RockStation

Cilinderben, bűvésztrükkök nélkül: Slash feat. Myles Kennedy and the Conspirators, Leander Rising @ Budapest Sportaréna 2013.02.07.

2013. február 08. - magnetic star

Slash_2.jpg

Nem lehet vita tárgya, hogy a Guns N'Roses aranykori felállásának vezéregyéniségei közül ki jár továbbra is két lábbal a földön és marad hű a nyers, zsigeri rock n'roll lényegéhez. Már tényleg csak annyi hiányzott, hogy élőben is láthassuk a második szólólemezénél tartó és bivalyerős csapattal nyomuló Slasht. Szóval soha jobbkor!..

Az előbanda szerepében a Leander Rising kipipálhatott egy újabb presztízs-értékű fellépési lehetőséget. Bővebben nem fejtegetném a dolgot, mert a tompa, élettelen hangzás (köztudottan a nyitózenekarok gyakori és sanyarú osztályrésze) sajnos már az elején sokat elvett az esemény hatásából és csak a szett második felére javult valamelyest. Ez nem magukon a zenészeken és kvalitásaikon múlott, úgyhogy aki kedveli a billentyűvel és szívfacsaró énekdallamokkal dúsított modern, groove-os / riffelős muzsikát, a Leander Rising önálló koncertjein számíthat alapos szívidomításra.


Slash_8.jpgHa létezik a hollywoodi Hírességek sétányán saját csillaggal büszkélkedő, sok ezernyi díjjal és elismeréssel jutalmazott lemezmilliomosok között olyan gitáros, akinek az ember simán elhiszi, hogy csak egy erősítőre van szüksége, ahová bedughatja a Les Paulját, aztán hadd szóljon, akkor az Slash. Nála most valóban összeállt a kép. Bő negyedszázadot felölelő, kétórás műsorral állhat ki, amelyben erős hangsúlyt helyez a tavalyi Apocalyptic Love című anyagára és a GN'R alapnótáinak is kiemelt helyük van. Társai – amellett, hogy kinézetre is ideális megfejtést jelentenek – lelkesen, komoly erőbedobással, mégis mértéktartóan teszik a dolgukat. Bárki örülne, ha egy ekkora kaliber karolná fel, viszont nem mindenki tudná, hol a helye. Nyilván a főhős dolgát is nagy mértékben megkönnyíti, ha nem kell problémás, nehezen kezelhető arcokkal egy levegőt szívnia.

Hadd dicsérjem meg külön Myles Kennedyt, akit akkor zártam igazán a szívembe, amikor betegen, magas lázzal küszködve is hiba nélkül énekelt végig egy Alter Bridge koncertet pár éve. Amíg nem volt szerencsém a Made In Stoke DVD-hez, nemigen tudtam elképzelni, milyen lehet az Appetite For Destruction dalainak ultrahedonista sorait olyan valakitől hallani, aki énekesként köröket ver Axl Rose-ra, ugyanakkor frontemberként mindenfajta páváskodástól és allűrtől mentes. Nos, még a legkevesebb, ha azt mondom, hogy van fantázia a dologban... (A Welcome To The Jungle-t Todd Kerns bőgős nyomta, nem kevésbé meggyőzően. A lemezre Lemmyvel rögzített Slash szólónóta Doctor Alibi szintén az ő reszortja egyébként.)

Slash_13.jpg
Mindeközben semmiféle látványos külsőségre nincs szüksége a csapatnak. Ismét csak a gitáros szülővárosában felvett DVD-t említem kiindulópontként. A deszkákat uraló banda egyedül a végső ráadásban, a Paradise City alatt vet be konfetti-esőt, azon kívül van egy méretes háttérvásznuk és kész. O.K., Slash fazonjához a cilinder emberemlékezet óta szorosan hozzátartozik, de bűvészmutatványokat ne várjon senki! Itt nincs világmegváltás, dráma és katarzis, van ellenben huszonegy szám, minimális konferálással (a telt házra persze nem lehetett nem kitérni!), néhol bő lére eresztett szólókkal (na meg az instrumentális Watch Thisszel) megtűzdelve – ennyi. Ami engem illet, hiányérzet nélkül távoztam.

Slash_7.jpg
A Slash saját neve alatt futó szerzemények ereje élőben is megmutatkozott, ami remek előjel a Myles Kennedyvel való közös munka jövőjét tekintve. A GN'R nótákkal pedig úgy vagyok, hogy koncerten inkább meghallgatom azokat Myles kompetens, ám alázatos tolmácsolásában, mint a mai Gunstól, élén egy kiszámíthatatlan Axllel. Én bizony a kalapos ember pártján állok!

Slash_3.jpg

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr655070123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CounterS 2013.02.08. 23:29:49

Bennem volt egy kis hiányérzet, ugyanis még egy jó darabig hallgattam volna őket.:))

Fantasztikus koncert volt, kiváló zenészekkel lelkes közönséggel, a végén már az ülőhelyeken lévők is együtt mozogtak a zenére.

Jó lenne őket a Szigeten is látni!

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2013.02.09. 11:43:42

"a tompa, élettelen hangzás (köztudottan a nyitózenekarok gyakori és sanyarú osztályrésze)"

Néztem egy-két videót és tényleg ez jön át, de ez miért van így?
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum