RockStation

Torzított formák: Shapes Of Distortion – Beneath EP (2011)

2012. december 10. - sebiszabi

front.jpgA budapesti fiatalokból álló banda nevének hallatán elsőre arra gondoltam, hogy ilyen névvel valószínűleg valamiféle matekos/progos metálban gondolkodó csávók igyekeznek maradandót alkotni a bemutatkozó Beneath című kiadványukkal. Igazam nem lett, legalábbis a stílus meghatározásával. Mondjuk az nem is könnyű feladvány, és személy szerint nem is vagyok oda az ilyesféle definíciókért, de azért mégiscsak egyfajta iránymutatás kell az olvasónak, hogy ráugorjon a zenére: kemény modern metál, meglepő megoldásokkal tarkítva. Hajtás után a részletesebb beszámoló.

A 2005 óta létező zenekar 2011-re ért el oda, hogy az első kiadványát letegye az asztalra egy hat dalból álló EP formájában. A majd’ félórás anyag rajzolja körbe, hogy mit is gondolnak ők a modern metálról. És a vázolt gondolatmenet nem rossz. Ami már az első nekifutásra feltűnt, hogy a hangzás rendkívül profi és javarészt a darálósabb menetek és a kiállások szinergiáját sikerült egyensúlyban tartani. Néhol átbillentek egyik vagy másik oldalra, de nagyjából ezeket meg tudom bocsátani, az alapok rendkívül jók.

logo_small_16x9.jpg

A rövid intro (Beneath the Surface) után nem sokat gatyáznak és Genocide (kedves cím...) lendületes és fogós riffjeivel támadnak határozottan és keményen. A Halucination Of A Crazed Mind akár a zenekar mottója is lehetne, hiszen a célkitűzésként megfogalmazott kaotikus kép itt bontakozik ki leginkább, vagy inkább a legjobban. A death-metálba hajló darálós zúzások mellett a progos stílusokra jellemző kiállások szépen megférnek egymás mellett, egészen furcsa, de kellemes összképet adva.

A következő Window sajnos kissé középszerűre sikerült, és a billentyűs részek használata itt nem hozott annyi pluszt a nótába, mint korábban. A The 95 Drive a legdallamosabb nóta az összes közül és szerettem, hogy könnyen belemászott a fülembe, gondolom egy igazi koncertre való darab ez.

A bemutatkozó kislemez végére még a Slave fért fel, ami kicsit a Crazed Mind mintáját követi, ám mégis más, annál dallamosabb részekkel.

IMAG2430.jpg

Egyetlen nagy bajom a SOD-dal, hogy az énekes srác az tiszta énekfutamoknál annyira vegytiszta angolt énekel, hogy számomra nagyon zavaró. Ezeknél a részeknél is jól jönne az öblösebb hang, ami a durvulósabb etapoknál megvan.

Viszont a zene teljesen rendben van, technikás és kellően összetett muzsikát nyomnak. Bemutatkozó anyagnak több mint elegendő. A gyerekbetegségeket nyilván majd ki fogják nőni, de kíváncsi vagyok a zenekar további anyagaira, mert ez az ízelítő kellemes meglepetés volt.

Facebook oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr884956886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum