RockStation

Bostoni post-rock a Dürer Kertben

2012. október 29. - sunthatneversets

Caspian2012.jpg

A hazai underground koncertszervezésnek mindig megvan az a bája, hogy amikor valaki később ismer meg egy zenekart – mondjuk az aktuális itthoni koncertje után –, egyrészt végtelenül marcangolja magát, másfelől alig várja, hogy ismét láthassa a szóban forgó zenekart. Ugyanezen ment keresztül a Mastodon és a High On Fire, de ez igaz a négy éve az Avalonban fellépő Caspianre is, hiszen az akkor még csak ígéretesnek tűnő bostoni post-rock banda mára az egyik legjobban csengő névvé nőtte ki magát a műfajban.

Ehhez főképp a 2009-ben megjelent Tertia járult hozzá, hiszen a zenekar második nagylemeze elrugaszkodott mindazon zenei elemektől, amelyek már a megjelenés évében panelessé és unalmassá tették a műfaj tömegtermelő bandáit. A Caspian ugyanis saját zenei érzékenységének és hangulatközpontú megszólalásának középpontjába nem a hullámvasútszerű érzelmi örvényeket, hanem az elcsendesedés különféle előfordulásait állította. Ennek köszönhető, hogy a gazdag hangszerelés és a szívfacsaró dallamívek kibontakozása elemien mélyről törhet fel, és ez a hatás élőben legalább annyira működőképes, mint lemezen. Utóbbi ad valódi apropót az alábbi turnénak, hiszen ősszel jelent meg a Triple Crown gondozásában a banda új nagylemeze.

A srácok persze nem egyedül jönnek: állandó turnépartnerük a hazai post-rock szerelmeseinek korántsem ismeretlen Thisquietarmy lesz, ám az est egy másik főzenekart is felvonultat a brit iLiKETRAiNS képében. A post-punkot és post-rockot elegyítő bandában az előző évtized egyik legizgalmasabb formációját tisztelhetjük: a Caspian fejlődéséhez hasonlóan itt is mindig meghatározó elem volt az elcsendesedés élménye, ám a zene érzékenysége és megtisztító ereje összetéveszthetetlen karaktert ad a zenekarnak. Ugyanerről tesz tanúbizonyságot a srácok áprilisban megjelent új lemeze, a The Shallows is, amely hasonlóképp ezen a turnén kerül majd bemutatásra, így az este minden értelemben véve a post-rock legnyitottabb előadóinak aktuális elképzeléseiről fog szólni. Ennek szellemében pedig nem is lehetne más az előbb bemutatott három zenekar hazai vendége, mint a marionette ID, aki post-hardcore-tól sem idegen, indie, math- és post-rock elemekkel tarkított hangzásukkal már számtalanszor bizonyították az itthoni közönségnek, hogy méltán lehetünk büszkék rájuk.

További információk ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr134876073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum