RockStation

Gyomron b*sz: Godspeed - Ride

2012. március 03. - sunthatneversets

Valljuk be őszintén sok olyan zenekar van, amelyik ha debütáló lemeze után beleáll a földbe, a maroknyi rajongón kívül senki egy könnycseppet sem morzsol el értük. És van akikért nagyon nagy kár. Ilyen volt a Godspeed is.

Pedig a Sludgetank romjain alakult amerikai heavy metal banda olyan lendülettel indult, mellyel csak kevesen. 1994-ben még a Black Sabbath előtt is felléptek a BS-ben, sőt a Nativity In Black című Black Sabbath tribute albumon Bruce Dickinsonnal együtt nyomták el a Sabbath Bloody Sabbathot.

 

Egyetlen (na, de mekkora!) lemezük 1994-ben jelent meg, ráadásul egy multi az Atlantic Records gondozásában Ride címmel. Most mondhatnám, hogy ettől a borítótól nem is várhatna mást az ember, mint lepukkant, de vaskos riffeket. Riffeket, amelyek kirobbantják a falat. Az album producere a Skid Row-ból ismert punkmániás basszer, Rachel Bolan volt és olyan vaskos soundot kreált, amelyben egyszerre volt jelen egy jó adag stoner, egy csipetnyi doom, hardcore-osan kiabálós ének, és egy kis jazz is. 

Olyan energiák lakoznak itt, amelyek csak nagyon kevés lemezen, és jómagam is ezért veszem elő gyakran az albumot, mert manapság szinte nem is születnek ilyenek. A Godspeed nagy erőssége volt, hogy Rob Hultz és Chris Kosnik személyében két basszusgitárossal nyomatták, így el lehet képzelni, hogy bassza gyomron a gyanútlan delikvenst a hangzás.

Godspeed - Ride

Mindezek mellett Tommy Southard gitáros ízes, mégis őrült szólókat hoz, David Blanche énekes kicsit kiabálós éneke inkább a hardcoreban gyökerezik, mégis képes a dallamokra, míg Tim Schoenleber dobos masszívan pakolja az alapokat.

Legyen az egy riffszörnyeteg, mint a Houston St., a Hate, a Not Enough, vagy a Stubborn Ass (úristen milyen témák vannak benne, a basszus pedig ultrazseniális), vagy egy elszállósabb téma (Christ), netán egy teljesen széthullott, szinte free jazz darab (My Brother), a Godspeed mindegyikben nagyon otthonosan mozgott és a Ride valami hihetetlenül kerek és egész mű, ahol mindegyik dal ugyanazt a minőséget képviseli, így még kiemelni sem lehet igazán róla valamelyik nótát.

Sajnos a kezdeti lendület nem sokáig tartott és a banda 1996-ban feloszlott. Azóta David Blanche énekes a keverő pult túloldalán producerként és hangmérnökként tevékenykedik néha pedig gitárt ragad és jazz és blues dolgokat játszik. Tommy Southard gitáros jelenleg a Solace tagja, csakúgy mint Rob Hultz basszer. Chris Kosnik a The Atomic Bitchwax-ban zenél, míg Tim Schoenleber dobosról még a Wikipédián sincsenek információk.

Szóval van akikért nagyon nagy kár, a Godspeed ilyen volt.

Tracklist:

Ride - (4:01)
Not Enough - (3:08)
Hate - ( 3:27)
Abstract Life - (3:23)
Stubborn Ass - (2:40)
Downtown - (3:30)
Born & Raised - (4:04)
Houston St. - (5:11)
Mind Blaster - (4:34)
Christ - (5:11)
My Brother - (16:08)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr954285784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum