RockStation

Ezúttal még jobban kitoltuk a határainkat - Interjú Erlend Hjelvikkel a Kvelertak énekesével

2013. február 25. - magnetic star

Erlend.jpg

Az utóbbi pár év egyik legizgalmasabb zenei története a norvég Kvelertak felbukkanása volt. 2010-es debütáló lemezük minden szempontból sikertörténet volt. A csapat új albuma március 25-én már a Roadrunner Records gondozásában lát napvilágot Meir címmel. Ennek kapcsán Erlend Hjelvik énekessel váltottunk pár szót.

Ilyen zene nincs és mégis van. A bemutatkozó lemezről írt legtöbb kritikában ezt olvastam, meg azt, hogy ez a black 'n roll. Hogy indultatok és, hogyan definiálnátok a saját stílusotokat?
Én voltaképp nem is szeretem a „black 'n roll” megnevezést. Inkább azt mondanám, hogy ez rock 'n roll! Ne higgy el mindent, amit olvasol! A zenekart 2006-ban alakítottuk Bjarte-val a pincénkben, hogy elüssük valamivel az időt. Bjarte egy suliba járt Marvinnal, úgyhogy ő is beszállt, és hozta magával Vidart is (akivel egy zenekarban játszottak). Mi négyen a kezdetek óta benne vagyunk a bandában, és néhány tagcsere után kialakult a stabil felállásunk, amikor 2008-ban, illetve 2009-ben csatlakozott hozzánk Maciek és Kjetil. Lényegében néhány cimbora állt össze muzsikálni!

A szakma és a közönség részéről óriási lelkesedés fogadta a lemezt, egyfajta minikultuszt értetek el. Hogy éltétek meg mindezt?
Nem is tudom. Alig alszom éjszakánként, ha-ha!

2011-ben két Spellemann-díjat is bezsebeltetek (ez egy rangos zenei díj Norvégiában, hasonló az amerikai Grammyhez) a „Legjobb új együttes” és a „Legjobb rockegyüttes” kategóriában. Kivételes dolog, hogy egy metal bandának ilyen elismerésben lehet része Norvégiában, igaz?
Nos, a norvégoknál hagyomány a rock és a metal szeretete, úgyhogy ez csak részben meglepő. A rádióban napközben is játszanak ilyesmit, egyes csapatokról pedig a legnagyobb újságokban is lehet olvasni. Szerintem ez mindenütt így van Skandináviában.

Erlend2.jpgA csapatból mindenki hasonló zenei gyökerekkel rendelkezik, vagy pont attól sokszínű a Kvelertak zenéje, hogy mindenki a saját zenei gyökereit hozza be a bandába? Egyáltalán milyen zenekarok inspiráltak benneteket?
A zenei hátterünk különbözik. A brigád fele azelőtt nem is játszott zenekarban, a másik fele pedig mindenféle hardcore meg death metal bandákban nyomult. Ennek a két irányzatnak elég nagy volt a színtere a városunkban. Mindannyian más és más zenéket hallgatunk, a punktól és a hardcore-tól a klasszikus rockon és a progresszív dolgokon át egészen a black metalig. Ez különösen igaz a dalszerzőnkre, Bjarte-ra, aki egy igazi két lábon járó zenei lexikon. Nehéz meghatározni, mely bandákból merít ihletet, az első lemezünkön például van egy rejtett Beach Boys utalás, amelyet magamtól én sem fedeztem volna fel. Azt hiszem, egyszerűen lenyúljuk a legjobb témákat a kedvenc zenekarainktól, és beledobáljuk azokat a Kvelertak-féle turmixgépbe!

Európában kevés zenekar van amelyik a nemzetközi piacon nem angol nyelven akar érvényesülni, miért döntöttek mégis az anyanyelv használata mellett?
Számomra természetesebb, ha norvégul énekelek és írok, mivel ez az anyanyelvem. Más országokban sem kérték soha a rajongóink, hogy váltsak angolra, szóval emiatt sosem volt problémánk. Szerintem a norvég nyelvű szövegek mára fontos eleme a hangzásunknak. Sokan talán ki is ábrándulnának belőlünk, ha változtatnánk ezen!

Bebizonyítottátok, hogy nem csak folk metal bandák lehetnek sikeresek, ha az anyanyelvükön énekelnek az angol helyett. Elmondható, hogy valóban van igény az „egzotikus” nyelveken éneklő zenekarokra?
Nem, szerintem ez nem működne olyan zenei műfajban, amelyben egy csomó angolul éneklő csapat jobb. Nekünk viszont bevált. Sőt, szerintem ettől is vagyunk kiugróak.

Három gitárossal zenéltek, hogy alakult ez így?
Ezáltal van több lehetőségünk harmóniákkal operálni, meg mondjuk a súlyos ritmusgitár-témákat az új gitártémák alatt is továbbvinni. Az összes számunkat három gitárra írjuk.

Erlend3.jpgA Mjød nótátok elhangzott a The Troll Hunter című fimben. Miféle film ez? Más országokban is bemutatták?
Lényegében olyan, mint a Blair Witch Project trollokkal, de viccesen. Elég népszerű lett Norvégián kívül is, például az Államokban, ahol (jellemző módon) már készül az amerikai változat. Úgy vesszük észre, mi is nyertünk általa egy csomó új rajongót.

Március 25-én jelenik meg az új lemezetek Meir címmel. Az eddig nyilvánossá vált két dalból (Braune Brenn, Spring Fra Livet) úgy tűnik az előző album vonalát viszitek tovább, de mintha Maciek Ofstad gitáros több tiszta énektémát is felvonultatna. Az egész lemezre jellemző lesz ez?
Igen, ugyanazt a vonalat visszük tovább, viszont azt is mondanám, hogy ezúttal még jobban kitoltuk a határainkat. A fogós részek még fogósabbak, a progos részek még progresszívabbak, a súlyos részek pedig még súlyosabbak! Lényegében mindenből több van, ezért adtuk a lemeznek a  „Meir” címet, ami norvégul azt jelenti, „Több”. Egyébként Bjarte rengeteg dallamos énektémát is hoz.

A lemez borítóját most is az a John Baizley jegyzi aki a Baroness gitáros/énekese és egyébként lemezborítók készítésével is foglalkozik. Hogy akadtatok össze? A tavalyi buszbalesetükből adódó sérülése nem hátráltatta a munkában?
Valójában ő akadt ránk. A turnémenedzserétől kapta meg a promo anyagot még 2009-ben, és alighanem meg is tetszett neki, hiszen küldött nekünk egy e-mailt azzal, hogy szívesen készítene nekünk borítót. Mivel a Baronessnek és az ő munkáinak is rajongói vagyunk, nem volt nehéz igent mondanunk erre! A baleset óta szerintem lassabban dolgozik, hiszen még mindig nem épült fel, a mi borítónkat viszont megcsinálta, és nagyszerűen sikerült.

Kvelertak 2013.jpg
Nemrégiben a Roadrunner Recordshoz szerződtetek, a skandináv országokban pedig a Sony Music adja ki a lemezt. Több lehetőségetek is volt a kiadóválasztással? Mekkora előrelépés ez számotokra?
Ez egy magától értetődő lépés számunkra. Már akkor felfigyeltek ránk, amikor 2011-ben a South by South Westen játszottunk, és úgy tűnt, valóban le akarnak szerződtetni bennünket. Tárgyaltunk egy csomó különböző kiadóval, de mint minden más dolgunkban, ezen a téren is inkább olyan arcokkal működünk együtt, akik igazán akarnak velünk dolgozni. Így aztán a Roadrunner tűnt a legjobb választásnak. Kíváncsian várjuk, mit kezdenek majd az új lemezünkkel, és jóleső a tudat, hogy mindenütt kapható lesz majd!

Mivel norvégok vagytok, zeneileg pedig hatott rátok a black metal, arra lennék kíváncsi, van-e kapcsolatotok az ottani black metal mozgalommal? Ma is nagy és jelentős az a színtér? Igaz, hogy egyes diplomáciai testületek figyelmét is felhívták rá?
Igen, sőt én egy Djevel nevű black metal zenekarban is játszom néhány ismert arccal más black metal bandákból. Még ebben az évben ki fogjuk hozni a második lemezünket. Ha arra gondolsz, hogy a nagykövetségünkön oktatást tartottak a black metal történetéről, arról sokkal többet én sem tudok!

A Kvelertak március 24-én a bécsi Arénában játszik.

http://www.facebook.com/Kvelertak
http://kvelertak.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr505099561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum