RockStation

Ha velem akarsz robbani ...: Leander - Szívidomár (2012)

2012. április 11. - sunthatneversets

A Leander igazi csináld magad zenekar. A csapat a youtube-ra kezdte felpakolni dalait és jóformán mindegyikhez valamilyen videó is társult. A Csak Te című dallal indult az egész, aztán a Viharom Tavaszom, majd Az Ördög naplója készült el. Vörös Attila (Nevermore) csatlakozásával ma ott tart a Budai Béla dobos és Takács „Jozzy” József gitárost soraiban tudó, Köteles Leander vezette zenekar, hogy pár napja a Sony gondozásában megjelenhetett a csapat bemutatkozó albuma Szívidomár címmel.

A többszázezres nézettséget generáló videómegosztós sikernek lett még egy kézzel fogható eredménye, mégpedig egy hűséges, elég szépszámúnak tűnő rajongótábor, ráadásul nemcsak itthonról.

A Leander zenéje ugyanis sikerkompatibils – már ha van ilyen szó -, hiszen megvan benne a kellő dög, a brutkó megszólalás, a dallamos ének és nagyon okosan kitalált zongorás zenei megoldások, amelyek egyszerűen fogóssá teszik ezt az amúgy igencsak súlyos muzsikát. Aztán van négy zenész akik valljuk be igencsak értik a dolgukat, így az sem véletlen, hogy a hazai kiadás mellett folynak a háttérben a külföldi kiadós tárgyalások, mert ezt a zenét simán el lehet adni az országhatáron kívül is.

A Szívidomár-ra gyakorlatilag az összes Leander dal rákerült, amely idáig ismert volt és a keverést egy külföldön is igencsak jól csengő név Jens Bogren végezte. Ha valaki nem ismerné a nevét elég csak, ha azt mondjuk, hogy olyan bandákkal dolgozott eddig együtt, mint a Soilwork, az Opeth, a God Forbid, Devin Townsend, vagy az Amon Amarth. Még egy ismert név is feltűnik az albumon, hiszen a Bennem című dalban Jeff Loomis a Nevermore volt gitárosa működik közre.

A 13 dalt tart és egy intrót tartalmazó anyagon egyetlen gyenge dal nincs. Valljuk be őszintén, hogy ilyet hazai bandára nem igazán szoktunk mondani, de a Leander esetében ez az igazság. Hol thrashes, hol Machine Head-esen súlyos, hol megadallamos, hol Fear Factorys-an géppuskaszerű ütemekkel megtámogatott zenét tol a Leander, amely helyenként az észak-európai keményzenékkel, helyenként pedig az amerikai modernebb vonulattal mutat rokonságot és a példákat csak a beazonosítás kedvéért írtam, nem a hasonlóság miatt.



Az olyan dalok, mint a Viharom Tavaszom, Az Ördög Naplója, a címadó Szívidomár, az angol nyelvű Diamond And Coal egyértelműen a jó értelemben vett sláger kategóriájába tartoznak. Két dalról mindenképpen külön kell említést tennünk. Az egyik Lady Gaga Bad Romance-ének feldolgozása, amely - a beléje gyúrt - Brahms V. Magyar Táncának segítségével külön életre kel, meg amúgy is jobb, mint az eredeti. A másik pedig Seress Rezső és Jávor László örökérvényű Szomorú Vasárnapjának feldolgozása, amely így egyszerűen zseniális.

A lemez egyetlen pici hibája a több, mint egyórás műsoridő, de ezt most megbocsátjuk, hiszen az első lemezre férjen csak fel minden. Végtelenül profi kivitelezés, profi hozzáállás jellemzi a Leander első lemezét. A háttér pedig abszolút adott a totális befutáshoz. Itthon mindenképpen, de talán még külföldön is.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr424370970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum