RockStation

TOP 15 rock/metál-dal 2012-ben

2013. január 26. - sunthatneversets

TO15.png

Az elmúlt évre visszatekintő TOP 10-es sorozatunk utolsó darabjához érkeztünk. Voltak itt a legrosszabb lemezborítók, a legundorítóbbak, és természetesen megemlékeztünk a legszebbekről is. Megmondtuk melyek voltak a legjobb hazai rock/metál dalok, múlt héten megmutattuk a tavalyi év legjobb videóit, ma pedig egy kibővített listán megmondjuk, hogy a nemzetközi mezőnyben kik játszották el a múlt év legseggberúgósabb, legslágeresebb, vagy éppen legdögösebb dalait. Erősen hektikus szerkesztői lista jön, csak nyugodt vérmérsékletűeknek ajánljuk.

15. BLACK COUNTRY COMMUNION - Confessor

2012 a botrányok éve volt. A Queensryche után a Black Country Communion tagjai is belháborúba keveredtek egymással. Nagyon úgy tűnik, mindegyik tag sz..ik mindenre, szebben szólva egyéb projectjeire koncentrál. Búcsúzóul (?) a BCC all star csapata megajándékozott minket az év egyik legjobb rock dalával - nagy kár, hogy a 2012-es dalgyűjtemény nem tartalmaz több ilyet.

14. DORO - Raise Your Fist In The Air

December elején Doro Pesch, a németek "metal lady-je" bombasztikus bulit abszolvált Budapesten, a Club 202-ben. Ami az ötven felé közeledő angyali boszorkánnyal történik, azt nevezik másodvirágzásnak: csinosabb, mint valaha, csapata is rég volt ennyire ütőképes, az idei dalgyűjtemény címadó szerzeménye pedig pontosan olyan, mint amilyennek egy heavy metal számnak lennie kell 2012-ben.

13. EKTOMORF - Enemy

Az Ektomorf a kakukktojás, hiszen a magyar mezőnyben nem szerepelt, de egyszerűen eszméletlen mennyi düh van ebben a számban. 2012-ben gyakran voltak ilyen pillanataink.

12. ANATHEMA - The Beginning And The End

A 2012-es év egyik legjobb lemezének legerősebb dala. Önmagában is zseniális, de ahogyan egész albumot eddig a dalig felépítették, na amiatt ez az év egyik legjobb dala.

11. iLiKETRAiNS - Reykjavik

A leeds-i alternatív zenekar élőben meggyőzött, a négy fal közt pedig a rabjává tett. Kiskorúval egyfedélalattélés okán roppant sokat pörgött, és szépen-lassan nemcsak nekem, de az egész családnak hatalmas kedvence lett. David Martin énekes baritonja megunhatatlan, és az iLiKETRAiNS hatalmas űrt tölt be a 21. századi zenei palettán. (Ernő Hellacopter)

10. BARONESS -  Board Up The House

A Baroness nem egy hagyományos lemezzel jelentkezett tavaly, de a Yellow & Green elsőre éppen könnyedsége miatt volt nehezen emészthető. Mindenesetre a Board Up The House szembe megy a banda saját hagyományaival, de azt kell, hogy mondjuk, a dallamos, rockosabb dolgok is jól sülnek el tőlük.

9. SLASH - Apocalptic Love

Slash, az Slash. A tavalyi szólólemez csak Myles Kennedy énekével pedig amúgy is az év egyik nagy durranása volt. Ez a dal pedig az egykori Guns legszebb pillanatait idézi.

8. WITCHCRAFT - An Alternative To Freedom

Nem hisszük, hogy egy valamire való zene fanatikus képes megnevezni egyetlen dalt, amire ráaggathatja a No.1 jelzőt. Lemez esetében sokkal egyértelműbb a dolog, így adja magát, hogy az egyik "év lemeze" valamelyik dala legyen a kiválasztott. De az év dala lehetne még 143 másik is, hangulattól függ éppen ki az első.

7. PRONG - Put Myself To Sleep

Tommy Victor tavaly olyan Prong albumot hozott össze, hogy a leesett állunk darabjait kiskanállal vakargattuk össze. Még legalább kettőt (Revenge...Best Served Cold, Ammunition) e mellé tehettünk volna, de ennél egyik sem jobb.

6. STONE SOUR - Gone Sovereign

Corey Taylor a Slipknot mellett üzemeltetett projektje (vagy fordítva) a Stone Sour, mely nagyon is fülbemászó amerikai modern metált nyomat. Ennek tökéletes példája ez a nóta. 

5. THE CULT - For The Animals

Az új The Cult lemez végre tökös lett, bár nem mindenki így látta. Astbury bátyó hangja ugyan egy kicsit megkopott, de legalább 3-4 potenciális sláger van az albumon. Ez az egyik.

4. DEVIN TOWNSEND PROJECT - True North

Devin Townsend az egyik legviccesebb és egyben legtehetségesebb rockzenész, akit valaha hátán hordott ez a sárgolyó. Kicsit szirupos lemezzel jelentkezett tavaly, de aki látta decemberben az A38 hajón az megerősítheti, hogy még betegen is bitang jó koncertet tolt. Ebben a dalban Anneke Van Giersbergen kisasszonnyal danolászik egy kicsit.

3. RED FANG - Crows In Swine

Ha már videót nem tudtunk mutatni a Red Fang-től múltkori összeállításunkban, akkor egy tavaly, bármilyen különösebb cél nélkül megjelent dalt azt mutatunk. Na. nemcsak ezért került ide.

2. GOJIRA - The Axe

A francia alakulat idei lemezéről a The Axe - ahogy az egész lemez is – egészen kimagasló. Súlyos és nyomasztóan mélyre hangolt zene, abszolút kedvenc. Ennek ellenére nem volt egyszerű a választás.

1. DEFTONES - Leathers

Amikor a Leathers kijött, mint a Koi No Yokan első megszellőztetett dala, meg kellett hallgatnunk többször, hogy a fejünk kapkodása közben felfogjuk, mekkora telitalálat ez a szám. Klasszikus Deftones varázslat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr455042517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum