RockStation

„Hiszünk az underground mozgalomban, és hiszünk abban, hogy meg tudjuk mutatni az underground mozgalmat a tömegeknek” – interjú Frank Novinec-el, a Hatebreed gitárosával

2012. július 23. - magnetic star

0riport_hatebreed2012_04.jpg

A Hatebreed továbbra is tényezőnek számít a súlyos zenék világában, jóllehet új lemezük továbbra is várat magára. A nyári európai fesztivál-szereplések közepette készülő anyagról, illetve a zenekar aktualitásairól Frank Novinec árult el néhány részletet.

Európában, mondhatni, törzsvendégek vagytok a nyári fesztiválokon. Most éppen az idei köröket futjátok ideát..
Frank Novinec: Így igaz, de most először alakult úgy, hogy jövünk és megyünk, azaz nem maradunk itt huzamosabb ideig, hanem minden hétvégén ingázunk: haza, vissza, megint haza, megint vissza... Így játszunk Európában a fesztiválokon egész nyáron. Aztán készülünk az új lemezre, na meg a második albumunk, a „Perseverance” tizedik évfordulójára, amit szintén meg fogunk ünnepelni. Remek évünk van, még ha régóta nem is jelentkeztünk már új anyaggal.

0riport_hatebreed2012_06.jpgLesz esetleg külön „Perseverance” turnétok is?
Frank: Lehet, hogy a nyár végén, mondjuk az augusztusi fesztiválokon előkapunk pár olyan „Perseverance”-es nótát, amelyeket még nem játszottunk, de igazán komolyan az év végén fekszünk majd rá a dologra az Államokban. A helyzet az, hogy itt is klasszul ment a „Perseverance”, de az USA-ban sokkal jobban. Itt inkább a „The Rise Of Brutality”, a „Supremacy” és a „Hatebreed” albumok révén kerültünk be a köztudatba. Az itteniek is elég jól ismerik a „Perseverance” anyagát, de azért nem annyira, mint odahaza. Szóval nem hinném, hogy a teljes „Perseverance”-szel kellene itt untatnunk az embereket, viszont időről időre bedobhatunk olyan számokat, amelyeket nem hallani tőlünk túl gyakran. Ezt csináltuk előző este is. Az volt az első európai bulink, úgyhogy olyan dalokkal nyitottunk, amelyeket amúgy nem játszunk. Ha már egy ideje nincs új lemezünk, azt valamivel ellensúlyozni kell. Nekünk szerintem jól is megy...

Mire számíthatunk a következő Hatebreed albummal kapcsolatban? Mikorra várható a megjelenése?
Frank: Reményeink szerint az év végére, de az is lehet, hogy a jövő év eleje lesz belőle. Meglátjuk. Még dolgozunk rajta, néhány további nóta felvétele még hátravan otthon. Nehéz úgy felvenni egy lemezt, hogy közben átjárogatunk Európába koncertezni, de izgatottak vagyunk miatta. Ha az eddig megjelent anyagainkat nézed, akkor az új lemez, amelyet mostanában rögzítünk, mindenkinek tartogat ezt-azt. Olykor kilépünk a kereteink közül, viszont a magunk stílusában olyanok vagyunk, mint a Motörhead. Ez itt a Hatebreed, szóval tudhatod, hogy Hatebreedként is fogunk szólni, és megvan a képletünk, amelyhez ragaszkodunk. Egyfajta keresztmetszete lesz az összes eddigi lemezünknek. Az első, a „Satisfaction Is The Death Of Desire” nyilván különbözik a legutóbbitól, a „Hatebreed”-től, de végeredményben mégis Hatebreed anyag mindkettő. Szóval mindenből lehet számítani egy kevésre. Elég szerencsések vagyunk, a kis számú ilyen banda egyikeként, hogy egyszerre lehetünk nagy hal egy kis tóban, és kis hal egy nagy tóban. Hardcore zenekar létünkre ugyanis a metal színtér is igen otthonosan mozgunk. Hány csapat mondhatja még el ugyanezt magáról? Szóval rengeteg embert kell megörvendeztetnünk, amikor lemezt készítünk, ez az anyag pedig ütős lesz!

HatebreedFrank.jpg

Jamey egyik-másik interjújában már elmondta, hogy direkt, gyors és durva anyag várható tőletek.
Frank: Stimmel. Jamey-nek (Jasta, énekes) ott van még a Kingdom Of Sorrow is, amelyben Kirkkel (Windstein, a Crowbar főembere) nyomatja a délies metalt. Azon kívül kommerszebb dolgokat is hallgat, úgyhogy a szólóbandájával jól felkavarja az állóvizet. A Hatebreed viszont Hatebreed. Annak, hogy ilyen sikeres pálya áll mögöttünk, az a titka, hogy jó döntéseket hoztunk, és helyesen léptünk. Azon vagyunk, hogy a rajongóink elégedettek maradjanak, és mint mondtam, igen széles tábornak kell a kedvére tennünk. Az Államokban üzletileg jóval sikeresebbek vagyunk, habár az itteni táborunk népesebb, mivel az európai punk és hardcore színtér hatalmas. Szóval lavíroznunk kell, mert nehéz mindenkinek a kedvében járni. Mi is csak reménykedhetünk, hogy sikerülni fog.

0riport_hatebreed2012_01.jpgMégis mi a titka szerinted annak, hogy eddig ilyen zseniálisan sikerült?
Frank: Ez nem titok, hanem tehertétel (nevet)! Rengeteg munkánk van benne! De a lényeg: ha megnézed élőben a Hatebreedet, engem Blackfoot pólóban láthatsz a színpadon, Jamey-t Slayer pólóban, Wayne-t (Lozinak, gitáros) meg Cro-Mags pólóban. Mi minden műfajt képviselünk. Zenerajongók vagyunk. Ha végignézed ötünk iPod-jait, magad is meglepődsz, milyen változatos dolgokat hallgatunk... Amikor kissrácokként elkezdtünk koncertekre járni, az Exploited és a Biohazard együtt turnézott, és olyan vegyes közönségnek játszottak, amilyet ma már nem látni, annyi különböző zenei al-műfaj van. És vegyük azokat a bandákat, amelyekkel mi turnéztunk: Napalm Death, Exodus, Korn, Five Finger Death Punch... Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy egyesítsük az underground zenei mozgalmakat, sőt az undergroundon kívül eső csapatokat is. Megtehetjük, hogy kimerészkedünk a rock és a mainstream világába, miközben megmaradunk Hatebreednek, és megpróbálunk onnan is rajongókat toborozni. Nyilván rengetegen fanyalognak, amiért ezzel vagy azzal a bandával turnézunk, vagy amiért az aktuális lemezünk nem úgy szól, mint az első, de hát mi sem tudunk mindenkinek a kedvére tenni. Akinek viszont alkalma van beszélgetni, interjúzni vagy megismerkedni velünk, meggyőződhet arról, hogy mindenfajta stílusnak rajongói vagyunk, hogy két lábbal a földön járunk... Hiszünk az underground mozgalomban, és hiszünk abban, hogy meg tudjuk mutatni az underground mozgalmat a tömegeknek. Pontosan ezt is tettük a Hatebreeddel. Volt idő, amikor az Ozzfesten még nem játszottak a magunkfajta súlyos bandák. Mi nyitottuk meg a kapukat ezeknek a zenekaroknak. Ha úgy tetszik, a Slayer nyomdokain járunk: ők abszolút sikeresek, kegyetlenül súlyosak, erre építették a karrierjüket, de a rádió nem játssza őket. Ha Slayert akarsz hallani, nem kapcsolod be a rádiót, nem kapcsolsz az MTV-re vagy a VH1-ra...

0riport_hatebreed2012_08.jpg

Annak idején a Biohazard (éppen ők játszottak ma előttetek...) tudta így összehozni a különböző irányzatok rajongótáborait.
Frank: Ők a barátaink, és idén jó sokat játszunk velük együtt. A Biohazard egyértelműen a hatásaink egyike. Mint ahogy sok más zenekar is hatott ránk. A New York-i hardcore bandák közül a Sick Of It All, az Agnostic Front, a Madball... És a metal mozgalom is: a death metal csapatok, a Slayer, a Metallica... Tőlük mind felpakoltunk egy-egy számot a feldolgozás-lemezünkre. Őket bálványozzuk. Azokat a bandákat is, amelyeket mindenki ismer, mint a Slayer, a Metallica vagy a Sepultura, de az olyan underground csapatok is, amilyen mondjuk a Negative Approach. Na meg a Misfits is persze. Tőlük a Hatebreederst dolgoztuk fel, hiszen innen ered a nevünk. Amikor átjövünk ide Európába, nagyszerű, ha olyan barátainkkal játszunk egy helyen, mint a Machine Head vagy a Biohazard. Az ilyen alkalmak újra összehoznak bennünket... Remélem, hogy mi is letettük már a névjegyünket. Elég régen nyomjuk már, 1995 óta!.. Remélem, volt olyan, aki a mi hatásunkra alakított zenekart, és pozitív üzenettel állt ki. Ettől is különlegesek vagyunk: otthonosan mozgunk a metal színtéren, viszont pozitív szövegeink vannak, ami a metalra nem jellemző. Szóval a szövegeinkkel is inspirálunk embereket. Ha képesek vagyunk fiatalokat arra ösztönözni, hogy zenekart alakítsanak, legalább annyira tudunk arra inspirálni másokat, hogy leküzdjenek egy-egy nehéz időszakot az életükben. Százával jönnek oda hozzánk olyanok, akik Hatebreed szövegeket varrattak magukra, és ez is óriási dolog! Az Államokban rengeteg olyan arccal találkozunk, akik a hadseregben szolgálnak, vagy akik csonka családból érkeztek. Éppen ez az, amiről énekelünk: a váló életből vett helyzetekről, az önmagadért való kiállásról, a pozitív dolgokról. Ez is szorosan hozzátartozik ahhoz, amit csinálunk.

http://www.hatebreed.com
Fotó: Réti Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr514671635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum