RockStation

Kreator, Morbid Angel, Nile: össznépi extrém metal est a Pecsában

2012. október 13. - sunthatneversets

Kreatorband2012.jpg

November 1-én indul, és egészen Karácsonyig tart az extrém metal három nagyágyújának közös európai turnéja: a Kreator, a Morbid Angel és a Nile együttes erővel söpör végig a kontinensen, ahol a műfajra jellemző kisebb klubok helyett komoly koncertcsarnokok megtöltésére készülnek. Budapesten a Pecsa Music Hallba érkeznek november 22-én, a Fueled By Fire társaságában.

A november 22-ei koncert ritka és kihagyhatatlan lehetőséget kínál a death és thrash metal kedvelőinek, hiszen a műfajspecifikus fesztiválokat leszámítva szinte sosem lehet négy ilyen komoly múltra visszatekintő csapat koncertjét egyetlen este meghallgatni. Már a számok is meggyőzőek: majdnem 90 évnyi extrém metalt tesz ki a csapatok összesített életkora, hiszen a Kreator és a Morbid Angel a ’80-as évek eleje óta, a Nile majdnem 20 éve, de még az új generációsnak számító Fueled By Fire is már egy évtizede működik.

A Ruhr-vidék rideg ipari környezetéből, Essenből induló Kreator vitathatatlanul az európai thrash mezőny legnagyobb bandájává vált, és – a Sodom illetve a Destruction mellett - egyike a műfajt meghatározó három nagy germán csapatnak. Hírnevüket olyan alapműveknek köszönhetik, mint az 1986-os Pleasure To Kill, az 1987-es Terrible Certainty, vagy az 1989-es Extreme Aggression. A Mille Petrozza énekes/gitáros vezette csapat a '90-es évek zenei kísérletezései után a 2001-es Violent Revolution albummal tért vissza a klasszikus thrash metal világához, és a három éves szünet után idén megérkező új album is ezen a vonalon mozog: a Phantom Antichrist című lemezen a nyugalom megzavarására kifejezetten alkalmas, szélsebesen daráló, sivító gitárszólókkal megtűzdelt dalokat hallhatunk. A bandát meghatározó Petrozza világlátása sem lett sokkal virágosabb a 30 évvel ezelőttihez képest.

morbidangel01.jpg

Az 1982-ben alakult amerikai Morbid Angel a fémzene még extrémebb válfaját, a hörgős death metalt képviseli, sőt annak meghatározó együttese. A zenekar az extremitás határán belül mindig is szabad szellemű módon alkotott, ahogy azt 2011-es, Illud Divinum Insanus című lemezek újszerű, industrial vagy éppen rockzenei elemeket is tartalmazó megoldásai is mutatják. A régisulis death metal kedvelőinek mindenesetre jó hír, hogy az énekes David Vincent elmondása szerint ezen a turnén nem csak az új albumról játszanak majd, hanem inkább afféle életmű összefoglaló műsorral készülnek, vagyis például a ma már klasszikusnak számító Altars Of Madness és Covenant lemezek legismertebb darabjait is előadják, a műsor pedig a Kreatorhöz hasonlóan teljes hosszúságú lesz.

A szintén fellépő, amerikai Nile bár egy évtizeddel fiatalabb, de legalább akkora hatással volt a death metal színtérre, mint a két veterán csapat. Az énekes-gitáros Karl Sanders által meghatározott együttes albumai a kezdetektől egy erős koncepcióra épülnek: a szövegek az ókori egyiptomi kultúra köré szerveződnek. A zenekar minden tagja nagy rajongója ezen ősi, misztikus világnak, így szövegeikben a piramisok, a templomok és a papirusztekercsek hieroglifái által elmesélt régi történeteket mondják el újra, melyek istenek küzdelméről, fáraókról, sorsdöntő csatákról és titokzatos rituálékról szólnak. A szövegvilághoz egyedi, és rendkívül technikás zene társul, melynek köszönhetően már pályafutásuk első éveiben nagy hírnévre tettek szert, ma pedig ott vannak a műfaj leghíresebb bandái közt. At The Gate Of Sethu címen idén júniusban jelent meg legújabb lemezük, többek között erről is játszanak majd ezen az estén.

nile02.jpg
A negyedik fellépőnek köszönhetően a Kreator-féle európai thrash metal mellé annak amerikai változata, vagyis a Bay Area Thrash is társul majd november 22-én, ugyanis a 2002-ben alakult, Los Angeles-i Fueled By Fire a Testament és az Exodus által meghatározott zenei úton megy tovább, és az új generációs thrash metal egyik legismertebb, már bizonyított képviselőjeként lesz jelen a Pecsában.

További információk a Hammer Concerts FB oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr364845271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum