RockStation

Napalm Death koncert Budapesten

2012. március 15. - sunthatneversets

Március 26-án érkezik a budapesti Club 202-be a 30 éves Napalm Death zenekar, hogy legfrissebb albumát, a Utilitariant mutassa be a hazai nagyérdeműnek. A birminghami zenekar az extrém metal zene már-már intézménnyé vált képviselője, mely a szokottnál szélesebb körben vált ismertté és elismertté.

Mi teszi olyan különlegessé a Napalm Death zenekart? Ez akkor látszik igazán, ha visszaugrunk a történet elejére, vagyis 30 évvel ezelőttre. Ki hitte volna, hogy egy olyan birminghami bagázs, amelyik a grindcore-t - vagyis az anti-mainstream zene eklatáns példáját - választja képviselt stílusnak, valaha eljut odáig, hogy a világ egyik legpokolibb „muzsikájával” hivatalos slágerlistákon szerepel, bekerül a Guinness Rekordok könyvébe a világ legrövidebb dalával (You Suffer, 1,316 másodperc), vagy például hogy az egyik legmenőbb brit sorozatban, a Skinsben is szerepel? És mindezt úgy, hogy bár voltak kísérletezgetések az évtizedek alatt, de a csapat zenéje lényegében mind a mai napig nem lett szívmelengetőbb!

 

A fenti csak pár epizód abból a sztoriból, ami saját hazájukban és szerte a világon afféle intézménnyé tette a Napalm Death zenekart; olyanná, amit nem csak a műfaj hardcore rajongói ismernek el. Mark „Barney” Greenway jóval több egy pokolian jó hangú frontembernél: az egész extrém zenei élet egyik meghatározó figurájává vált, aki egyszerre képes brutális de okos hangon szólni a hallgatósághoz. Pedig csak egyszerű srácnak indult, és valójában mind a mai napig az: egy meglehetősen esetlen színpadi mozgással megáldott ürge, aki nagy Aston Villa fan, vega, odavan a progmetalért, viszont elég jól tolja az úgynevezett Cookie Monster hörgést (lásd Sesame Street).

Mára a Napalm Death  - bár már egyetlen eredeti tag sincs a csapatban - a kisebb klubok kisszínpadáról jutott el a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadáig, és a három évtized alatt kiadott 14 stúdiólemezt, ezzel  a grindcore / death metal szcéna vezető együttesévé válva. Új lemezük, a Utilitarian (Haszonelvű) február végén jelent meg, és ahogy az amerikai Decibel Magazine írója megjegyezte: „A Napalm Death évtizedek óta gépágyúzza a szent teheneket és az álságos képmutatókat – ezúttal sem tévesztenek célt.”

Az albumnak – azon kívül, hogy nagyon gyors és überbrutális - szokás szerint van társadalmi, politikai és kulturális mondanivalója is. A fő téma ezúttal természetesen a gazdasági válság és a pénzügyi világ ekézése. Az egyes nóták a társadalom eltorzulásával ('Everyday Pox'), a fegyverkereskedelemmel ('Fall On Their Swords'), a szexualitás és a nemiség kifejezésével (‘Gag Reflex’), a természeti környezettel ('Order Of Magnitude') és a hétköznapi ember életének problémáival ('Collision Course', 'Think Tank Trials') kapcsolatosak. Barney így foglalta össze: “Csak egy véges időszakig létezünk, és ezt a rövid időt könnyű elpazarolni, pedig mindannyian megérdemeljük a boldogságot és a megelégedettséget.” Az énekes egy több részből álló magyarázó videót is közzétett hivatalos weboldalukon az új album kapcsán, de a lényeg nagyjából ennyi: Törődj magaddal, szabadítsd fel önmagad, és ne hagyd, hogy beszippantson az a bizonyos nagy gépezet, amelyik amúgy nagy örömmel felzabálná a lelkedet.

Szerencsére a március 26-ai koncert felvezetéséhez szerencsére nincsen szükség különösen patetikus felvezetésre: egyszerűen annyi fog történni, hogy az urak felmennek majd a színpadra, és zeneileg lezúzzák mindenkinek az arcát, aki megjelenik - ahogy szokták. A Club 202-ben tartandó koncerthez a Hypnos és a Brutally Deceased, valamint egy rajongók által kiválasztott hazai banda felvezetése társul, továbbá egy gyilkos jegyár: a koncertet mindössze 2999 forintért lehet megtekinteni. A hazai előzenekarra a http://hammerworld.hu/2012/napalm-death/ oldalon lehet szavazni.

a Hammer Concerts bemutatja:
2012. március 26., hétfő
Budapest, Club 202
Napalm Death, Hypnos, Brutally Deceased koncertek + vendég
Belépő: 2999 Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr954317191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum