idő elhinni, hogy ez nem tündérmese, hanem maga a valóság. Miben van a legnagyobb különbség a hazai és a nemzetközi színtér között és mennyire nehéz ebben a közegben érvényesülni?

Az való igaz, hogy elég sokáig tartott felfogni ami velem történt, sőt, mind a mai napig történik velem olyan, hogy egyszer csak leesik a dolog és alig merem elhinni. A legnagyobb különbség a hazai és nemzetközi színtér között az leginkább a lehetőségekben és a méretekben merül ki. Míg itthon a legnagyobb zenekarok is ”csak” hazai színtéren képesek mozgolódni, ugyanabban a huszonvalahány nagyobb klubban, művházban, illetve ugyanazokon a fesztiválokon, addig mindezt nemzetközi szinten gyakorlatilag a világ minden táján könnyebben lehet csinálni, ami azért óriási különbség, és amiről talán minden zenész igazán álmodozik. Persze volt és van is rá példa, hogy magyar zenekarok külföldön koncertezzenek, esetleg turnézzanak, ez azért sajnos mindig korlátozva lesz. A magyar anyanyelvű zenekaroknál végképp. Érvényesülni a világon bárhol nehéz feladat, komoly kihívás, ami rengeteg áldozattal jár, de közel sem gondolom lehetetlennek. Amerikában, de nagyobb európai országokban is már csak a nagy számok miatt is könnyebben odajuthat az ember a „húsos fazékhoz”, ellentétben a rettenetesen telített és zárt, piciny magyar „piachoz” képest.

Tovább

Áprilisban jön a Primordial új lemeze

A júniusi MetalFest-en már minden bizonnyal új dalokat is játszik az ír Primordial, hiszen a banda hetedik nagylemeze Redemption At The Puritan's Hand címmel április 23-án jelenik meg. Az album producere Chris Fielding (Napalm Death, Electric Wizard) volt. Az együttes énekese Alan 'Nemtheanga' Averill úgy fogalmazott, hogy ez lesz az együttes "halál-albuma", hiszen sok dal foglalkozik ezzel a témakörrel.

Mint égen a csillag: Mercenary – Metamorphosis

Az idén 20 éves dán Mercenary melodikus death metálban nyomja. Már eleve a szóösszetétel abszurd, és a stílusban annyi zenekar alkot, mint égen a csillag. Jó bandából is megszámlálhatatlanul sok van, a Mercenary mentségére legyen mondva, hogy a jobbak közé tartoznak, bár az igaz, hogy a stílus kb. 10 éve élte fénykorát.

Tovább

Foo Fighters - Jön a lemez, itt a klip

Az ex-Nirvana dobos Dave Grohl Foo Fighters nevű zenekara már hetedik stúdióalbumával rukkol elő április 12-én. A lemez Wasting Light címmel kerül a boltokba a Roswell/RCA gondozásában.

Az albumon a következő dalok kaptak helyet: 01. Bridge Burning, 02. Rope, 03. Dear Rosemary, 04. White Limo, 05. Arlandria, 06. These Days, 07. Back & Forth, 08. A Matter Of Time, 09. Miss The Misery, 10. I Should Have Known, 11. Walk

Az album producere a legendás Buth Vig volt. Van már segg-szétrúgós VHS klip is, a White Limo című dalhoz, melyben feltűnik a komplett zenekar egy fehér limuzinban, de itt van Grohl felesége Jordyn is. A vezetés közben vedelő sofőr pedig nem más, mint Lemmy a Motörhead-ből.

 

Hamarosan új Soundgarden lemez

Utalás többször volt rá, hogy születhet új Soundgarden lemez, de a banda friss közleménye már nem célozgat: "Az elmúlt hónapokban rengeteg időt töltöttünk jammeléssel, dalszerzéssel és egymással, hiszen együtt "lógtunk. Ez nagyszerű érzés. Akad néhány nagyon jó új dalunk, amiket nagyon hamar fel is fogunk venni." A zenekar facebook oldalán le is lehet csekkolni egy-két fotót, melyek a próbák során készülte.

A zenekar először azonban egy koncertlemezzel jelentkezik márciusban Live On I5 címmel.

Az Exodus gitárosa lesz Hanneman helyettese a Slayerben

Mint azt múltkor megírtuk, a Slayer gitárosa Jeff Hanneman veszélyes baktériumfertőzéssel bajlódik, így egyelőre nincs koncertképes állapotban. A Slayer ígéretéhez híven hamar bejelentette, hogy a február 26-án induló 5 állomásos ausztrál miniturnén ki helyettesíti a szőke gitárost. Nos a választás Gary Holt-ra az Exodus gitárosára esett, aki régi cimbora, ráadásul az Exodus most úgysem koncertezik, tehát még szabad is volt.

Célegyenesben a közelgő Job for a Cowboy EP!

Az újhullámos death metal egyik legmeghatározóbb csapata, az arizoniai Job for a Cowboy legénysége az utolsó simításokat végzi a közelgő, egyelőre cím nélküli EP-n. Az új lemez produceri munkálataiért, az a Jason Suecof volt a felelős, aki már olyan zenekarok lemezei felett bábáskodott, mint az All That Remains, a 'Black Dahlia Murder, az August Burns Red vagy a Devildriver.

 

A lemeznek pontos megjelenési dátuma egyelőre nincs, a tervek szerint valamikor az év közepén fog napvilágot látni. A JfaC legutóbbi nagylemeze 2009-ben jelent meg, Ruination címmel.

Egy ikon kiesett: PJ Harvey - Let England Shake

PJ Harvey egy imádnivaló teremtés, akit még azután sem tudok utálni, hogy egy ilyen silány, erőtlen és brit-mániás albummal áldott meg minket, mint a Let England Shake. A Stories From The City, Stories From The Sea egy olyan örökérvényű lemez számomra, amit azóta is szívesen hallgatok, ráadásul a vendég szereplései (pl.: a Desert Sessionsben, vagy Mark Lanegan Bubblegum albumán) szintén veretes presztízst kölcsönöztek Polly Janenek, amit nehezen lehetne lerombolni. Azért ezt most elég nagy erőkkel meg próbálja az angol hölgy.

Tovább

Befejezi a God Dethroned

A holland death metálos God Dethroned tavaly év végén adta ki kilencedik stúdióalbumát Under The Sign Of The Iron Cross címmel. Némileg váratlanul tegnap a csapat bejelentette, hogy 2011 végén, közel két évtizednyi  pályafutással a hátuk mögött elbúcsúzik a zenekar.

2011 a God Dethroned létezésének utolsó éve - áll Henri Sattler énekes/gitáros  sajtóközleményben. Tölthettünk volna újabb tíz évet a turnézással, de egyszerűen nem érzem úgy, hogy folytatni szeretném. Végleg befejezzük, még ha nem is azonnal. Decemberben adunk még egy utolsó koncertet, méghozzá az eindhoveni Metal Meeting fesztiválon, Hollandiában. Büszke vagyok mindarra, amit elértünk, de ideje továbblépni. 

Stoner/sludge szörnyetegek a Tündérgyárban

A Skalar Music a Cataract koncert mellett egy másik komoly ingyenes koncerttel várja látogatóit, mégpedig ezúttal a Trafó mellett található Tündérgyárral összefogva, ahol is február 19‐én, szombaton a legminőségibb extrém zenekarairól híres Relapse Records (lásd még Unsane, Pig Destroyer és társai) két friss, fiatal zenekara lép fel. Az egyikük, a Black Tusk ugyanúgy Savannahból származik, mint a Kylesa vagy a Baroness, és utóbbinak a gitárosa, John Dyer Baizley felelős többek közt az összes Black Tusk lemezborítóért, pólóért és egyéb grafikai melóért.

Tovább

A Perfect Circle - Turné igen, lemez talán

A Los Angeles-i A Perfect Circle tavaly kezdett bele újra az aktív zenélésbe, most pedig hat év után újra turnézik a banda. Sőt új dalok írását is tervbe vették már, de van egy apróbb bökkenő, nevezetesen, hogy nincs stúdió ahol dolgozhatnának: "Egyszerűen nincs olyan hely, ahol normálisan dolgozni tudnék - mondta Billy Howerdel gitáros. Volt egy házam, amiben egy stúdió is volt, azt azonban eladtam, így jelenleg nincs stúdió. Mondjuk ez kifogásnak elég gyenge, de mivel nincs szerződéses kötelezettségünk egy új lemezre nem akkora a probléma. A folyamat jelentősen fel is gyorsulhat …már ha találok egy helyet, ahol nekiállhatok a dolgoknak.”

Tíz év után új Mr. Big album: Mr. Big - What If ...

A magamfajta öreg rocker-rókák minimum egy darab Mr. Big élménnyel azért rendelkeznek. Anno az MTV-n (az emtívin, és nem az emtvén) orrba-szájba nyomtak egy klippet, amivel nehéz volt mit kezdeni. (Azt hiszem, pont az Extreme More Than Words-ével egyidőben.) A dal módfelett egyszerű megfejtésnek tűnt az én Queensryche-hoz (Maidenhez) szokott fülemnek, de mégis olyan volt mint a francia-krémes: már untig elég, de azért még egyet harapok belőle. Valószínűleg nem csak így gondolkodhattam így, mert ez után a To Be With You címre hallgató zöngemény után gyorsan piacra dobtak egy kétszázezredik Wild World-feldolit (egy légyre vadászó kaméleon volt hivatva a világ vadságát szimbolizálni a klipben).

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum