RockStation

Az elégtétel: Karma To Burn - Slight Reprise

Bejegyzés alcíme...

2012. október 05. - RaczUr

karma to burn slight.jpgA Karma To Burn 2009-es újjáéledésével gyakorlatilag minden évben jelentkezik egy új anyaggal, emellett aktívan turnéznak - kétszer nálunk is tiszteletét tette az instru stoner trió a közelmúltban -, tehát kijelenthetjük, hogy hála a jó égnek nem egy egyszeri összeverődésről van szó. Mondjuk erre az évre „csak” egy újrakiadásra futotta, ami nem lenne egy nagy szó, ha nem az egyik személyes kedvenc, debütáló Karma To Burn lemezemről lenne szó. 15 éve annak, hogy a nyugat-virginiai banda kiadta a Roadrunner gondozásában a zenekar nevét viselő első albumát. A zenei aláfestés végtelenül fílinges, és dinamikus stoner rock muzsika, mint amit a legtöbbek által ismert Wild, Wonderful... Purgatory, és az Almost Heathen esetében megszokhattak a hallgatók.

Az első lemezen viszont van ének. Ennek pedig igen meglepő oka volt anno: a Roadrunner mindenképp szeretett volna éneket a lemezre, és így jött képbe a zenekar barátja Jay Jarosz, akinek a kicsit nihilsta, beleszarós kántálása lett az éneksávon. Ha úgy tetszik a Slight Reprise az eredeti elképzelése a tizenöt évvel ezelőtti K2B lemeznek. Már az elején leszögezem, hogy nekem az énekes verzió nagyon bejött. A fent említett kántálós ének ugyan kicsit szokatlan lehet – akárcsak a néhol fel-feltűnő női vokálok -, de mindenképpen adott egy pluszt, vagy legalább is még nagyobb mélységet. A zenei alap viszont kifogástalan – volt és még most is örökérvényű -, az eredeti lemezhez képest nem lett túl sok változtatás. Sajnos kikerült a hibátlan Joy Division feldolgozás a Twenty Four Hour, jött helyette a Two Times John Garcia-val, amit az Appalachian Incantation duplalemezen már hallhattunk. A Kyuss Lives! énekes egyébként potenciális jelölt volt a ’97-es lemez dalnoki pozíciójára.

0karmatoburn2011_10.jpg

Annyi változás még van az eredeti lemezhez képest, hogy a szám címek megkapták a Karma To Burnhöz méltó elnevezéseiket (a dalok sorrendben a lemezen: 10, 14, 3, 7, 8, Two Times,  13, 1, 6). A régen minden jobb volt attitűd erősítésére az első lemezen olyan megkapó elnevezések voltak, mint a Patty Hearst’s Closet Mantra, a Bobbi, Bobbi, Bobbi- I’m Not Good vagy a Six-Gun Sucker Punch, mondjuk a 8, 13 már ekkor is a "szám" számsorozatot erősítette-.

Egyébként amellett, hogy újrakiadás, majdhogynem mindegyik számnak ez a harmadik verziója, ha azt nézzük, hogy az Almost Heahten-re, és az Appalachian Incantation-nel együtt kiadott Cat Got Our Tounge-re is kerültek az első lemezről. De mégis jó így csokorba szedve meghallgatni újra – apróbb változtatásokkal, és ének nélkül - a Karma To Burn lemezt. Végig hamisítatlan K2B, de valahogy másabb, kicsit borultabb. Az alaphangulata sokkal inkább olyan, hogy egy kicsit kivár, és utána tépi le az arcodat – az Almost Heathen, a Wild, Wonderful... Purgatory, vagy a legutóbbi V inkább sikerültek nyersebbre, és direktebbre mint ezek a dalok.

Mondjuk én nehezen tudok elvonatkoztatni az énekes felállású lemeztől, ami még inkább rájátszott az életunt mormogásával erre a hangulatra. Nekem az úgy ahogy van, nagyon bejött. Ez se rossz, mert mondjuk a Karma To Burn-ről beszélünk, de valahogy a 97-es debütáló albumukra szeretek úgy visszagondolni, mint egy lemez, ami valami teljesen egyedi, és utánozhatatlan hangulattal gyalulja le az agyad. Mintha valami bizarr okkult egybegyűlés aláfestő zenéje lenne.

De ez így a Slight Reprise esetében, instrumentálisan „csak” egy megszokott Karma To Burn (értsd ezalatt, hogy a stoner rock vonalon a leghitelesebb, legőszintébb rifforgia), fasza dallamokkal, faszán lejátszva, és gondolom saját részükről valamelyest elégtételt véve, úgy felvéve ahogy azt 15 éve elképzelték. Mondjuk én azért elrebegek egy hálát a Roadrunnernek, és az énekesi pozícióra John Garcia helyett választott Jay Jarosznak, hogy anno egy örökérvényű albumot csináltak egy fantasztikus albumból.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr204819662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum