RockStation

Pokolgép után Depresszió a Felvidéken

2012. július 31. - viliricsi

raf 044.jpg

Sziget, FEZEN és társaik...felesleges ajánlanunk ezeket, hiszen álmunkból felverve is sorolnánk a fellépőket. De ez nem jelenti azt, hogy egy kevésbé pozicionált fesztiválon ne érezhetnénk (legalább) ugyanolyan jól magunkat.

Nagyudvarnok község - Dunaszerdahely "Holdjaként", attól 3 kilométerre - a "hivatalos" magyar határon túl helyezkedik el, de szinte száz százalékban magyarok által lakott település. Ha a Kiss együttes egyik slágere szerint létezik rockváros, akkor rockfalunak is kell lenni. Nagyudvarnok egyértelműen az! Határában - egy helyes kis névtelen tó partján - terpeszkedik a Sweet park, mely az itt fellépő világsztár zenekartól örökölte nevét. A továbbiakban pedig ez a rét biztosított helyet az évről-évre megrendezett, augusztus 17-én hetedik alkalommal startoló Rockfesztnek.

Ha létezik alulról jövő, "népi" kezdeményezés, akkor ez az. A Rockfeszt mögött nem áll mamutcég 36 titkárnővel, piárosok hadával. Helyi - státuszukat tekintve - amatőr zenekarok a környék lakosságával összefogva hozták létre ezt a seregszemlét, melyen anyaországi zenekarok éppúgy megfordulnak, mint környékbeli magyar vagy éppen szlovák nemzetiségűek. A látogatók elsöprő többségét magyar ajkúak alkotják - de senki nem söpör el senkit, a fesztivál "agg kora" ellenére nem élt meg semmilyen atrocitást. Talán a zene kohéziós ereje teszi ezt, vagy - ami még felemelőbb - nem is utáljuk annyira egymást, mint amennyire néhány politikus szeretné ezt láttatni.

Tudjuk, az olvasó leginkább arra kíváncsi, vajon kik ezek a helybeli, illetve trianoni határon innenső formációk? Tavalyi bombasikerű fellépésüket ismétli a megfiatalodott, új albumra készülő Pokolgép, és az azóta egy elképesztően ütős lemezzel előrukkolt Depresszió. Tiszteletét teszi a hosszú évek óta sztárnak számító Junkies, a Copy Con illetve az Insane. A környékbeliek közül érdemes kiragadnunk a "zúzda" Factorial-X-et, a tradicionális hard rockban utazó RAF-2-őt, vagy a rendkívül csinos hörgő hölggyel megerősített Sick nevű csapatot. (További információkat fellépőkről - is - cikkünk végén a linkek között.) Látható: nem a dicső múltú, de ma már többségükben levitézlett nyugati előadók hakniztatása a szervezők célja, hanem keresztmetszet mutatása a magyar rock-kultúráról.

A színpad előtti aktivkodásban elfáradva megkóstolhatjuk a cigánypecsenyéből készült hamburgert, melyhez szürcsölhetjük a kofola néven elhíresült sajátosságot. A testi örömöknek való efféle adózástól viszont elálmosodhatunk: "normális" szálláshely a nem messze lévő Dunaszerdahelyen lelhető, viszont javasolt a sík vidék dacára is festői szépségű helyszínen történő ingyenes sátorozási lehetőség kihasználása.

Ne legyünk álszentek: ennyi info után már mindenkit a "beugró" nagysága érdekel. Nos, ez a "rettenetes" összeg napi 5 eurót kóstál. Egyszerű matematikai művelettel kiszámítható, hogy az augusztus 17 - 18-ai (nekünk) "hosszú hétvégés" kettő darab fesztnap összesen 10 euro! E tekintetben - és még valamiben, amit úgy hívnak: barátságosság, meghittség - a Nagyudvarnoki Rockfeszt überelhetetlen!

http://www.facebook.com/pages/Rockfeszt/225245070830923
http://www.rockfeszt.sk/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr574687949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum