RockStation

Minden tök, ha a vége tök: Helloween - Straight Out Of Hell (2013)

2013. január 22. - viliricsi

helloween_straight_out_of_hell.jpgKöszönTÖK minden tökrajongót! Nem tökölök tovább, megírom szerény (tökéletlen) kritikámat a tök-metál német nemzőinek tök új lemezéről! Nehogy azt mondja valaki: én csak a tökeimet vakarom! Tökre megijedtem, ahogy olvastam az előzetes nyilatkozatokat a tökéletesen kitaposott úton való további töktetésről, és még jobban, ahogy a tökös borítóra pillantottam. Huszon-valahány évvel ezelőtt szegény tököt még cowboy-szerkóba bújtatták, úgy lövöldözött, most meg harcban kiontott töklében tapicskolva hordozza a tökszínű zászlót. „Semmi változás; múltatok ugyanaz, mint jövőTÖK” – gondoltam a töklé keserű ízével számban.

De hát a Maidennek is ott van az a tökfej Eddie-je, akkor, minden tökök atyjai, semmi baj, ha ’13-ban is kijötTÖK egy ilyen CD-tökkel…vagyis tokkal! Ráadásul, ha visszahallgatjátok ti is meggyőződTÖK róla, hogy ez egy hasonlóan tökös album mint az előzőTÖK, a 7 Sinners. Ugyanolyan tökösen dübörögTÖK dobbal, basszussal, gitárral.

Mivel nekünk, fémtökűeknek egy tökre új Helloween-dalgyűjtemény kijötte ugyanolyan fontos tökténés, mint mondjuk a csillagászoknak egy új üsTÖKös megjelenése, érdemes a dalokon egyesével eltökölődni, melyek ezen albumon lelheTŐK.

helloween02.jpgA tökelső Nabataeat már ismerik a notórius letölTŐK, tök újat írni róla egyébként is tök nehéz volna. Tökre olyan, mint amikor  2010-es 7 Sinners ízeket összeönTÖK ősi Keeper-hangulattal. Tipikusan tök az a dal, amelyik az évvégi szavazásokon, ha nem is a tök-dobogó legtetején, de diszkréten a listák első felében tököl. A World of War a metallicás …and justice… időszak felé TÖreKszik fülünknek oly édes szaggatott riffjeivel. A Live Now! a TŐKeerős ipari metal felé kacsingató zseniális zöngemény, az album egyik legtökösebbike!

Véleményem szerint tökfilkóság volt a lemezt rontani a Far from the Stars címre hallgató tökéletlenséggel, öncélú speedeléssel. Az tökre rendben van, hogy Weikiéket ismerjük el, mint a tökös speed metal szüleit, de negyed század óta átrágni magamat az ilyen típusú nóták TÖmKelegén (Helloweentól, utódzenekaroktól, majmolóktól) az legalább olyan unalmas, mint reggel-délben-este tököt zabálni.

A Burning Sun szerencsésen visszaugraszt minket a 2013-as tökültetvény eredeti barázdájába. A 7 Sinneres odab@szás értékéből valamit levon a himnikus refrén, amit túl tökéletesre próbáltak csiszolni. A Waiting for the Thunder igazi tök-sláger, a zenekartól tök szokatlan populáris behatásokkal. Hold me in your Arms: gondolná az ember, ez csak vicc, amin röhögTÖK, de ez a lemez kötelező tökbelező balladájának címe. Sajnos, de inkább szerencsére a tökösök az eddigi lírákkal – A tale that wasn’t right, Middle of a heartbeat  – magas ablakba helyezték a világító tököt. Ezért erre a tökzenészektől szokatlan című nótára csak annyit írhatunk: szódával, azaz töklével még elmegy…

A mindösszesen két perces Wanna be God az album legkülönösebb tétele, de szerencsére ezúttal nem megyünk át céltalan töketlenkedésbe, ami bizony olyan sűrűn előfordult az eddigi barázdákon, mint tökföldön a tök. Mindtökre arról van szó, hogy Andi Deris mindössze egyetlen dobra dalol, azáltal a produktum We will tök you  (Queen) hangulatot áraszt. A címadó talán a legszebben világít a 13 tök közül. A négyes sorszámú tökkenettel ellentökben igazi 2013-as speed-sláger.

Sajnos az utolsó négy tök állaga már kicsit szétfolyó, málladozó. Az Asshole kifejezetten büdös, feleslegesen trágár, nagyon nem illik az eddigi mélyről lékelt gondolatiságba. Years, Make Fire…, Church breaks down – nem lesznek díjnyertes tökök. Talán, ha a Straight Out Of Hell után beillesztve a repetatökként funkcionáló Another Shot of Lifeot sikerült volna befejezni az albumot, akár év lemeze is lehetne!

helloween01.jpg

De így is szép nagy darab és ízletes ez a tök! Remélem, márciusban a PECSA Music Hallban is ízlelhetem néhány szeletét, mondjuk a Tök Now!-t, vagy éppen a Straight out of Tököt, de a Waiting for the Tök se lenne kutya, esetleg a bónuszos Another Shot of Tök sem. Ugye, Ti is jötTÖK?                 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr775029381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum