RockStation

Magyarország elsivatagosodása pt.2.: Kyuss Lives! @ Budapest, Barba Negra, 2012.05.29.

2012. május 31. - scorn

Számomra nem volt kérdés, hogy az idei Kyuss koncerten is ott leszek. Van pár banda, akit az ember minden évben szívesen megnéz, még ha sok utazással és nyűggel is jár Budapest-országba eljutni. A Kyuss nekem ilyen. Annak persze kevésbé örültem, hogy a klasszikus négyesből a tavalyi három tag-hoz képest, most csak ketten jöttek el. Egy darab Nick Oliveri-vel lett kevesebb a banda, tehát Garcia és Brant Bjork képviselte azt a Kyuss-t amiért mindenki jött.

A Barba Negra a PeCsa töredéke szabad hely ügyileg, ami rendben is van, nyilván nem jönnek el annyian ismét a bulira, mint a tavalyira. Így is szép számmal volt ember és rendesen megtöltötték az elég elkúrt belső térrel rendelkező helyszínt. Kicsit féltem is, hogy a hangzás nem lesz túl jó, ami később szerencsére nem igazolódott be. A Shapat Terror koncertjéről az interjú miatt lemaradtam, de mint már írtam egyszer, kiváló zenekar, aki teheti nézze meg őket, biztosan most is tökéletesen helyt álltak. Az, hogy A Kyuss Lives-t szinte egy éve láttam  utoljára, inkább pozitív hatással volt erre a koncertre. Ugyanis tudtam, mire számíthatok, nem volt izgulás, hogy vajon miket játszanak, vajon milyen lesz, jó lesz-e. Tudtam, hogy baromi jó lesz, tudtam mire számíthatok,  így teljesen átadhattam magam a koncertnek.

Két cirkuszos nótával kezdtek és elég hamar szinte tökéletesre sikerült a hangzás, sőt a bőgő és a dob kimondottan kurva hangos volt, persze pozitív értelemben. Legalábbis a koncertre járás egyik piros pontja nálam, hogy olyan hangerőn szólhat a muzsika ahogyan otthon sohasem fog. Nekem azért hiányzott a színpadról az ikonikus Nick, nem csak látványban, hanem zeneileg is. Pl. ha a fülem nem csalt, akkor tavaly ő játszotta a bőgőn az Asteroid-ot, most viszont gitáros Bruno tolta a jellegzeteses feelinges témát, kicsit pontatlanul. Egyébként összességében nagyon jól teljesített mindenki, főleg a két veterán Garcia és Brant Bjork. Előbbi legalább olyan korrektül hozta az énektémákat, ahogy tavaly is. Azt embere válogatja, hogy jó-e ez az introvertált személyiség egy frontemberhez, de megszokhattuk már, hogy Garcia koncerten nem túl kommunikatív. Konkrétan egy szót sem szólt, de a zúzások közben azért néha táncra perdült. Ami viszont számomra mindig fura, ha a jammelős, instrus részeknél/nótáknál az énekes percekre elhagyja a színpadot, én ezzel valahogy nem tudok megbékélni. Mondjuk ez legyen a legnagyobb probléma bármilyen koncerten. Ezekből a kommentjeimből is inkább azt érdemes levonni, hogy tényleg annyira ott van az egész előadás, hogy ha hibát akar keresni az ember, azt csak az ilyenekben talál. Brant is baromi jól játszott, és ha valakin, hát rajta látszik, hogy nagyon élvezi az egészet. Aki szerint ez hakni, az legyen kedves az ő arcát nézni egész koncert közben. Meg egyébként is, ez a zene annyira Zene, hogy ha jól van előadva, akkor rögtön repíti el az embert. Most komolyan basszus, amikor megszólal mondjuk egy Thumb első pár hangja, akár élőben, akár lemezen, akkor eltűnik minden, ami az embert körbeveszi.

Hamar elszaladt az a bő óra amit játszottak, az ember elhallgatná reggelig a muzsikájukat, de hát ahogy Brant is mondta, mindent nem játszhatnak el. Egy három nótás encore-ra még visszajöttek, aztán a maguk visszafogott módján, mindenféle sztárságtól és önéltetéstől mentesen elhagyták a színpadot. Ha jönne a hír, hogy jövőre is játszanak, biztosan elmennék újra, persze csak ha nem lesznek megint egyel kevesebben, mert akkor már tényleg a Garcia plays Kyuss-t vagy Brant Bjork presents Kyuss-t látnánk. Nagyon várom ráadásul az új lemezt, még attól sem félek hogy Josh, mint zeneíró nélkül készül, hiszen a régi időkben is rengeteg nótát Brant Bjork írt. És aki megírt egy Gardenia-t, Whitewater-t, Green Machine-t vagy egy 50 Million Year Trip-et, azzal nem hiszem, hogy probléma lesz. Kedves szervezők pedig, látjátok mennyire igény van a stoner rock/metal zenére, köszönjük szépen, tartsátok meg jó szokásotokat, hozzatok újra és újra legendákat, pl. egy Electric Wizard-ot!

Setlist:

 

fotók: Réti Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr924557618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum