RockStation

Németh, Pribojszki, Tátrai: Budapest Blues Night az Akváriumban

2013. március 11. - sunthatneversets

john_nemeth02.jpg

"John Németh vagy a világ egyik legjobb énekese, vagy ez volt élete legjobb fellépése – de az is lehet, hogy mindkettő.” (Washington Blues Society) Pribojszki Mátyás, a leghíresebb hazai harmonikás már keresztül-kasul bejárta Európát az együttesével, és itthon is alig akad olyan klub vagy fesztivál, ahol ne lépett volna már fel csapatával. A hazai pályának számító Akvárium Klubban március 16-án Tátrai Tibort látják vendégül, valamint Amerika egyik legtehetségesebb fiatal soul-blues előadóját, John Némethet és zenekarát.

Évtizedes karrierjüket látva ma már bizton állíthatjuk: a Pribojszki Mátyás Band zenéje újrapozicionálta hazánkban a szájharmonikát, mint hangszert és a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat. Megmutatta, hogy ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezésekre váró új ízeket, korosztálytól függetlenül. Pribojszki Mátyás, az együttes frontembere pedig ma már az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: pályafutása során mintegy 30 országban lépett fel zenekaraival.

A Budapest Blues Night keretében Pribojszkiék a Liszt Ferenc díjas, több tucat együttesben megfordult magyar gitárost, Tátrai Tibort látják vendégül. Az est másik vendége is igazán különleges koncertélményt kínál, hiszen a John Németh Band egyenesen az Egyesült Államokból érkezik a magyar fővárosba. A magyar származású édesapától származó John Németh egy tradicionális blues énekes, akinek stílusában a legnagyobb elődök, így B.B. King, Ray Charles vagy Junior Parker örökségét ismerhetjük fel. Meredeken ívelő karrierje során John eljutott az Egyesült Államok és Kanada legnagyobb fesztiváljaira, többek között Robert Cray, Keb Mo’ és Earl Thomas előtt fellépve. Elismerő díjak egész sorát gyűjtötte be, köztük a műfaj Grammy-jének számító Blues Music Awards legjobb debütáló előadónak járó elismerését 2007-ben, vagy a 2010-es Living Blues Award legkiválóbb blues énekesének járó díját. Idén pedig tovább szaporodhat John elismeréseinek száma, hiszen a Blues Music Awards-ra öt kategóriában is jelölték – többek között a legjobb harmonikás és a legjobb soul blues énekes díjra.

pribojszkimatyas.jpg
Az Idahóban felnőtt 30 éves zenész fiatal korában templomi kórusokban kezdte az éneklést. Debütáló albuma még 2007-ben jelent meg Magich Touch címen, s a kritikusok szerint dalai felfrissítve idézik meg a hagyományos Rythm & Blues és soul műfajokat. E tekintetben John Németh nevét bátran említhetjük egy lapon James Hunterrel, Eli ’Paperboy” Reeddel vagy Sharon Jones-szal.

John sikereit annak is köszönheti, hogy egyszerre több olyan adottsággal is meg van áldva, melyek szükségesek egy igazán hangulatos blues koncerthez: nem csak elképesztően dögös és erős hangja van, de a szájharmonikán is lebilincselően intenzív, virtuóz módon játszik, ráadásul az emberek szórakoztatásához kiválóan ért, ahogy az a Love Gone Crazy című dal koncertfelvételén is látszik:

A három kiváló előadó március 16-án, szombaton hallgatható meg a budapesti Akvárium Klubban. Jegyek már kaphatók! TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr125127069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum